Vi er vilde med at bage selv
Vi køber specialmel og tager kurser i at ælte, bage og smage. Børnefamilier går forrest.
Hylderne bugner med bagebøger, bagekurserne bliver stormløbet, og salget af mel går som, ja ... varmt brød.
De danske børnefamilier har kastet deres tid og kærlighed på hjemmebag – gerne af den mere avancerede slags med surdej og særlige kornsorter. Det skriver 24 timer
Salg i specielle meltyper
COOP, der blandt andet tæller supermarkederne Irma og Kvickly, kan tydeligt mærke den stigende bageentusiasme i butikkerne.
»Vi har oplevet en markant vækst i salget af mel de seneste tre år. Vi oplever især en stigende interesse for de lidt dyrere og specielle meltyper som for eksempel spelt,« siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos COOP.
Flere på bagekurser
Både Aurion og Skærtoft Mølle, der blandt andet leverer økologisk mel til supermarkeder, helsekostbutikker og restauranter melder om fremgang for deres mel og stor interesse for deres bagekurser.
»Det går fuldstændig fantastisk. Da vi lavede vores staldkøkken for tre år siden, regnede vi med at skulle have et enkelt kursus om måneden. Nu afholder vi i gennemsnit fire til fem kurser om måneden for både private og virksomheder,« siger Hanne Riisgaard, der ejer og driver Skærtoft Mølle sammen med sin mand, Jørgen Bonde.
Allerede i foråret var dette års bagekurser udsolgt hos Skærtoft Mølle. Et kig på bagekurser hos for eksempel Camilla Plum og Claus Meyer viser, at konceptet er populært. Hos Meyers Madhus er de ugentlige bagekurser også udsolgt året ud.
Fra shopping til bagning
Ifølge livsstilsekspert Anne Glad handler danskernes bageglæde om at få lov at skabe noget selv, og med bagning får man forholdsvis hurtigt et helt unikt resultat – og så er det et modtræk til årene før finanskrisen, hvor shopping nærmest var en folkesport.
»Vi er ramt i de her år af dårlig samvittighed oven på nogle år med voldsomt overforbrug. Vi har ikke på noget tidspunkt tidligere brugt så mange penge. Så nu går vi over i den anden grøft. Nu finder vi indhold i livet gennem de ting, vi gør selv. De ting, vi skaber med vores egne hænder. Det er ikke bare bagning, det kommer til udtryk i. Vi er også begyndt at strikke igen og bygger selv terrassen,« siger Anne Glad.
Børnefamilier i front
Det er ifølge Anne Glad især børnefamilierne, der har kastet sig ud i hjemmebagte boller, brød og kager. Og selv om de fleste er ramt af finanskrisen, er de ikke bange for at smide ekstra penge efter det rigtige mel.
»Her i finanskrisen har vi valgt det ekstravagante fra. Tidligere var man parat til at bruge penge på en Louis Vuitton-taske med et mærke på, som vi kunne vise frem. Nu bruger vi pengene på det nære – det, der kommer familien til gode. Vi vil derfor gerne bruge ekstra penge på noget særligt mel, der også er en god historie bag. Så kan vi fortælle historien om, at det mel, vi har brugt, er fra et helt særligt lille mølleri,« siger Anne Glad.
Læs også: Sådan laver du dit eget rugbrød
Kilde: 24timer