Annonce
Livsstil

Hvem gør hvad? Få lavet aftaler inden I flytter sammen

Hvem skal lave mad? Hvor tit skal vi besøge svigerfamilien? Og skal vi have børn? Få styr på forventningerne, inden I flytter sammen.

Før man flytter sammen, er det en god ide at afstemme forventninger til det kommende samliv. Foto: Colourbox

Når man skal have sit navn på samme dør som sin kæreste, så er det en god idé at have talt godt sammen om, hvad man forventer, når man skal bo sammen.

Psykoterapeut Stine Zink oplever ofte, at par, som har problemer, med fordel kunne have taget mange konflikter i opløbet, hvis de havde afstemt forventningerne, inden de flyttede sammen.

- Meget tit overser man, at man kommer fra to forskellige familiekulturer. Der kan være tusind små dagligdags ting, som vi gør på vores måde og synes er den rigtige måde, fordi det er det, vi kender til, siger Stine Zink.

Den gode kommunikation i et parforhold
  • Konflikter og skænderier er helt normale og vil opstå i et parforhold.
  • Beslut derfor, hvordan I vil tale om de svære ting.
  • Lær at sige "pyt" i situationen, og aftal et bedre tidspunkt at tale om en udfordring. Så er man ikke i følelsernes vold.
  • Øv jer i at være gode til at lytte til hinanden og ikke bare komme igennem med jeres egne argumenter.
Kilde: Katrine Fagerholt.

Man skal derfor stille sig selv og hinanden nogle vigtige spørgsmål, inden flyttebilen bliver bestilt, siger Stine Zink og giver nogle eksempler:

- Hvad forventer du egentlig, når vi flytter sammen? Hvem skal lave mad, hvem skal handle ind, hvem står for rengøring, og hvem skal have det sidste ord, siger hun.

Det handler også om kønsroller og identitet. Altså hvilken person man gerne vil være eller ikke være i parforholdet, siger parrådgiver og coach Katrine Fagerholt.

- Man skal se det som en mulighed for at tale om nogle vigtige ting, for det kan være meget svært at ændre mønstre og dynamikker, når der først er gået nogle år, siger Katrine Fagerholt.

Når man flytter sammen med sin kæreste, så følger der for det meste noget familie og nogle venner med. Derfor skal man også tale om, hvordan man tackler dem.

- Hvor meget skal man egentlig se sin familie og sine venner? Har jeg lyst til, at din familie kommer og indlogerer sig på madrasser i en uge, eller vil man hellere have dem på besøg nogle timer ad gangen, siger Stine Zink.

Med hensyn til økonomien er der også mange måder at gøre det på i et parforhold. Men for at forhindre frustrationer om fordelingen, når F1-lånet er optaget, så tal om det inden, råder Stine Zink.

- Hvis den ene tænker, at man skal slå det hele sammen, og den anden tænker, at det skal man ikke, så kan det skabe irritation, siger hun.

Økonomi handler også meget om værdier, og hvordan vi vil leve, siger Katrine Fagerholt.

- Man skal være ærlig om det. Meld ud, hvis man synes, at din gæld er din gæld. Tal også om, hvad man synes er frås. Er det vigtigt at leve økologisk, bruger vi penge på oplevelser, og hvad vil det være irriterende, at ens kæreste bruger penge på? Skal vi spare op eller bruge det hele, mens vi har det?, siger Katrine Fagerholt.

Når man bor sammen, bliver man også set på som et par. Og det har også en betydning både indadtil og udadtil.

- Forventer du, at jeg tager med til alle familiefødselsdage i din familie, og skal man altid deltage i parmiddage? Eller er vi stadig bare de individer, vi altid har været? Og hvad hvis ens familie har nogle særlige forventninger til en?, siger Stine Zink.

Et samtaleemne inden flytningen kan også handle om at acceptere den anden, som han eller hun er. Så man ikke går med tanken om, at man skal lave om på hinanden.

- Hvis du finder en partner, som har brug for at spille computerspil ofte, og du selv vil på café hver tredje dag, hvordan finder man så ud af det, uden at den ene giver fuldstændig køb på sin måde at være på. Her skal parret øve sig i at give plads til, at det er okay at være forskellige, siger Stine Zink.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: Ole Henriksen: At holde orden er en del af min succes
Karen Lyager
Ole Henriksen er inkarneret ordensmenneske og mener, at orden er en af forudsætningerne for, at det er gået ham så godt i livet. Læs hans forklaring under min ordens-studietur i hver en krog af hans Hollywood-villa.
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her