Viden

Unge bliver væk fra »uinteressante« kommunalvalg

»Det er bekymrende, men ikke super overraskende,« lyder det fra forsker.

Kommunalvalget står for døren, og unge udgør den største del af sofavælgerne kun overgået af de 90-99-årige. Arkivfoto: Jan Dagø/Polfoto

Cirka hver 10. stemmeberettigede person ved det kommende valg til kommunalbestyrelser og regionsråd er mellem 18 og 24 år.

4 ud af 5 af dem mener, at lokalpolitik er uinteressant. Og interessen er faldende i forhold til tidligere Kommunalvalg.

Det viser en ny undersøgelse af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, skriver Videnskab.dk.

»Det her er virkelig alvorligt i forhold til at have et aktivt demokrati, der bygger på engagement og deltagelse. Jeg håber, at rapporten kan være med til at skabe fokus på de unges valgdeltagelse og give anledning til debat om, hvad der kan gøres,« siger Ulf Hjelmar, ph.d. i offentlig forvaltning og programleder ved VIVE.

Han tilføjer, at de unges interesse for lokalpolitik ligger op mod 20 procent lavere end øvrige vælgergrupper.

Unge har ikke tilknytning til kommunen

En anden forsker deler bekymringen:

»Demokratisk set er det ret bekymrende, men det er ikke super overraskende. De unge deltager ikke så meget, og det har de ikke gjort, i al den tid man har undersøgt det,« siger Jonas Hedegaard Hansen, der er ph.d. og videnskabelig assistent ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Læs også: Unge diskuterer gerne politik – men helst med ligesindede

Ifølge Jonas Hedegaard Hansen kan den lille interesse for lokalpolitikken hænge sammen med, at unge føler en mindre tilknytning til lokalområdet og kommunen.

»Der er mange ting, der er i opbrud hos de unge i den periode af deres liv. De flytter væk hjemmefra, eventuelt til en ny kommune, som de ikke har særlig stor tilknytning til. Og de unge har generelt større fokus på andre ting i den periode,« siger Jonas Hedegaard Hansen

Ved sidste lignende undersøgelse fra VIVE spurgte forskerne ind til, hvorfor de unge ikke interesserede sig for lokalpolitik. Her svarede de, at lokalpolitik ikke er vedkommende, og det er ikke noget, de taler om eller bringer op som emne, forklarer Ulf Hjelmar.

SMS’er og forældre kan øge valgdeltagelsen

Ifølge Jonas Hedegaard Hansen hænger politisk interesse- og selvtillid sammen med vælgernes deltagelse. Politisk selvtillid indebærer, at unge føler sig i stand til at gøre sig gældende i en politisk sammenhæng og føler, at politikerne er lydhøre overfor deres ønsker, forklarer han.

Læs også: Længere afstand til valgsteder giver flere sofavælgere

Begge faktorer skabes sandsynligvis gennem opdragelse og et uddannelsesvæsen, der har fokus på det, for eksempel som skolevalget for 8.og 9.-klasser er et godt bud på, selvom skolevalget dog er møntet på landspolitik.

»Der er dog intet mirakelmiddel, så de unge lige pludselig deltager, men vi kan se, at det har en effekt med kampagner, stemmeopfordringer og lokale indsatser,« siger han.

En undersøgelse fra 2013 viser, at de unge havde lignende opfattelse af lokalpolitik op til forrige kommunalvalg. Ifølge Ulf Hjelmar er det derfor en tendens, der har stået på i flere år og sandsynligvis fortsætter.

Rapporten er en indikator

Ifølge Jonas Hedegaard Hansen er det godt, at der laves sammenlignelige rapporter op til kommunalvalg.

Læs også: Kæmpe gård fra stenalderen dukker op nær Frederikssund

»Det er en god rapport, og det er en kæmpe styrke, at man kan sammenligne de her tal helt tilbage fra 2001. På den måde dokumenterer rapporten, at tilstanden er forværret,« siger han. 

Ifølge Ulf Hjelmar er spørgsmålene til de unge i rapporten dog ikke helt ens i forhold til spørgsmålene fra undersøgelsen i 2001. Det betyder, at rapporterne ikke er fuldstændig sammenlignelige. 

Jonas Hedegaard Hansen forklarer desuden, at rapporten kun bør ses som en indikation på de unges interesse.

»Men når det så er sagt, så er spørgsmålene besvaret i marts og april, hvor der ikke er særlig mange, der tænker på lokalpolitik. Det lokalpolitiske engagement og opmærksomheden på lokalpolitiske forhold har det ikke særlig godt mellem valg, og havde du for eksempel spurgt dem nu, kan det være, vi havde set nogle andre svar« siger han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvor er de unge oprørere?
René Holm Hanssen
Unge kan med rette have en fornemmelse af, at de skal tilfredsstille forældre, venner, staten, politikere m. fl. – og at dét er livsprojektet, der går forud for deres egen måde at være i verden på, at finde fodfæste og en egen mening.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her