Når mænd kommer hurtigere end tre ryk og en aflevering

Vi har grinet af det i film og bøger, men i virkeligheden er mænds for hurtige sædafgang et kæmpestort tabu, som piner dem og truer forholdet til partneren.

Artiklens øverste billede
Det giver store problemer i parforholdet, når mænd kommer før, festlighederne i dobbeltsengen rigtig er gået i gang. Modelfoto: Pixabay

Han kan næsten ikke holde sig selv ud for den pinefulde følelse af skam, der skyller ind over ham, når det sker. Og det gør det hver gang. At løfte blikket bagefter og se hende i øjnene er ham nærmest umuligt.

Det er frygteligt synd for hende, at jeg ikke kan tilfredsstille hende og give hende et ordentligt sexliv. Det er det, der piner mig mest. Jeg tænker jo, hvad for en mand er lige det, der ikke kan det?

"Morten", 40-årig nordjyde som aldrig har sex med sin kæreste i over et minut

»Hun siger, at det ikke gør noget, men det gør det jo. Det er frygteligt synd for hende, at jeg ikke kan tilfredsstille hende og give hende et ordentligt sexliv. Det er det, der piner mig mest. Jeg tænker jo, hvad for en mand er det lige, der ikke kan det?«

Morten har aldrig haft sex med sin kæreste i noget, der kunne snige sig op over et minut. Faktisk har den 40-årige nordjyde ikke siden sin seksuelle debut som 18-årig været sammen med en kvinde, hvor lagengymnastikken rigtig nåede at gå i gang, inden det hele sluttede i et antiklimaks.

For Morten lider af for tidlig sædafgang (præmatur ejakulation), og det har trukket dybe spor gennem hans voksne liv og har efterladt ham med en forpint følelse af skam og et hullet og slidt selvværd.

Selv om det påvirker og tynger ham i hans forhold og hans generelle oplevelse af livskvalitet, har han aldrig talt med andre end sin kæreste gennem tolv et halvt år og lægen om sine seksuelle kvaler – det er for tabuiseret, føler han. Og derfor hedder Morten heller ikke Morten, men Jyllands-Posten kender hans rigtige navn og identitet.

For tidlig sædafgang er faktisk en af de mest almindelige seksuelle sygdomme, når man ser på, hvor mange der døjer med netop det problem. Omkring 25 procent af alle mænd oplever på et tidspunkt at lide af for tidlig sædafgang, hvilket vil sige, at de ejakulerer så hurtigt, at der ikke når at udspille sig meget reelt samleje, efter at manden er trængt ind i sin partner. Og nogen når aldrig så langt ...

Sex, der ikke fungerer, er tabu

Definitionerne på, hvornår der er tale om præmatur ejakulation, varierer, blandt andet fordi der skelnes mellem den oplevede og den såkaldt kliniske tilstand – men at manden ikke kan kontrollere ejakulationen, og at der kun går mellem 15 sekunder og under et minut, inden festen slutter, er hovedreglen. For nogen er det en tilstand, som altid har været sådan – som hos Morten – mens det for andre opstår på et eller andet tidspunkt, til tider som ud af det blå, og er enten forbigående eller bliver kronisk. Mange oplever ikke problemer, når de onanerer, for den ”hurtige aflevering” sker kun i den seksuelle relation.

Sex og snakken om sex fylder meget i det offentlige rum, i reklamer og på de sociale medier. Men når pilen peger på os selv, bliver vi stille. Arkivfoto: Torben Stroyer

Årsagerne kan være af både fysisk og psykisk karakter. Det kan være knyttet til en bestemt seksualpartner eller en konkret situation, det kan skyldes problemer i parforholdet, seksuelt misbrug eller være en konsekvens af medicinsk behandling eller misbrug. Et fællestræk er dog, at det hurtigt ender i en ond og selvforstærkende cirkel.

Men som med alt andet dysfunktionelt omkring vores intime sexliv, så er det ikke noget, vi taler om, fortæller klinisk sygeplejespecialist og specialist i sexologisk rådgivning Anette Højer Mikkelsen på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital. Her arbejder hun med at hjælpe mænd med netop det problem, og hun har forsket i, hvordan det påvirker mænd, der kommer så hurtigt.

