*

Viden

Muskler uden motion: Så tæt er vi kommet på en "motionspille"

Vil en pille en dag kunne få dig i form? Det er ikke længere ren science fiction, understreger dansk forskning. En egentlig motionspille ligger mindre end 10 år ude i fremtiden, vurderer en forsker.

I fremtiden kan en løbetur måske erstattes af en pille, som giver de samme helbredsmæssige fordele. To nye studier, herunder et dansk, viser, hvilke mekanismer i kroppen der skal skrues på for at få en effekt. Foto: Colourbox

Flere og flere studier peger på, at vi i fremtiden kan få motions- og sundhedspiller, der uden sved på panden og timer i fitnesscenteret giver folk de samme helbredsmæssige fordele som motion.

Nu viser et nyt, dansk studie, at man med en anden type pille formentlig kan aktivere bestemte proteiner og sætte sukkerforbrændingen i vejret, på samme måde som motion gør, uden at gå uden for en dør. Det skriver Videnskab.dk.

»Det kan selvfølgelig være rart for mennesker, som har for travlt til at løbe en tur, men det vil primært gøre en stor forskel for folk, som ikke har mulighed for at motionere på grund af eksempelvis sygdom,« fortæller professor i molekylær fysiologi ved Københavns Universitet, Jørgen Wojtaszewski, der står bag det danske forskerhold, som er en del af det internationale samarbejde omkring studiet.

Dansk studie er "proof of concept"

I det nye studie viser forskerne, at de ved at aktivere et helt andet af kroppens molekyler, som går under navnet AMPK, kan få muskelcellerne til at optage meget mere sukker og samtidig lave flere af kroppens energiproducerende centre (mitokondrier).

Læs også: Træning én gang om ugen er nok til at forlænge livet

Normalt bliver AMPK aktiveret ved fysisk træning, men i det nye studie har forskerne fundet et stof, som kan gøre det samme, så man derved kan springe hele motionsdelen over, men stadig få de samme fordele ud af en øget aktivitet af AMPK.

I studiet viser forskerne, at den kunstige aktivering af AMPK blandt andet får mus og aber med diabetes til at få bedre kontrol over deres blodsukker.

»Det er et ’proof og concept’-studie, hvor vi viser, at det er muligt at få sundhedsfremmende effekter ved at aktivere de her motionsmekanismer i kroppens muskler ved hjælp af et farmaprodukt, som man på sigt kan forestille sig at lave piller ud af,« forklarer Jørgen Wojtaszewski.

Et skridt på vejen mod en motionspille

At det nye forskningsresultat er et skridt på vejen mod at kunne lave en træningspille, er Niels Jessen, der er professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forsker i kroppens metabolime, herunder AMPK, enig i.

Læs også: Ny robot lader patienter genoptræne uden tyngdekraft

Han har ikke deltaget i forskningsarbejdet, men han har læst det nye studie og synes, at det er en spændende fortsættelse i forskernes forståelse af, hvordan fysisk træning påvirker kroppen.

»Det her studie viser, at vi kan komme skridtet videre i forhold til at lave motionspiller,« siger Niels Jessen.

Dog mener forskeren også, at der stadig er mange bump på vejen, før vi kan stå med en træningspille i hånden.

Den samme overvejelse kommer fra Jørgen Wojtaszewski. Han vurderer, at vi vil se de første piller, som er udviklet på baggrund af forskningen i motions effekt på kroppens muskler, om mindre end 10 år.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her