Annonce
Viden

Forskere: Vi aner ikke, hvordan mødre skal træne mave

I årevis har forskerne anbefalet, hvilken slags træning der skal til for at lukke delte mavemuskler. »Ny forskning afslører, at vi har taget fejl,« indrømmer professor.

Nogle kvinder oplever Rectus diastase – eller skilte mavemuskler – efter fødslen. For de fleste trækker musklerne sig sammen igen, men for andre kan det være et problem. Eksperterne har længe anbefalet træning, men ny forskning afslører, at det faktisk forværrer tilstanden. Foto: Colourbox

I løbet af graviditeten strækker og skiller det yderste lag mavemuskler sig på midten for at give plads til den voksende baby.

For nogle kvinder er det ikke et problem; mavemusklerne samler sig igen efter fødslen. Men for andre bliver der ved med at være et mellemrum mellem musklerne

Hvis man kan føle en kløft langs midten af maven, som oftest er dybest omkring navlen, kan det være tegn på, at man har rectus diastase.

Indtil for ganske nylig har eksperter som Kari Bø, professor ved sektion for idrætmedicinske fag ved Norges Idrætshøjskole (NIH), anbefalet øvelser, som træner den indre tværgående mavemuskel, transversus abdominis, i forsøget på at reducere kløften.

Men i et nyt studie finder blandt andet Kari Bø og forskeren Sandra Lødeng Gluppe ved NIH, at denne slags træning ikke modvirker skilte mavemuskler alligevel. Det skriver Forskning.no, ifølge Videnskab.dk.

Det ser faktisk ud til, at musklerne snarere glider lidt længere fra hinanden i stedet for at trække sig sammen; i modsætning til hvad forskerne troede.

Læs også: Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?

Så nu aner forskerne ikke, hvilken slags træning, som kan hjælpe – hvis nogen overhovedet.

»Jeg er ikke bange for at indrømme, at jeg har taget fejl,« siger Kari Bø.

Etableret sandhed siden 1990'erne

»I slutningen af 1990'erne blev en opfattelse etableret, der lød, at man kunne lave øvelser, som trænede den indre tværgående mavemuskel, hvilket ville hjælpe med at lukke en rectus diastase,« siger Kari Bø.

Øvelsen gøres ved, at man trækker navlen ind mod rygsøjlen uden at krumme eller bevæge ryggen.

Læs også: Må man koge vand to gange?

Det kan gøres i mange forskellige udgangspositioner og varianter. "Planken" er et eksempel på en meget avanceret og vanskelig transversus-træning, ifølge Kari Bø.

Hvad var denne opfattelse baseret på?

»Der var en fast tro på, at de indre muskler er vigtige for stabiliteten og afgørende i at lukke diastasen, men forskerne undersøgte ikke, om øvelserne nu også gjorde det, de skulle.«

Det eneste alle stadig er enige om, er, at du ikke skal lave maveøvelser, der fører til, at maven buler som en spids midt på, ifølge professoren.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her