»Det involverer både deres psykiske velbefindende og hele deres identitetsfølelse. Det går dem meget på, at de ikke kan få mere nydelse ud af samlejet, både for dem selv og især for deres partner. De er meget bekymrede for, at de ikke tilfredsstiller deres partner godt nok. Maskulinitetsfølelsen er meget hængt op på at præstere og at have kontrol; det er en stor del af mændenes identitet. Det ligger dybt i dem. Så hvis man ikke kan tilfredsstille sin kvinde, er man ikke en rigtig mand, føler de.«

Mændene skammer sig

Et af de gennemgående temaer for de mænd, Anette Højer Mikkelsen har talt med, er – som hos Morten – følelsen af skyld og skam, og det opstår netop på baggrund af følelsen af at ikke kunne leve op til egne forventninger, fortæller hun.

»Mange af mændene føler det, som om de kunne kravle i musehul, når de får for tidlig udløsning. De har dårlig samvittighed over ikke at kunne slå til som mand og tilfredsstille kvinden ved samlejet, og selvværdsfølelsen og maskulinitetsfølelsen er lav.«

Herved lægger resultaterne af Anette Højer Mikkelsens forskning i danske mænd sig op ad international forskning. Flere studier viser, at mænd med for tidlig udløsning har lavere selvværd end mænd, der ikke kommer for tidligt. Samtidig oplever mændene stress og angst i relation til seksuelle situationer, og for nogle singlemænd bliver det ligefrem en barriere for at møde en kommende partner.

Når parret ved, at lagengymnastikken for det meste går i fisk, kan de risikere at udvikle en adfærd, hvor de forsøger at undgå sex. Modelfoto: Polfoto

For Morten har hans problematiske sexliv slået selvværd og selvtillid i stumper og stykker, fortæller han med et suk, der står i et langt, tungt øjeblik. For 10 år siden gik det helt galt, siger han så og holder igen en pause, inden han fortæller videre.

For nogle kvinder – og mænd – har en formodning om, at mænd skal kunne holde et bestemt antal minutter. Der er nærmest en mytisk forestilling om, hvad manden skal kunne.

Gert Martin Hald, psykolog og specialist i klinisk sexologi

»Det har altid gået mig rigtig meget på. Så meget, at jeg begyndte at trække mig ind i mig selv. Det går jo helt ind og rører ved selvværdet. Og så begyndte jeg at drikke. Rigtig meget. For jeg havde fået skruet det sådan sammen inde i mit hoved, at jeg helt skulle undgå at være sammen med min kæreste. Og hvis jeg så var fuld, skulle hun jo i hvert fald ikke være sammen med mig. Så jeg brugte også alkoholen til at undgå hende.«

Det er skruen uden ende

I dag er Morten kommet tørlagt ud af alkoholbehandling, men årene med misbruget har givet ham endnu mere dårlig samvittighed over for familien, der ud over kæresten tæller parrets to børn.

»Det har resulteret i rigtig mange uheldige ting, men det er jo mit lave selvværd, der bliver ved med at gøre ondt, det er en dum spiral og skruen uden ende.«

Selv om Morten ikke har noget godt at sige om sin tid i alkoholens tåger, så har tørlægningen haft en utilsigtet bivirkning i forhold til hans problem.

»Efter at jeg kom i alkoholbehandling, er det faktisk blevet værre. Det går endnu hurtigere for mig nu, når vi prøver at have sex. Jeg tror, at alkoholen dæmpede mine følelser, både fysisk og psykisk. Nu har jeg mine følelser på plads, men jeg holder mig tilbage. Jeg har ikke lyst til at skuffe mere.«

Seksuelle dysfunktioner, hvad enten det er hos mænd eller kvinder, har ofte indflydelse på parforholdet – og for tidlig sædafgang kan gøre ondt i et forhold, erfarer Gert Martin Hald, psykolog, specialist i klinisk sexologi og forskningsleder ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

»De fleste kvinder og mænd kender det her med, at deres partner kan komme for hurtigt, eller at det tager for lang tid. Det er ikke et problem, hvis det er én gang eller står på i 14 dage. Men hvis det varer ved i lang tid, kan det blive problematisk. Manden kan her opleve at blive flov og frustreret, og kvinden at blive irriteret, frustreret og utålmodig. Det kan starte en negativ seksuel cyklus, hvor sex bliver omgærdet med frustration, angst for ikke at slå til og potentiel konflikt. I værste fald kan det udvikle sig til seksuel undgåelsesadfærd, på trods af et grundlæggende ønske og behov for et seksuelt forhold til sin partner,« fortæller psykologen.

Der går måneder mellem sex

Hjemme hos Morten kan der også gå måneder imellem, at parret forsøger sig med det, som de begge ved ender, som det plejer. Alt for hurtigt. Og det går ud over forholdet.

»Det slider på det. Nu har hun heldigvis været sød og overbærende i mange år, men jeg kan godt mærke, at nu skal der sgu ske noget. Hun vil selvfølgelig også gerne have et godt sexliv, det er en stor og vigtig ting, det er det. Jeg er bange for, om vi kan holde til det. Det her er i hvert fald ikke holdbart,« siger han.

