Annonce
Politik

Hver anden dumpede indfødsretsprøven i sommer

Torsdag var knap 3700 personer til indfødsretsprøve. Tidligere har der været diskussion om sværhedsgraden.

Hvis du som udlænding vil være dansk statsborger, er det en betingelse at bestå indfødsretsprøven.

Torsdag var 3693 personer tilmeldt årets anden og sidste indfødsretsprøve. Ud af de 40 skriftlige spørgsmål skal man svare korrekt på 32 for at bestå.

Ved sommerens prøve lykkedes det for 49,8 procent.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, mener, at prøven er for nem.

- Man skal huske, at man læser op på et pensum, som man så bliver eksamineret i, siger Langballe.

DF vil maksimalt lade 1000 udlændinge blive danske statsborgere hvert år. Det forslag er der ikke flertal for. Regeringen og Socialdemokratiet er imod.

- Man skal være dansk i hjertet for at få et dansk statsborgerskab, og man kan godt spørge om, hvorvidt det er nok at bestå en indfødsretsprøve. Bliver folk danske af det?

- Man bliver ikke dansk, fordi man kan læse en bog og gøre redde for den. Derfor ønsker vi et loft på 1000, siger Langballe.

Johanne Schmidt-Nielsen, der er indfødsretsordfører for Enhedslisten, mener ikke, at prøven kan bruges til noget.

- Det er en tåbelig test. Vi tester, om folk er gode til at lære udenad. Er du god til at huske, hvornår guldalderen var og hvem Struensee nu var.

- Man tester, om det er mennesker, som er vant til at gå i skole eller ej. Personer uden uddannelse har markant sværere ved at bestå, end folk der har gået på universitet, siger hun.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen bør man se på andre ting i forhold til statsborgerskab.

- Børn, der er født i Danmark og kun har levet i Danmark, skal have automatisk statsborgerskab.

- Det er fair at stille krav til personer, som er kommet hertil senere i livet. Det kan være omkring danskkundskaber, selvforsørgelse og kriminalitet.

- Så kan vi altid diskutere, hvor grænserne skal gå, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

For et år siden bestod 67,5 procent indfødsretsprøven, mens kun 31,2 procent bestod i sommeren 2016. Netop det resultat affødte en diskussion om prøvens sværhedsgrad.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) lavede en analyse af den indfødsretsprøve, som fandt sted 7. juni i år.

Den viste, at indfødsretsprøven har en tilfredsstillende kvalitet, lød det i en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Diagnosen er rigtig, men medicinen helt forkert og med alvorlige bivirkninger
Camilla-Dorthea Bundgaard, cand.ling.merc., stud.theol. og ekstern lektor | Casper Hunnerup Dahl, specialkonsulent, ekstern lektor og ph.d.
Man kommer ikke til at løse integrationsproblemerne, før man for alvor forstår, at velfærdsstaten ikke er en del af løsningen. Den er en del af problemet.
Kronik: Ghettoplanen er et skred i de danske værdier
Hans Skifter Andersen, adjungeret professor
Mens vi før i tiden tog skarpt afstand fra lande, hvor regeringer brugte hetz mod mindretal som middel til politisk magt, så er vi nu selv blevet et sådant land.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvorfor strejker vi ikke over Rigspolitiets talentløse ledelseskultur?

Anna Thygesen
Hvorfor finder vi os i så dårlig ledelse, når det gælder vores egne skattekroner? Vi lader os nøje med hamrende dyre undersøgelser og rapporter, hver gang det går galt, som bare konkluderer, at ingen har ansvaret.

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her