Sådan bruger du de sociale medier i jobsøgningen

Det kan betale sig at bruge tid på research og optimering af dine sociale medier, hvis du vil have virksomhedernes opmærksomhed, lyder det fra jobekspert.

Artiklens øverste billede
Virksomhederne bruger de sociale medier til at lære potentielle kandidater bedre at kende, men de bruger også LinkedIn og Facebook til at gå i direkte dialog, lyder det fra de to professorer. Arkifoto: Philip Davali

Tiderne, hvor headhuntere havde en kandidatbase til at finde gode medarbejdere til virksomhederne, er forbi.

I dag har de sociale medier overtaget den rolle. Især LinkedIn og Facebook er blevet virksomhedernes nye kandidatdatabaser, og det er her, de kigger efter mulige kandidater til en ledig stilling.

Det kan derfor betale sig at optimere og tænke de sociale medier ind i jobsøgningen, lyder det fra Thomas Kantsø, der er chefkonsulent hos Djøfs Karriere og Erhverv.

Hvordan skal man så gribe det an? Ifølge Thomas Kantsø handler det om, at du ud ad til viser, hvilke job du er interesserede i.

- Helt lavpraktisk skal du finde ud af, hvilke ord virksomhederne søger og går efter. Ønsker du eksempelvis at søge job hos Skat, Novo Nordisk eller Lego, kan du søge deres jobopslag og virksomhedsprofiler igennem.

- Så skal du sørge for, at de ord, som netop de virksomheder efterspørger, også står på din LinkedIn, siger han.

Men det er ikke nok kun at vise interesse. Når vi skriver jobansøgninger, er det vigtigt at have fokus på, hvad ens styrker er, og hvilke ambitioner man har for fremtiden.

Det samme gælder på de sociale medier, fortæller Thomas Kantsø.

- Det, som mange misforstår, når man er jobsøgende på de sociale medier, er, at man kun skal skrive det, man allerede har erfaring med. Men du må faktisk gerne skrive det, du gerne vil arbejde med.

- Du kan altså tillade dig mere på de sociale medier, end du normalt ville gøre. Bare du ikke lyver, siger Thomas Kantsø.

Skal man tro to forskere på området, er de sociale medier ikke et dumt sted at lægge kræfterne i fremtidens jobsøgning.

Ifølge Helle Kryger Aggerholm og Sophie Esmann Andersen, der begge er associate professor og ph.d. på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, bruger virksomhederne nemlig de sociale medier mere og mere.

- Vi kan se i forskellige undersøgelser, at virksomheder i stigende grad anvender sociale medier, og at sociale medier er blevet den mest foretrukne rekrutteringskilde.

Virksomhederne bruger de sociale medier til at lære potentielle kandidater bedre at kende, men de bruger også LinkedIn og Facebook til at gå i direkte dialog, lyder det fra de to professorer.

Hvor LinkedIn er et mere professionelt socialt medie med fokus på job og karriere, bliver sociale medier som Facebook og Twitter mere brugt i hverdagsøjemed.

Det kan derfor være en god idé at holde opsyn med, hvad man lægger op, og hvilket sprogbrug man benytter derinde, fortæller Thomas Kantsø.

- Du skal være opmærksom på, at virksomheder ansætter hele mennesker, og det finder de blandt andet ud af ved at google dig og se dine profiler på Facebook og LinkedIn, siger han.

Almindelig omtanke i dine opslag bør derfor være fornuftigt at have for øje, fortæller Thomas Kantsø.

Til gengæld skal du ikke være bleg for at lægge feriebilleder op, eller at gøre opmærksom på, at du i din fritid er fodboldtræner eller spejderleder.

- Du skal ikke være bange for at vise dig selv som et helt menneske, for det er dét, virksomhederne gerne vil have, siger Thomas Kantsø.

/ritzau/FOKUS

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.