Fedtforbrænding modvirker giftstoffer fra sukker

Når kroppen forbrænder fedt, danner den stoffer, som modvirker nogle af de skadelige virkninger af at spise sukker, viser danske forskere. Betydningen af studiets resultater skal nu undersøges nærmere.

Artiklens øverste billede
Det kan muligvis være en god idé at spise en fedtholdig diæt, hvis man vil slippe for nogle af de giftstoffer, som kroppens sukkerforbrænding danner. Foto: Peter F. Gammelby/Videnskab.dk

Forskerne har længe vidst, at når kroppen forbrænder sukker, danner den et giftigt stof, som kan spille en vigtig rolle for udviklingen af alders- og livsstilsrelaterede sygdomme som diabetes, cancer og Alzheimers.

Men nu viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at når kroppen forbrænder fedt, danner den stoffer, som modvirker de skadelige stoffer fra sukkerforbrændingen. Det skriver Videnskab.dk.

Derfor er perspektiverne i opdagelsen potentielt store.

»Man fjerner altså nogle af de giftige stoffer fra sukkerforbrændingen ved at spise fedt eller ved at spise en kaloriefattig diæt, så kroppen må forbrænde sit eget fedt,« fortæller en af forskerne bag studiet Mogens Johannsen, der er professor ved Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Studiets konklusioner, der er baseret på reagensglasforsøg og efterfølgende også påvist i blodprøver fra mennesker, er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Chemical Biology.

Læs også: TEST: Hvor god er du til dialekter?

Forklarer den positive effekt af ketogen diæt

Opdagelsen er interessant, fordi den måske kan være med til at forklare, hvorfor diæter med et højt indhold af fedt og kun lidt sukker har vist sig at være effektive til at beskytte dyr mod diabetes, Alzheimers og cancer.

Dyr, som spiser en ekstremt fedtrig diæt – en såkaldt ketogen diæt – lever også markant længere.

Samtidig er opdagelsen også overraskende, fordi tidligere undersøgelser har antydet det modsatte, nemlig at også fedtforbrændingen danner det skadelige stof – hvilket, det nye studie altså netop viser, at fedtforbrændingen modvirker.

Det ser med andre ord ud til, at den sunde diæt er afhængig af en hårfin balance mellem dannelsen af det giftige stof og den efterfølgende afgiftning på grund af sukkerforbrændingen, men at for højt indtag af sukker kan tippe balancen i en uhensigtsmæssig retning, hvor afgiftningen ikke kan følge med.

»Det illustrerer, at biologiske systemer er uhyre komplekse, og at vi slet ikke forstår dem til fulde endnu,« siger Mogens Johannson.

Læs også: 'Spøgelseslange' fundet på Madagaskar

Kan måske mindske smerter for diabetespatienter

Studiet medfører potentielt set også nogle muligheder, som kan komme diabetespatienter til gavn.

Neuropati er en meget smertefuld sen-diabetisk komplikation, som kommer til udtryk ved skader på nerverne.

Disse skader skyldes blandt andet ophobning af det giftige stof, og derfor kan den nye indsigt muligvis bane vejen for en diæt, der kan modvirke lidelsen.

»Et perspektiv er, at man måske kan udvikle diæter med færre kulhydrater og mere fedt. En sådan diæt kan muligvis være med til, at kroppen danner flere stoffer, som vil neutralisere giften og fjerne smerter hos patienter med neuropati,« siger Mogens Johannson.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.