Viden

Dansk studie: Fodbold giver 70-årige knogler som mange 25-årige

Fodbold kan måske forebygge knogleskørhed sent i livet, viser et dansk studie. Det betyder måske mindre risiko for knoglebrud.

Et eksempel på stærke knogler i fodboldforskernes søgelys: Kaj Boll Christensen på 83 år har spillet sekundafodbold i 71 år, primært i københavnerklubben B93. Foto: DBU via Videnskab.dk

Hvis du har spillet fodbold et par gange om ugen gennem en stor del af dit liv, er der rigtig god chance for, at dine knogler er stærke, når du runder de 70 år.

På mange måder er knoglerne endda mindst lige så stærke som knogler i en 25-årig, som ikke træner sin krop.

Sådan lyder konklusionen på en ny dansk undersøgelse, skriver Videnskab.dk.

Imponerende styrke i gamle spilleres knogler

Fodbolds markante effekter på knoglerne kommer bag på én af forfatterne af studiet, som fokuserer på blandt andet knoglernes mineralindhold, fordi et lavt indhold er lig med knogleskørhed.

Læs også: Disse to sportsgrene er de eneste, der med garanti gør dig sundere

»På alle knogleparametre kan fodboldtrænede 70-årige måle sig med 25-årige utrænede, og på udvalgte parametre ligger de endda endnu højere, for eksempel med et 7,3 procent højere knoglemineralindhold i benene.«

»De trænede 70-årige havde alle stærke knogler, og det er meget imponerende og interessant i forhold til at forebygge knogleskørhed i befolkningen,« siger Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU).

Peter Krustrup har lavet studiet sammen med blandt andre førsteforfatter Marie Hagman, som er ph.d.-studerende under Peter Krustrups vejledning.

"Knogleprofessor": Bliv for alt i verden ved at spille!

Ved Aarhus Universitet forsker professor Bente Langdahl i netop knoglebrud og -skørhed.

Bente Langdahl mener, at undersøgelsen leverer solide og vigtige data om, at man skal dyrke motion hele livet for at holde kroppen på toppen:

»Det understreger, at dyrker du en form for fysisk aktivitet, som indebærer løb, hop og bevægelser på den måde, så bliv for alt i verden ved med det!«

Læs også: Dansk studie: Derfor kan motion bremse kræft

Hun har dog også enkelte forbehold: Forskerne fra SDU, Københavns Universitet og Rigshospitalet har blandt andet målt på knoglernes mineralindhold. Det er »et rigtigt godt udgangspunkt«, for folk med højt knoglemineralindhold vil typisk have mindre risiko for knogleskørhed.

Vil man kende risikoen for et brud, skal man dog også se på selve knoglestrukturen, som bliver altid bliver svagere med alderen, forklarer Bente Langdahl. Det kræver en CT-skanning eller lignende.

Så selvom de fodboldspillende mænd har stærkere knogler på flere parametre, er det altså ikke hugget i ben, at de også har lige så lav risiko for knoglebrud som unge, utrænede mænd.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her