Annonce
Politik

Alternativet offentliggør intern undersøgelse: »Der har været en festkultur, som for nogle har været et problem«

Der er ikke nogen krænkelseskultur i Alternativets politiske sekretariat, slår partiet fast.

Alternativets formand, Uffe Elbæk. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Onsdag kom en intern undersøgelse fra Alternativet, som bl.a. konkluderer, at »der har været en festkultur, som for nogle har været et problem, men den konkluderer også entydigt, at der ikke er en krænkelseskultur i Alternativets politiske sekretariat.«

Derudover agter man at indføre en whistleblower-ordning samt udfærdige en personalehåndbog, som præcist skal klarlægge, »hvilke rammer vi sætter for vores samvær – og særligt hvilke forpligtelser man har som leder over for underordnede - i Alternativets politiske sekretariat.«

Alternativet igangsatte en intern undersøgelse efter Jyllands-Postens afdækning af en række problemer. Heriblandt en sag om håndteringen af en medarbejder, der blev anklaget for krænkelse af et medlem og straks fyret. Efterfølgende blev vedkommende genansat af Mikkel Nørskov, der dengang var leder af partiets sekretariat på Christiansborg.

Efter intern ballade: Elbæks nærmeste medarbejder stopper i Alternativet

Han blev ved en større medarbejderrokade den 7. november indsat som særlig rådgiver for Uffe Elbæk. En post, som han kun nåede at bestride omkring tre uger, før han blev opsagt.

Tidligere gruppeformand Josephine Fock har før kaldt håndteringen af forløbet med den krænkelsesanklagede medarbejder for »fuldstændig uacceptabelt«, fordi sekretariatschefens genansættelse af vedkommende skete stik imod ordre fra den daværende politiske ledelse.

Jyllands-Posten har også beskrevet, hvordan fem medarbejdere skrev til partiledelsen i Alternativet, at arbejdsforholdene var blevet for meget.

»Vores arbejdskultur er kaotisk. Mange ansatte frustreres over for meget larm, rod i arbejdsgange, og at omgangstonen er alt for direkte og jovial. Festkulturen påvirker i alt for høj grad dagligdagen,« lød det fra medarbejderne, som også problematiserede den »uformelle kultur«, og at »ansvarsfordelingen er uklar«.

Alternativets gruppeformand, René Gade, har været ansvarlig for den interne undersøgelse og her erkender man, at det bl.a. pga. uklar organisationsstruktur og utydelige rammer har været svært for medarbejdere at trænge igennem ledelseslaget med kritik.

Men det skal nu være anderledes, lyder det.

»Vi skal turde fejle for at udvikle os – og det mod begynder med en ledelse, der tager imod kritik og samtidig erkender, at det ikke er medarbejderens ansvar at skabe et trygt rum mellem leder og medarbejder til evaluering og fortrolige samtaler. Det er lederens pligt.«

Overblik: Sagerne i Alternativet

I undersøgelsen har tidligere og nuværende medarbejdere, medlemmer, frivillige og andre, der har haft berøringsflader med sekretariatet deltaget. Og her er det bl.a. kommet frem, at nogle havde »en oplevelse af, at nogle ledere, politikere og medarbejdere havde for tætte bånd privat til at kunne træffe professionelle beslutninger over for hinanden.«

Derfor skal magtdelingen i partiet nu være mere gennemsigtig, og man vil lave referater af »så mange møder som muligt, så videndelingen kan erstatte følelsen af uigennemsigtige beslutningsprocesser. Desuden fortsætter vi med at livestreame mest muligt til offentligheden – og sidst men ikke mindst, så vil vi indrømme, hvis en beslutning er truffet på et for snævert grundlag eller i et for ensidigt rum.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Overblik: Sagerne i Alternativet
Jyllands-Posten har de seneste uger afdækket en række sager i Alternativet, som blandt andet har ført til en intern undersøgelse. Desuden er Uffe Elbæks nærmeste rådgiver blevet opsagt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Hvor stammer denne muslimforskrækkelse fra?

Harun Demirtas
Når du stempler kvinder med tørklæder som undertrykte, hvorfor bliver du så ikke glad, når du ser dem ude og arbejde og endda har taget en uddannelse?
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her