Annonce
Politik

Forsvarsministeriet tilbageholdt kritiske oplysninger om kampflystøj

Dokumenter afdækker nu, at regeringen i over to år har vidst, at F35-flyene ville overskride støjgrænserne. Forsvarsministeren erkender, at det var »en fejl«, at Folketinget ikke blev informeret allerede sidste år.

Lokale beboere, der her er til borgermøde på Flyvestation Skrydstrup, frygter, at støjen fra Danmarks nye F35-kampfly kan tvinge dem ud af deres hjem eller gøre husene værdiløse. Mange beboere føler sig ført bag lyset af regeringen og forsvaret. Foto: Joachim Ladefoged

Nye kampfly
Usikre punkter
  • Jyllands-Posten har de seneste uger afdækket en række usikkerheder og risici i Danmarks køb af 27 nye F35 kampfly fra den amerikanske våbengigant, Lockheed Martin:
  • Ifølge eksperter og Rigsrevisionen er der risiko for, at 27 fly ikke er nok til at løse opgaverne.
  • Det er usikkert, om kamp-flyene årligt kan flyve 250 timer.
  • Ifølge Rigsrevisionen kan omkostningerne blive højere end 66,1 mia. kr.
  • Den amerikanske rigsrevision (GAO) sår tvivl om, hvorvidt kampflyene kan stå til rådighed 70 pct. af tiden.
  • Ifølge Rigsrevisionen er der risiko for, at de samlede omkostninger til de 27 fly i deres 30-årige levetid bliver højere end 66,1 mia. kr.
  • Der er ingen aftale med piloterne. Regeringen forudsætter at piloternes arbejds- og udsendelsestid bliver sat markant i vejret. Samtidig skal piloter i fremtiden binde sig til forsvaret i 17 år for at beregningerne holder.
Forsvarsministeriet har i over to år tilbageholdt en støjrapport for Folketinget. Rapporten viser, at Danmarks nye F35-kampfly larmer så meget, at de vil overskride de tilladte støjgrænser ved Flyvestation Skrydstrup og larme betydeligt mere end de eksisterende F16-fly.

Rapporten er blevet hemmeligholdt, selv om Folketinget i maj 2016 bad regeringen om specifikke oplysninger om flyets støjgener umiddelbart inden den politiske beslutning om at købe 27 F35-fly. Dengang affejede daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) støjbekymringerne. Svaret til Folketinget lød, at der hverken var behov for ekspropriation eller støjsikring af boliger.

I sidste uge erkendte regeringen pludselig, at de nye kampfly støjer så kraftigt, at det overskrider alle støjgrænser ved flyvestationen, og at der må forventes ekspropriation af ejendomme eller erstatning til boligejere.

Bedt om at tie stille

Forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) kræver en redegørelse for forløbet og siger, at regeringen »har et alvorligt problem, hvis Peter Christensen har misinformeret Folketinget om støjen«.

Byrådsmedlem i Haderslev Kommune Svend Brandt (EL), mener, at regeringen »har ført Folketinget bag lyset,« og at Peter Christensens svar sidste år var »direkte løgn.«

Lokale beboere fortæller samtidig, at de i flere måneder har fået at vide af forsvaret og Forsvarsministeriet, at flyene ville larme så meget, at der bl.a. skulle bygges støjvolde. Gårdejer Laurits Rosenlund, der ejer marken, hvor et F35-anlæg skal bygges, fortæller tillige, at en embedsmand i Forsvarsministeriet har bedt ham tie om sagen.

Minister: Der er begået fejl

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at det er en fejl, at Folketinget ikke blev oplyst om støjrapporten i maj sidste år:

»Det er hævet over enhver tvivl, at der er begået fejl. Det burde være fremgået, at F35-flyet ville overskride støjgrænserne,« siger Hjort.

Claus Hjort, hvorfor venter I helt til 22. november med at offentliggøre oplysningerne om større støjgener med F35-flyet?

»Jeg kan jo ikke sige andet, end at det er en fejl. Efter min bedste vurdering – efter at jeg har haft anledning til at sætte mig ind i det – så skulle dette have været håndteret anderledes. Det har været en fejl, og den korrigerer vi nu, og vi fremlægger i begyndelsen af 2019 en anlægslov for Folketinget. Det vil gøre, at der bliver fuld gennemsigtighed i denne proces,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Det har ikke være muligt at få en kommentar fra Peter Christensen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Blog: Kæmp for danske interesserer og drop EU-Kommissionen

Anders Vistisen
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i Brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her