Rød blok til regeringen: Styrk indsats mod plastik i naturen

Partilederne i rød blok kræver, at regeringen indkalder til plastforhandlinger, som netop er blevet udskudt.

Alt for meget plastik ender i den danske natur, i skovene og langs strandene. Og får plastikken lov til at blive liggende, er det ødelæggende for naturen og miljøet.

Derfor kræver partilederne i rød blok nu, at regeringen indkalder til forhandlinger om at få gjort noget ved det.

Regeringen har for nylig udskudt den annoncerede plastplan igen. Opfordringen fra oppositionen kommer samme dag, som Naturmødet afholdes i Hirtshals i Nordjylland.

- Det er uforståeligt, at det er blevet udskudt, for der produceres for meget plastik og genbruges for lidt. For meget af den plastik, der omgiver os, ender i naturen og verdenshavene.

- Fordelen er, at danskerne har vænnet sig til at genbruge utrolig meget især i pantsystemer, og vi er vant til at køre på genbrugspladsen, siger oppositionsleder Mette Frederiksen (S).

Rød blok vil have pant på flere typer plastikflasker, højere afgifter på bæreposer af plastik, forbud mod gratis udlevering af poser med hank i butikker og en styrkelse af indsatsen for at fjerne plastik i naturen.

I Danmark bruges der cirka 460 millioner bæreposer om året, svarende til 85 poser per borger om året.

For at opmuntre til mere genbrug skal butikker ifølge rød blok fremover opkræve et gebyr, når der udleveres poser med hank i alle materialer.

Producenterne skal i højere grad bruge plasttyper, der kan genanvendes i andre produkter. Og de skal undgå at blande plasttyper.

Reglerne for indsamling i landets kommuner skal strømlines, og der skal være en ressourceafgift på vand i plastikflasker, så borgerne i højere grad drikker postevand.

Plastindustrien er i gang med at se på genanvendelse af nye produkter og advarer mod pant på flaskevand i plastik, da det kan medføre øget salg af vand i kartoner, som ofte er belagt med plast.

Desuden fremhæves plastposer som værende langt mere miljørigtige end stofposer i forhold til højere afgifter på plastposer.

Jakob Ellemann-Jensen (V) tiltrådte for nylig som miljø- og fødevareminister. Han håber på bred opbakning til en plan.

- Det er nogle fine forslag, der her er kommet på bordet. Men der er ingen hurtige løsninger, så det er vigtigt, at vi gør en indsats der, hvor det gør mest nytte, siger han.

- Jeg arbejder seriøst med opgaven, og jeg skal ikke komme rendende med en plan kun tre uger efter, at jeg har sat mig i Miljø- og Fødevareministeriet, siger han i en skriftlig kommentar.

Mette Frederiksen medgiver, at der er en ny minister på området, men "plastikforurening er ikke noget nyt problem", og "det er til at tage fat på".

Om kort tid ventes EU-Kommissionen at komme med et nyt udspil, der sætter fokus på engangsprodukter for at undgå, at plast ender i havet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.