Annonce
Politik

Ministerier sender 20 tiltag til ny klimaplan til regeringen

Flere miljøzoner, stop for salg af nye benzin- og dieselbiler og skærpede krav til brug af gylle er på bordet.

Ud med gamle brændeovne og biler med benzin og diesel i motoren. Ind med elbusser og mere grøn teknologi i landbruget.

Det er nogle af forslagene i en tiltagspakke fra syv ministerier med i alt 20 initiativer, som Politiken er i besiddelse af.

De 20 tiltag er bestilt til regeringens kommende klimaplan og beskriver over 61 sider, hvordan Danmark kan blive grønnere i fremtiden.

Et forslag går ud på at gøre det lettere for landets kommuner at indføre miljøzoner, der begrænser kørsel med tunge køretøjer i byer med over 25.000 indbyggere.

Et andet forslag går ud på at kopiere Frankrig og Storbritannien og sætte et mål om stop for salg af nye diesel- og benzinbiler fra eksempelvis 2035.

Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor ved Københavns Universitet og formand for regeringens eget klimaråd, har læst de 20 forslag og siger til Politiken:

- I sig selv bidrager hvert forslag ikke med så meget, men hvis man tager alle forslag med, kan man formentlig godt sammensætte en pakke af virkemidler, der kan levere den reduktion i udledningen af drivhusgasser frem mod 2030, som Danmark har lovet EU.

Pakken med de 20 forslag går under navnet "Samlede tiltag klima og luft" og skal ifølge en mail fra Finansministeriet endeligt godkendes af regeringstoppen efter sommerferien.

Regeringen foreslår at indføre skrappere krav til udledningen af ammoniak fra gylle. Det foreslås også, at man giver mere økonomisk støtte til de landmænd, som vil bruge teknologi, der begrænser udledning af ammoniak eller CO2.

Hos Radikale Venstre savner tidligere klimaminister Martin Lidegaard alligevel en hårdere kurs over for danske landmænd.

Klimaordfører Jens Joel (S) er enig i, at landbruget skal mere i fokus.

- Det er usikkert, om de her tiltag er nok til at nå vores klimamål, og ambitionerne kan jo desværre være endnu lavere, når først forslagene har været igennem regeringens sorte sorteringsmaskine, siger han til Politiken.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Demokratiet i EU er råddent

Anders Vistisen
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden.

Blog: Nej, Venstre. Social dumping er ikke en myte

Christel Schaldemose
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv.

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her