Politik

Valgdrama i tre kommuner: Derfor trækker borgmestervalget ud

Forhandlingerne trækker ud i Slagelse, Dragør og Kerteminde.

I nogle enkelte kommuner sidder borgmesterkandidaterne stadig på pinebænken efter tirsdagens kommunalvalg.

Her bliver der dels hevet i borgmesterkæden fra flere kanter, og dels trækker konstitueringsforhandlingerne ud, fordi der arbejdes på at forhandle et tilstrækkeligt bredt samarbejde hjem.

I skrivende stund drejer det sig om Slagelse Kommune i Region Sjælland, Dragør i Region Hovedstaden og Kerteminde i Region Syddanmark, hvor der altså torsdag morgen fortsat er tvivl om, hvem borgerne fremadrettet skal titulere som borgmester.

Selvudnævnt borgmester forhandler videre i Slagelse

Slagelse Kommune var ellers blandt de første kommuner til at melde ud, at byen efter tirsdag skulle skifte farve fra blå til rød med en socialdemokratisk borgmester ved roret. John Dyrby Paulsen (S) annoncerede selv natten til onsdag, at han havde SF, Enhedslisten og Liberal Alliance i ryggen og dermed kunne tælle til de magiske 16 mandater.

Men så brød dramaet ud, da Venstres siddende borgmester, Stén Knuth, onsdag morgen bekræftede, at han bestemt ikke havde opgivet af forsøge at vinde LA over på den blå sin side og snuppe borgmesterposten.

Det skabte tvivl om, hvor vidt mandaterne nu også sad så godt fast på rød blok, som Dyrby havde givet udtryk for, men han afviste spekulationerne som rent Venstre-spin og understregede, at aftalen, der blev indgået på valgnatten, stadig var gældende. Det har dog sået tvivl om, hvor sikker han kan være på titlen.

Både Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Liberal Alliance og Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre forhandlede onsdag aften, og John Dyrby Paulsen har over for TV Øst tilkendegivet, at forhandlingerne fortsætter efter lysets frembrud torsdag morgen, skriver mediet.

»Alle arbejder konstruktivt med et bredt forlig, og det skal selvfølgelig ikke forhandles på plads i mørke,« skrev han onsdag aften til TV Øst.

Dragør har borgerlige partier for bordenden

I kommunen Dragør på Amager sidder partierne også stadig ved forhandlingsbordet.

Den siddende borgmester, Eik Dahl Bidstrup (V), fik et godt valg og gik 4,4 procentpoint frem, mens Socialdemokratiet gik tilbage. Bidstrup har et borgerligt flertal bag sig bestående af De Konservative og Dansk Folkeparti med samlet 8 ud af de 15 pladser i byrådet, hvor Venstre selv sidder på 3 mandater.

Men selvom partierne har et flertal, var forhandlingerne onsdag aften fortsat i gang med bl.a. Socialdemokratiet.

»Vi er faktisk enige om alt, undtagen om hvem der skal være borgmester,« har Eik Dahl Bidstrup, som har været borgmester siden 2013, torsdag sagt til TV 2 News.

Kommunen oplevede ved det seneste valg i 2013 et større valgdrama, da to personer nåede at blive udnævnt til borgmester, før Bidstrup i sidste ende fik kæden om halsen. Allan Holst (S) mente nemlig at have opbakning til posten fra De Konservative og DF, men så sprang den daværende konservative kandidat Asger Larsen fra aftalen, skriver TV 2 Lorry.

»Det var et ganske uskønt forløb. Og for De Konservative er det afgørende, at den aftale der bliver lavet, den kan holde hele vejen igennem og de næste fire år. Derfor tager det tid,« sagde De Konservatives nuværende spidskandidat, Kenneth Gøtterup, onsdag aften til mediet.

Trekamp i Kerteminde

I den lille nordøstfynske kommune Kerteminde har kampen om kæden siden valgnatten primært stået mellem De Konservatives Klavs Norup Lauridsen (1.345 personlige stemmer), Socialdemokratiets Kasper Ejsing Olesen (969 personlige stemmer) og den siddende borgmester, Venstre-manden Hans Luunbjerg  (869 personlige stemmer).

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Borgerlisten og Radikale Venstre sidder til sammen med 12 mandater, og Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har samlet 10. Dermed er fløjene stort set lige store, og derfor kan Venstres egne 3 mandater være afgørende.

Se kortet: Sådan ser Danmark ud før og efter valget

De Konservative havde et godt valg i kommunen, hvor partiet fløj 15,8 procentpoint frem, mens Venstre gik 3,1 procentpoint tilbage til 11,9 procent. Siden valget har Hans Luunbjerg tilsyneladende lettet lidt på kravet om selv at sætte sig på tronen, og han bejler nu til et bredt samarbejde mellem S, V, SF og C.

»Vi har haft forhandlinger med både rød og blok blok, og vi har fået gode tilbud fra begge sider. Det bedste tilbud har vi fået fra den røde blok, men vi synes stadigvæk, at det der tjener Kerteminde Kommune bedst, er et bredt samarbejde,« sagde Hans Luunbjerg onsdag til TV 2 Fyn.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her