Er der myggefri perioder?

Rejsebureauer sælger malariafri safariture til Afrika. Det må skyldes, at der er perioder eller områder, hvor der ikke er nogen myg. Men kan man få myggefri måneder i Norden, især f.eks. i Norge – og i så fald, hvornår på året?

Artiklens øverste billede
Myggen kan være en blodtørstig satan. Både i troperne og herhjemme.

Newton har talt med lektor Thomas Pape, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet:

»Myg – eller mere korrekt stikmyg – har alle et larvestadie, hvor de lever i vand. Der findes omkring 5.000 forskellige arter af stikmyg i hele verden, hvoraf 33 findes i Danmark, og deres larver lever alle i stillestående vand. Så uden vand ingen myg, og områder med udpræget tørre perioder vil derfor være mere eller mindre ”myggefri” i en del af året.

I meget store dele af Afrika yngler de mest betydningsfulde malariamyg i vandpytter og mindre damme, og når disse forsvinder i tørre perioder kan myggene ikke finde ynglesteder. Malariaparasitten kræver desuden en del varme for at kunne fuldføre sin udvikling inde i stikmyggen, og i det sydlige Afrika – samt i visse højlandsområder – er der en del af året, hvor der ikke er varme nok til denne udvikling. I disse perioder kan områderne kalde sig ”malariafri”.

I Norden vil der i princippet gælde helt det samme, hvilket forklarer, hvorfor vi ikke tager myggestift med på skiferien. Hele sommerperioden vil imidlertid byde på gode ynglesteder, og fjeldområder er ofte særligt gode, idet frosten i jorden betyder meget dårlig dræning, som igen resulterer i store sumpede områder, hvor myggelarverne kan udvikle sig helt i fred for fjender som hundestejler og andre småfisk. Rejser man i Norge og Sverige i sommerperioden, vil man derfor ofte opleve store myggeplager.

Dette kan man undgå, hvis man i stedet tager til Island, hvor stikmyg faktisk slet ikke findes. Dette skyldes muligvis, at Island ligger relativt isoleret i det kolde Atlanterhav og endnu ikke er blevet koloniseret af stikmyg. Grønland har to arter af stikmyg, og selv om det lyder af meget lidt, så optræder de ofte i så store mængder, at den grønlandske myggeplage ikke står meget tilbage, fra det man kan opleve i Norge og Sverige.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.