Politik

Kommuner bruger tvivlsomme metoder for at få arbejdspladser

Kommunale skattekroner er i strid med loven havnet i lommerne på lobbyister, vurderer eksperter

Svendborg Kommune brugte penge til lobbyister i et forsøg på at sikre sig den nye vestdanske politiskole. Uden held. Her er elever på Politiskolen i Brøndby i træningslokalet. Arkivfoto: Gregers Tycho

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser har fået flere kommuner til at tage tvivlsomme metoder i brug.

I jagten på nye job har kommunerne betalt lobbyister for hjælp til at påvirke den politiske proces. Og det er ulovlig brug af skattekroner, lyder det fra eksperter.

Tønder Kommune har i år forsøgt at tiltrække en skattestyrelse, og kommunen har i den forbindelse betalt kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese 325.000 kr. for bl.a. at »rådgive os om, hvem vi skulle tage kontakt til, og klæde os på, så vi hele tiden sendte de rigtige budskaber,« forklarer borgmester Henrik Frandsen (V).

Der er intet i min verden, der indikerer, at vi skulle være på kant med loven.
Henrik Frandsen (V), borgmester, Tønder

Mens Varde Kommune har allieret sig med lobbyister for at komme i betragtning til regeringens næste udflytning af statslige arbejdspladser, hentede Svendborg hjælp hos kommunikationsbureauet Policy Group, da politiskolen sidste år skulle placeres.

»De var med til at lægge en strategi for, hvordan vi skulle gribe sagen an. De analyserede det politiske landskab, fortalte hvem vi skulle tale med og havde nogle kontakter, som vi ikke umiddelbart har. Vi vil typisk gå til det politiske system, men de havde et bedre kendskab til, hvem der var rådgivere for de enkelte ministre, politikere og folketingsgrupper,« siger Svendborgborgmester Lars Erik Hornemann (V).

Svendborg Kommune betalte 147.500 kr. for lobbyarbejdet.

At kommuner hyrer lobbyister i kampen for statslige arbejdspladser er i strid med kommunalretten, vurderer Klaus Josefsen, advokatfuldmægtig i Printz Advokatfirma og ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet.

»Ud fra et kommunalretligt synspunkt er det ligegyldigt, om en politiskole eller skattestyrelse ligger i den ene eller anden kommune, fordi det er en statslig opgave. Og derfor må kommunerne ikke bruge ressourcer på målrettet at gå efter at tiltrække sådanne arbejdspladser,« siger Klaus Josefsen.

Ekspert om ny lobbysag i Varde Kommune: »Det er faktisk lidt g

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vurderer ligeledes, at »det strider mod kommunalfuldmagten«.

Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) forsvarer kommunens brug af lobbyister.

»Der er intet i min verden, der indikerer, at vi skulle være på kant med loven, men nu er jeg heller ikke jurist,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her