Annonce
Politik

Løkke advarer mod Grønlands opgør med det danske sprog

Grønlands nye regering vil udskifte dansk med engelsk som første fremmedsprog, men det kan ramme de grønlandske unge, mener Lars Løkke Rasmussen.

Spørgetime med statsministeren i Folketingssalen. Arkivfoto: Jens Dresling

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) noterer sig med bekymring, at Grønland i fremtiden ønsker at skifte dansk ud med engelsk som det første fremmedsprog efter grønlandsk.

I Folketingets spørgetime tirsdag advarede han mod planen:

»Jeg er bekymret over den diskussion, der er i Grønland omkring det danske sprogs placering,« sagde han, da det grønlandske folketingsmedlem fra IA, Aaja Chemnitz Larsen, spurgte, om der var muligheder for forbedringer i Rigsfællesskabet.

Danmark står åbent − totalt åbent − for alle grønlandske unge, der har lyst til at dygtiggøre sig.
Lars Løkke Rasmussen
Ud over det officielle sprog, grønlandsk, har dansk har været det altdominerende sprog i Grønland i 300 år, men selvstændighedens vinde blæser, og den nye, smalle regeringskoalition i Landstinget ønsker nu at skubbe dansk mere i baggrunden for at ruste befolkningen bedre til en mere international fremtid.

I den koalitionsaftale, som de to gamle partier, det socialdemokratiske Siumut og det borgerlige Atassut, har indgået med de to løsrivelsespartier, Partii Naleraq og Nunatta Qitornai, står der:

»Det grønlandske sprog er vort officielle sprog. Der skal arbejdes henimod, at det engelske sprog bliver vort første fremmedsprog«.

Engelsk skal afløse dansk som første fremmedsprog i Grønland

Men Løkke advarer om, at de mange grønlandske unge, som tager til Danmark for at uddanne sig, vil få det svært, hvis ikke de har lært et godt dansk.

»Danmark står åbent − totalt åbent − for alle grønlandske unge, der har lyst til at dygtiggøre sig. Men forudsætningen for at tage det spring er, at man mestrer det danske sprog. Så det er en ting, der bekymrer mig i den grønlandske debat,« sagde statsministeren.

Både grønlandske og færøske borgere i Danmark kan få gratis undervisning i dansk på danske sprogcentre.

Løkke forstår grønlændernes trang til selvstændighed og suverænitet, fastslog han under debatten i Folketingssalen. Men han efterlyste, at de relativt ukonkrete tanker og visioner om løsrivelse bliver fulgt op af konkret handling, der gør Grønland i stand til at stå på egne ben og sikre sin egen velstand.

I dag er Grønlands økonomi afhængig af de ca. 3,7 mia. kr., som Danmark hvert år giver i bloktilskud.

Løkke-regeringen er åben for at drøfte et tættere samarbejde om eksempelvis infrastruktur og udbygning af Grønlands lufthavne, tilbød Løkke. Også et potentielt dansk engagement, »hvis forudsætningerne er de rigtige.«

»Men det kræver, at der er nogen, der tager den hånd, som vi rækker frem,« sagde han henvendt til det grønlandske selvstyre.

Hvor skal Grønland bevæge sig hen: Dansk frygt for, at kinesere sætter sig på vigtige lufthavne i Grønland

Netop lufthavnsbyggeri er et varmt emne i Grønland, hvor de fire partier i den kommende koalition vil fortsætte planerne om et gigantisk byggeri af to helt nye lufthavne og udvidelser af landingsbanerne i både Nuuk og Ilulissat, så større fly kan lande. Projektet ventes samlet at koste op mod 4 mia. kr.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

Martin Ågerup
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her