Økosystemerne kæntrer på grund af klimaforandringer

Hele fødekæder påvirkes af klimaforandringer, som får planter og dyr til at ændre deres årstidsbestemte adfærd. Dermed kan ændringerne i klimaet forandre synkroniteten i hele økosystemer i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Observationer af sommerfugle som denne, en almindelig blåfugl, indgik i datamængden i det nye studie. Foto: Wikimedia Commons

Klimaforandringer er allerede nu skyld i store ændringer i tidspunktet for vigtige årstidsbestemte biologiske hændelser såsom mange arters formering og migration.

Og ifølge et nyt studie - udgivet i tidsskriftet Nature - ser denne tendens ud til at fortsætte. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne studerede flere end 800 forskellige plante- og dyrearter fra hele fødekæden for at se, hvornår de er mest sårbare over for ændringer i klimaet, og hvilken effekt det vil have på afgørende biologiske hændelser i løbet af deres livscyklus. For eksempel i forhold til blomstring samt fisk og fugles æglægning og migration.

»Det er en meget stor evaluering af forandringerne i Storbritannien, som sammenbringer data fra længerevarende monitoreringsprogrammer og borgervidenskab,« fortæller Stephen Thackeray fra Centre for Ecology & Hydrology ved Lancaster University i Storbritannien.

Forskerne afslørede et komplekst billede af årstidsbestemt adfærd under forandring blandt arter i hele fødekæden - både rov- og byttedyr - på forskellige tidspunkter af året. Forandringer, som i sidste ende kan sætte synkroniteten i hele økosystemer over styr.

»Arter i forskellige led i fødekæden har reageret meget forskelligt på temperaturforandringerne. Det kan have en effekt på rov- og byttedyrenes indbyrdes forhold såvel som formering og overlevelse og slutteligt biodiversiteten,« forklarer Thackeray.

Læs mere: Miljøforandringer kan overhale genetisk tilpasning

Borgervidenskab har skabt et væld af data

Forskerne benyttede en enorm database af miljømæssige observationer indsamlet af borgervidenskabsmænd og længerevarende overvågningsprogrammer fra hele Storbritannien i løbet af de seneste 40 år for at sammenligne tidspunktet for tilbagevendende biologiske hændelser som parring og migration.

Datamængden dækker arter fra praktisk talt hele fødekæden på land og til vands og inkluderer padder, fugle, alger, krebsdyr, fisk, insekter, pattedyr og planter.

»Vi ville gerne se, om der var grupper af arter, som reagerede på temperaturen og nedbør - regn og sne - på helt bestemte måder. Så vi var nødt til at se, hvordan de reagerede på klimaet i løbet af særlige perioder, og for at kunne gøre det, udviklede vi nye, statistiske metoder,« forklarer Thackeray.

Læs mere: Borgervidenskab er kommet for at blive

Største klima-evaluering af sin slags

Cirka 10.000 datasæt indeholdende 370.000 observationer blev indsamlet - heriblandt tidspunktet for, hvornår planterne blomstrede eller producerede blade, blomster eller frugt, hvornår fuglene lagde deres æg og tog på træk, hvornår fiskene gydede, og hvornår insekterne atter kom frem efter vinteren.

Datasættene blev alle sammenlignet med lokale nedbørs- og temperaturdata for at afsløre, hvad det var, planter og dyr reagerede på, hvornår de reagerede, og hvor kraftig en reaktion de havde.

»Det helt nyskabende er selve evalueringens omfang. Vi har tidligere set studier om klimaets effekter på planter og dyr i fødekædens forskellige led på et lokalt plan, hvor man har set nærmere på en eller to arter fra et par lokaliteter i nærområdet. Men dette er den største evaluering af sin slags,« fortæller Thackeray.

Læs mere: Arktiske marine økosystemer ændrer sig

Temperaturen forstyrrer forholdet mellem rov- og byttedyr

Resultatet viste, at der var mange og meget forskelligartede årstidsbestemte forandringer, og visse betydningsfulde tendenser skilte sig ud.

De fleste arter reagerede mere på temperaturforandringerne end nedbørsmængden, og selvom rovdyrenes adfærd ikke ændrede sig synderligt meget som følge af klimaet, kan det samme ikke siges om deres bytte.

»I tidligere studier ved Windermere - Englands største sø - har vi set, at aborrens gydningstidspunkt er rykket til tidligere på året som følge af temperaturen. Samtidig topper niveauet af plankton - deres føde - også tidligere. Men hastigheden på ændringerne i aborrens gydningstidspunkt er kun halvdelen af planktonens. Så der er i virkeligheden en voksende kløft mellem tilgængeligheden af føde og gydningstidspunktet, som efterfølgende har en stor effekt på overlevelsen af de nye fisk,« siger Thackeray.

Netop det komplekse samspil mellem rov- og byttedyr kan i fremtiden forårsage signifikante forandringer over hele økosystemer.

Læs mere om, hvor i fødekæden de største klimabetingede forandringer finder sted, på Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.