Annonce
Viden

Forskning bekræfter: Tungere babyer bliver mere intelligente

Babyer, der vejer mellem 3,5 og 4 kg ved fødslen, er statistisk set mere intelligente resten af livet. Men hvis vægten kommer over 4 kg, går det den anden vej igen.

Store babyer bliver mere intelligente resten af livet, viser ny dansk forskning. Babyer, som vejer mellem 3,5 og 4 kilo ved fødslen, har gennemsnitligt den højeste intelligens. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Stort dansk studie finder en sammenhæng mellem menneskers vægt ved fødslen og deres intelligens resten af livet.

Studiet viser, at danske babyer, som ved fødslen vejede mellem 3,5 og 4 kg (i den tunge ende af normalvægten), i gennemsnit bliver de mest intelligente voksne.

Omvendt har babyer, som ved fødslen vejede under 2,5 kilo, i den nye undersøgelse gennemsnitligt den laveste intelligens som voksne. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi definerer normalvægt som en fødselsvægt mellem 2,5 og 4 kilo, men i vores forskning kan vi se, at personer, som ved fødslen vejede i den høje ende af spektret, generelt udvikler sig til at blive mere intelligente voksne. Men hvis vægten kommer over 4 kilo, går det den anden vej igen,« fortæller lektor Trine Flensborg-Madsen fra Enheden for Medicinsk Psykologi ved Københavns Universitet.

Seks IQ-point til forskel

Trine Flensborg-Madsens forskning viser en lineær sammenhæng mellem personers intelligens og deres vægt ved fødslen.

Læs også: Tunge babyer bliver mere tillidsfulde som voksne

Det vil sige, at jo mere du vejede som nyfødt, des mere intelligent bliver du som voksen – gennemsnitligt.

Denne sammenhæng starter ved en fødselsvægt på under 2,5 kilo og fortsætter op til 4 kilo.

Efter fire kilo begynder intelligensen at falde en lille smule igen.

»Det betyder jo ikke, at alle, som vejede under 2,5 kilo ved fødslen, er mindre intelligente end alle dem, som vejede mellem 3,5 og 4 kilo ved fødslen. Men vi finder en klar sammenhæng mellem fødselsvægt og intelligens, som er værd at tænke over,« siger Trine Flensborg-Madsen.

Sammenhæng vist før

At der findes en sammenhæng mellem fødselsvægt og intelligens senere i livet, nikker professor mso. Vera Ehrenstein fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet genkendende til.

Hun har ikke deltaget i det nye studie, men arbejder selv med sammenhængen mellem intelligens og fødselsvægt, og det nye studie overrasker hende ikke.

Læs også: Hvordan ville verden være uden mennesker?

»Andre studier har vist en sammenhæng mellem fødselsvægt og intelligens ved session, og da vi ved, at intelligens ikke ændrer sig særligt meget fra barndommen til 60-årsalderen, er det ikke overraskende, at forskerne finder den sammenhæng, de gør,« siger Vera Ehrenstein.

Forskeren fra Aarhus Universitet ser gerne, at forskere går skridtet videre og prøver på at finde ud af, hvorfor der findes den sammenhæng.

Rygning kan give små babyer

Trine Flensborg-Madsen tror, at sammenhængen skyldes nogle bagvedliggende årsager, som både har indflydelse på fødselsvægt og intelligens.

Læs også: Forskere: Efter 6 måneder skal spædbørn ud af forældrenes soveværelse

Det vil sige, at eksempelvis moderens kost under graviditeten muligvis kan have en indflydelse på både barnets fødselsvægt og på personens fremtidige intelligens.

»Måske er det et udtryk for, om kroppen, og dermed også hjernen, har fået det, som den skulle bruge, under graviditeten,« spekulerer Trine Flensborg-Madsen.

I den sammenhæng er rygning blandt andet en stor synder, og gentagne forskningsresultater har vist, at kvinder, der ryger under graviditeten, får mindre babyer ved fødslen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her