Forsker søger kvinde til at føde neandertaler
Rigeligt dna til at genskabe fortidsmenneske. Vi mangler bare en frisk kvinde, siger amerikansk génforsker.
Gén-teknologien er nu så avanceret, at mennesket kan risikere at blive indhentet af sin egen fortid.
Det siger den amerikanskle gén-forsker George Church fra Harvard University i et opsigtsvækkende interview med Der Spiegel.
Church erklærer, at han er klar til at genskabe - eller klone - en neandertaler, et fortidsmenneske som levede på Jorden indtil for omkring 28.000 år siden og blev afløst af vores nuværende menneskerace, homo sapiens.
Den 58-årige forsker erklærer sig overbevist om, at han i sin levetid kommer til at se neandertalerens genfødsel.
Dna nok til genfødsel
Der er forlængst trukket rigeligt dna ud af fund af knoglerester af neandertalerne til at genskabe fortidsmennesket, siger han og efterlyser en "eventyrlysten kvinde" til at bære og føde en klonet neandertaler.
I forhold til nutidsmennesket har neandertalerne været repræsenteret på Jorden noget længere. Det ældste fund af fossiler af en neandertaler er omkring 200.000 år gamle og er fundet i Wales.
Muligvis er racen opstået for 250.000 år siden og har dermed overlevet hele fire markante istidsperioder i menneskets historie. De yngste spor af neandertaleren er omkring 28.000 år gamle og er fundet på Gibraltar.
Levede i over 200.000 år
Neandertaleren uddøde først efter over 200.000 år i menneskehedens tjeneste, men det tog mange årtusinder, inden nutidsmennesket havde fortrængt fortidsmennesket.
George Church har ingen betænkeligheder ved at rekonstruere et fortidsmenneske. Tværtimod mener han, at det kan være en udfordring for homo sapiens at møde en intelligent forfader.
"Måske er de mere intelligente end vi er," siger George Chruch til Der Spiegel.
Lige så kloge som vi
Han refererer til, at meget tyder på, at neandertaleren var lige så intelligent som nutidsmennesket.
Forskellen var, at neandertalerne var præget af en meget kraftig kropsbygning og også havde korte, tykke fingre. Det betød, at fortidsmennesket kunne nøjes - eller måtte - med grovere redskaber end homo sapiens.
På grund af neandertalernes kraftige kropsbygning var hjernen større end hos nutidsmennesket, men den relative hjernestørrelse har formentlig svaret til homo sapiens'.
George Church har siden 80'erne været en af nøglefigurerene i den amerikanske gén-teknologiske forskning, og han opfordrer til at lægge bekymringen over perspektiverne i gén-manipulation og kloning til side.
Evolution: I løbet af de seneste århundreder har vi fået smallere ansigter, mindre knogler og højere kroppe. Samtidig er vi blevet ældre og ældre, men vil det fortsætte sådan? Og hvor går grænsen egentlig? Læs forskernes overraskende bud på fremtidens menneskekrop.