Forskere har fundet det dybeste hul i verden

Det dybeste punkt på landjorden er blevet opdaget i det østlige Antarktis under Denman-gletsjeren.

Artiklens øverste billede
En gruppe forskere har udviklet en ny metode til at måle den antarktiske undergrund. Her har man bl.a. fundet det dybeste punkt på landjorden på Antarktis. Billedet er taget ud fra Antarktis kyst. Arkivfoto: Janus Engel

Dybt under den antarktiske iskappe har en gruppe forskere fundet det dybeste punkt på landjorden. Nye kort af Det Hvide Kontinents underverden viser en slugt, der graver sig 3,5 km under havets overflade.

Det skriver det engelske nyhedsmedie BBC.

Hulen har ligget gemt under Danman-gletsjeren i det østlige Antarktis, som er over 100 kilometer lang og 20 kilometer i bredden.

Forskere har i årevis forsøgt at danne sig et billede af den underjordiske verden, der befinder sig under Antarktis’ iskappe. Her har de bl.a. benyttet sig af en blanding af radar og soniske målinger, men de dybe skrænter og kløfter forstyrrede målingerne. Derfor har der været store områder, som man har manglet data omkring, og dermed ikke vidste, hvordan så ud.

Men med nye matematiske funderede modeller, har forskerne fået helt nyt indblik i den antartiske underverden.

»Det er de mest nøjagtige billeder af, hvad der ligger under Antarktis’ iskappe,« siger Dr. Methieu Morlighem, der har arbejdet på projektet i seks år, til BBC.

Betydning for vandstanden

Ud over opdagelsen af det dybeste punkt på landjorden, kan de nye kort have stor betydning for, hvordan man skal vurdere ismassetabet forårsaget af global opvarmning, mener forskerne.

De nye kort kan være med til at give forståelse for, hvordan isen flytter sig over og under det store hvide kontinent, og hvor meget af det, der vil ende i havet. Hvilket er afgørende for, hvor meget vandstanden vil stige i fremtiden.

Dr. Emma Smith fra det tyske Alfred Wegener Institut, der har været medforsker på projektet, forklarer, at hældningsgraderne og klippekonstrukterer under isen, kan påvirke, hvordan isen bevæger sig.

»Forestil dig, at du hælder sirup på en flad overflade, og du ser, hvordan den bevæger sig udad. Derefter gør du det samme, men på en overflade med en masse ujævnheder. Her vil du få nogle helt andre resultater. Det er præcis det samme med isen i Antarktis,« forklarer Dr. Emma Smith til BBC.

Slugten under Antarktis er den største på landjorden, mens Marianergraven, der er 11 km under havets overflade, ligger i vestlige Stillehav.

Du kan se de nye kort i BBC-artiklen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.