Giv et godt førstehåndsindtryk på under syv sekunder

Flosklen siger, at du kun får én mulighed for at give et godt førstehåndsindtryk. Her spiller dit udseende ind, men det gør dit kropssprog i den grad også.

Artiklens øverste billede
Foto: Jens Dresling/Polfoto

Undersøgelser viser, at det ikke tager mere end syv sekunder for os at bestemme, om vi kan lide den person, der står over for os. Derfor har du altså kun få sekunder til at give dine nye bekendtskaber det bedste førstehåndsindtryk af dig.

Jesper Bergstrøm er ekspert i kropssprog og underviser både ledere og erhvervsfolk i emnet, og han mener, at det gode førstehåndsindtryk allerede starter hjemmefra.

- Gentag for dig selv "det er vigtigt for mig at komme ud og få en god start". Hvis du tænker det, inden du ankommer, er du sikret en god start, for tanken bliver selvforstærkende, forklarer Jesper Bergstrøm og fortsætter:

- Tænk på det, som om du skal ud og møde nogle mennesker, som du virkelig glæder dig til at møde.

Når du ankommer til dit nye studie eller din nye arbejdsplads, er der en række små ting, du kan gøre for at forbedre det indtryk, folk får af dig.

- Smil, være imødekommende, sig hej, giv folk hånden, sørg for, at dit håndtryk er godt, stil folk gode spørgsmål og virk nysgerrig. Folk elsker, når man er interesseret i dem. Og vær til stede, nærværende og sørg for ikke at blive forstyrret af dine telefon, siger Jesper Bergstrøm.

Af nonverbale signaler, du kan sende, er øjenkontakten en af de vigtigste. Det siger Jacob de Lichtenberg, som har skrevet bogen "Kropssprogets psykologi".

Derudover er det en fordel at rette sig op og hen mod dem, du taler med. Giv dem din opmærksomhed og læn dig eventuelt lidt hen mod vedkommende. Det giver et indtryk af, at du er interesseret i det, de siger.

- De fleste gør det i forvejen, men et godt førstehåndsindtryk kommer også af, at man træner det, inden man møder folk, siger han.

- Hvis du aldrig har prøvet at tænke over dit kropssprog før, så skal du ikke begynde at tænke over det på din første skoledag, fortsætter Jacob de Lichtenberg.

Begynder du først at lægge mærke til, hvordan du bruger dit kropssprog, mens du står foran dine nye kolleger eller studiekammerater, går det galt. Så bliver det nemlig påtaget. Jacob de Lichtenberg anbefaler derfor, at du begynder at øve dig på dit kropssprog i noget tid, inden du skal ud og give et godt førstehåndsindtryk.

Jesper Bergstrøm, som vejleder i kropssprog og nonverbale signaler, tilføjer, at du med fordel kan øve dig i det - især hvis du er genert.

- Man kan træne alt - også ens kropssprog. Hvis du vil være bedre til at indgå sociale relationer, skal du være bedre til at komme ud ad døren og ud af din komfortzone, siger han.

Når du har sagt hej, givet et godt håndtryk og sørget for at vedligeholde øjenkontakten, skal du vælge dine spørgsmål med omhu.

- Brug spørgsmålene til at pege dig ind på hvilken person, det er, du står med. Folk kan godt lide andre mennesker, der minder om dem selv, siger Jesper Bergstrøm.

Han forklarer, at du kan gøre det ved for eksempel at "spejle" folks bevægelser, ord eller kropssprog. Altså gøre det samme eller bruge samme ordvalg, som de gør.

Hvis samtalen bliver afbrudt af en tredjepart, er det vigtigt, at du altid færdiggør din oprindelige samtale, før du påbegynder en ny. Ellers kan det virke uhøfligt. Det understreger Jacob de Lichtenberg.

/ritzau/FOKUS

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.