Annonce
Politik

JP's politiske analytiker: Løkke åbner en debat, som er sprængfarlig både folkeligt og politisk

Statsminister Lars Løkke Rasmussen står i et dilemma, når det gælder EU-forbeholdene.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Onsdag åbnede statsministeren en debat, som udstikker en ny og mere EU-positiv kurs for Venstre.

I anledning af europadagen holdt han tale ved en konference arrangeret af Dansk Metal og tænketanken Europa, hvor han opfordrede til en fri debat om EU og de danske EU-forbehold. Samtidig erkendte han, at Venstre har været med til at tale EU ned.

Men Løkke står i et dilemma, siger Jyllands-Postens analytiker, Marchen Neel Gjertsen. 

Løkke om dansk EU-debat: Enten handler det om et mindreværdskompleks eller storhedsvanvid

»På den ene side er alvoren gået op for ham efter brexit og Trumps ageren, og han har indset, at Danmark har brug for at være tæt på kernen af EU. Det gælder også på sikkerhedsområdet. Regeringen mener, at Danmark skal spille en central rolle, men har nogle udfordringer, fordi vi har et forsvarsforbehold.«

»Samtidig tør han ikke at sætte forbeholdene til afstemning, for han ved, at så går der to sekunder, før det bliver en sort-hvid debat om ja eller nej, og man kan se frem til at tabe den med et brag. Og hvis man taber, så kommer man endnu længere væk fra at få forbeholdene afskaffet.«

Derfor er Løkke splittet mellem et behov for at genrejse EU-flaget i Danmark og frygten for at spørge befolkningen. 

Marchen Neel Gjertsen noterer, at der er sket en justering af Venstres politiske kurs, som tidligere har fokuseret på alt det, som er galt med EU, men konsekvensen har samtidig været, at EU-skepsissen er vokset i befolkningen.

Ifølge den politiske analytiker har den nye retning været undervejs internt siden foråret, hvor EU-holdningen blev diskuteret på et gruppemøde i Venstre.

Alene i verden: Danmark revser vennerne, men hvem skal så træde til?

»Stemningen var pludselig meget EU-begejstret, og flere gik opløftede fra mødet, bl.a. fordi også Claus Hjort Frederiksen havde kastet sig ind i debatten fra den positive side.«

Selv om Lars Løkke Rasmussen forsikrede, at der ikke er nogen folkeafstemning om forbeholdene på vej, så mener Marchen Neel Gjertsen alligevel, at han gør Dansk Folkeparti usikker med sin udmelding.

»Dansk Folkeparti har en ambition om at komme i regering med Løkke, og dette er et af de spørgsmål, som kan gøre det svært. For kan man have en regering med to EU-holdninger, eller skal man finde en fælles? Det, tror jeg, at man vil komme til at diskutere frem mod et valg. Så det er en sprængfarlig debat både folkeligt og politisk.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her