Annonce
Politik

Boligejere tvinges til at skylde penge i skat

En stigende grundskyld betyder, at boligejere vil ophobe en skattegæld uden mulighed for at betale pengene de næste år. Hvad er det for noget, spørger en boligejer.

I disse dage modtager mange boligejere et brev, som pålægger dem at låne penge af kommunen til at betale en stigende skatteregning.

Årsagen er, at grundskylden igen kan stige år for år.

Siden valget har den ellers været fastlåst i kroner og øre, men Folketinget besluttede sidste år i en politisk aftale om fremtidens boligskat, at grundskylden igen må stige op til 7 pct. hvert år, indtil et helt nyt system træder i kraft i 2021. Til gengæld vil det beløb, som grundskylden stiger, blive indefrosset. Det betyder, at boligejerne låner pengene rentefrit af kommunen og først behøver at betale dem tilbage, når huset sælges.

Det er hverken muligt at sige nej til indefrysningen eller at indfri lånet de næste tre år. Først i 2021 kan boligejerne få lov til at betale tre års ophobet skattegæld.

Bankernes organisation, Finans Danmark, har kritiseret den tvungne låneordning og kaldt det »principielt uheldigt, at man bliver pålagt en skattestigning«, som der ikke er mulighed for at betale med det samme. Dansk Ejendomsmæglerforening finder det uhensigtsmæssigt, at »så mange skal tvinges til at benytte det offentlige som bank«.

Parcelhusejernes Landsforening har allerede fået flere henvendelser fra medlemmer, der undrer sig.

»Folk siger, at de ikke vil skylde det offentlige noget. De vil have lov til at betale med det samme,« fortæller formand Allan Malskær.

For en bolig med en grundværdi på ca. 800.000 kr. vil den ophobede skattegæld efter tre år være omkring 8.000 kr., viser et regneeksempel fra Skatteministeriet.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) ville det kræve et nyt, dyrt it-system, hvis indefrysningen skulle gøres frivillig. Han understreger, at boligejerne i de næste tre år ikke skal betale renter af den gæld, der indefryses.

»Der er ingen, der lider økonomisk overlast af den model, der er valgt. Det er det vigtigste,« siger Karsten Lauritzen.

Det betyder den nye boligskat: Højere skat på dyre boliger, skatterabat og nyt system efter 2020

På landsplan stiger grundskylden i år med 1,3 mia. kr. sammenlignet med 2017, ifølge Danmarks Statistik.

I Struer har boligejer Carsten Haglund mest lyst til at gå på kommunekontoret og betale de 472 kr., som han nu skylder i indefrosset grundskyld:

»Jeg plejer at skrive under, hvis jeg tager et lån. Det har jeg ikke gjort her. Hvad er det for noget?«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her