Politik

Overblik: Et udpluk af de mest dramatiske borgmestervalg

Kommunalvalget har vanen tro budt på en række dramatiske konstitueringer rundt om i landet.

I de fleste kommuner synes det - godt to døgn efter at valgstederne lukkede - at stå klart, hvem der bliver borgmester i de kommende fire år.

I nogle kommuner forløb borgmestervalget ganske stilfærdigt, mens der i andre kommuner udspillede sig store dramaer.

Her er et udpluk af nogle af de mest dramatiske konstitueringer:

  • Vejle.

En af de mest opsigtsvækkende konstitueringer skete i Vejle, hvor kommunens socialdemokratiske borgmesterkandidat, Søren Peschardt, bestemt ikke var tilfreds med forhandlingerne.

Socialdemokratiet blev størst i kommunen, men partiet blev alligevel ikke inviteret med til forhandlingerne, hvor den næste borgmester skulle findes.

Dermed måtte Søren Peschardt se til fra sidelinjen. Undervejs forsøgte han ifølge Vejle Amts Folkeblad at få de andres opmærksomhed ved at råbe gennem den glasdør, der skilte ham og de forhandlende parter ad.

- Er der ingen politisk anstændighed tilbage? Har I ikke forstået vælgernes vink med en vognstang? Jeg er borgernes borgmester, lød det ifølge avisen.

Venstres Jens Ejner Christensen endte med at få genvalg som borgmester.

  • Viborg:

I Viborg blev den tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek (V) valgt som borgmester foran kommunens hidtidige borgmester, Torsten Nielsen (K).

Konservative gik frem i Viborg, mens Venstre gik en smule tilbage. Men ifølge Torsten Nielsen var der ikke megen samarbejdsvilje fra Venstre.

- Vi fik rullet et dokument ud med beskeden: "Værsgo, take it over leave it". Det tog tre minutter og havde intet med forhandlinger at gøre. Det er i min verden diktatur, sagde Torsten Nielsen efter forhandlingerne til DR.

Ifølge Ulrik Wilbek fik De Konservative "et rigtig fint tilbud".

  • Ringkøbing-Skjern:

En spisepause blev afgørende i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her skulle der findes en ny borgmester, efter at Iver Enevoldsen (V) ikke genopstillede.

Efter valget blev der forhandlet mellem kommunens tre største partier, Venstre, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne.

Det endte med, at V og S indgik et samarbejde uden om KD, og det betød, at Hans Østergaard (V) blev valgt som borgmester. Borgmesterkandidaten fra KD, Kristian Andersen, var ikke til stede, da aftalen blev indgået.

- Jeg har ikke hørt noget om, at der er lavet en aftale og ved ikke endnu, om jeg bliver borgmester. Vi har snakket på kryds og tværs, og jeg har lige været nede og få noget mad, sagde Kristian Andersen til TV Midvest.

Alt imens var Hans Østergaard altså blevet valgt som borgmester.

  • Læsø:

Stor fremgang ved valget var ikke nok til at sikre Læsøs borgmester, Tobias Birch Johansen (V), fire år mere på posten i Læsø Kommune.

Her lykkedes det således Karsten Nielsen (DF) at samle flertal bag sig med støtte fra Socialdemokratiet og Læsø-listen.

Og dermed blev Tobias Birch Johansen væltet af pinden, selv om Venstre var kommunens klart største parti med 37,1 procent af stemmerne.

- Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov, sagde han efterfølgende.

- Vi sidder på en tredjedel af alle vælgerne på Læsø. Læsøs ubetinget største parti er blevet sat uden for indflydelse. Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere, lød det fra Tobias Birch Johansen.

  • Skive:

Peder Christian Kirkegaard (V) blev genvalgt i Skive, efter at De Radikales Bent Dyrberg sammen med Dansk Folkeparti besluttede at støtte ham.

Bent Dyrbergs beslutning blev efterfølgende kritiseret hårdt af Skive-Listen og SF, der følte sig sat helt uden for indflydelse.

- Synes du, at det er en god måde at starte et samarbejde på? Hvordan skal det her byråd komme til at fungere? I har bare fuldstændig vendt ryggen til os. I har ikke engang ville give os fem minutter, lød det fra Anders Bøge (SF) til Bent Dyrberg ifølge TV Midtvest.

  • Region Syddanmark:

Også i regionerne var der benhårde forhandlinger i timerne efter valget. I Region Syddanmark havde Villy Søvndal (SF) et rigtig godt valg, men SF blev alligevel sat uden for indflydelse på trods af en bred konstituering.

Den genvalgte regionsrådsformand, Stephanie Lose (V), dannede således en konstituering sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Konservative, De Radikale, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Det skete blandt andet på baggrund af hård retorik mellem V og SF i løbet af valgkampen. Og Villy Søvndal var efterfølgende utilfreds med udfaldet.

- Ja, jeg føler mig dårligt behandlet. Det er simpelthen børnehavemanér at lukke nogen udenfor på den måde. Det er så tydeligt et tegn på magtfuldkommenhed, som det kan være, sagde Villy Søvndal til DR Fyn.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her