Netop tvivlen, om partneren vil og kan stå distancen, er noget, der nager mange af de mænd, Anette Højer Mikkelsen møder på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital og hos dem, der har medvirket i hendes undersøgelse.

»Mændene er meget bekymrede. Selv om deres partnere som regel siger, det er o.k., så tror mændene ikke på dem. De er bange for, om kvinderne forlader dem eller er dem utro. Det fylder rigtig meget.«

Vores seksuelle dysfunktioner taler vi sjældent om. De er tabuiserede og pålagt med skam, flovhed og pinlighed.

Gert Martin Hald, psykolog og specialist i klinisk sexologi

»Vores seksuelle dysfunktioner taler vi sjældent om. De er tabuiserede og pålagt med skam, flovhed og pinlighed. Det gælder dem, hvor det pludselig opstår ud af det blå, dem, der altid har haft det – men også dem, hvor det er en konsekvens af medicinsk behandling af for eksempel kræft. Det står i stor kontrast til, hvor meget der generelt tales om sex ude i samfundet. Men når det kommer tæt på os selv, bliver det ret hurtigt tabuiseret og svært at tale om,« siger Gert Martin Hald.

Mytiske forestillinger: Så længe holder mændene i virkeligheden

Heller ikke Morten har sagt så meget som et lille bitte pip om sine kvaler til venner eller familie. Den slags taler man ikke om, synes han. Og da slet ikke blandt mænd, selv om de jo egentlig burde, mener han. Om hans kæreste taler med sine veninder om det, ved han faktisk ikke. Han har aldrig spurgt.

»Jeg kan høre på min kæreste, at når hendes veninder har fortalt om deres sexliv, så kan hun sgu godt blive lidt ked af det. Men jeg ved ikke, hvad hun fortæller. Jeg kan godt forstå, at hun har behov for at tale om det, jeg bryder mig bare ikke om at spørge ind til, hvad hun siger, og hvem hun har sagt noget til. For jeg vil ikke vide det. Jeg ville have svært ved at se den pågældende veninde igen.«

Hvis mænd som Morten turde tale med hinanden om deres problemer og erfaringer med det, de selv oplever som ”tre ryk og en aflevering”, så ville en del allerede være godt hjulpet, fortæller psykolog Gert Martin Hald.

»Når man behandler for tidlig sædafgang, er det vigtigt at kortlægge, om der overhovedet er tale om egentlig for tidlig sædafgang i klinisk forstand. For nogle kvinder – og mænd – har en formodning om, at mænd skal kunne holde et bestemt antal minutter. Der er nærmest en mytisk forestilling om, hvad manden skal kunne.«

Derfor er information en vigtig del af behandlingen. En mere realistisk opfattelse af, hvor længe man kan forvente at kunne holde, kan få dem med urealistiske forestillinger til at sænke skuldrene. For hvis man eksempelvis ikke er sammen særlig tit, og så ligger og kæler i lang tid, inden manden trænger ind i sin partner, så kommer han bare hurtigt. Men det glemmer folk at tage med i ligningen, fortæller Gert Martin Hald.

Det er Anette Højer Mikkelsen enig i. Hun hører ofte fra de mænd, hun har i behandling, at de har det svært i den jargon, der hersker blandt mænd. For i mandesammenhænge bliver der ofte talt om, hvor gode de er til det seksuelle; de praler, for at sige det, som det er, og det gør det endnu sværere og mere skamfuldt at dele, når noget ikke fungerer der.

Problemet sidder ikke kun mellem ørerne

Både tabuiseringen og uvidenhed gør, at mange mænd ikke går til lægen med problemet, fortæller Anette Højer Mikkelsen.

Det kan også være genetisk eller skyldes noget, der er i fysiologisk ubalance, for eksempel i det stof, der hedder serotonin, men det er ikke så almindeligt, at læger undersøger for det.

Anette Højer Mikkelsen, klinisk sygeplejespecialist og specialist i sexologisk rådgivning, om årsagen til for tidlig sædafgang, som ikke altid sidder mellem ørerne

»Mange mænd er ikke klar over, at de kan gå til lægen og få hjælp. Desværre er der også nogle læger, der fortæller dem, når de kommer, at deres problem kun sidder mellem ørerne og ikke er fysiologisk, men det er ikke altid helt rigtigt. Det kan også være genetisk eller skyldes noget, der er i fysiologisk ubalance, for eksempel i det stof, der hedder serotonin, men det er ikke så almindeligt, at læger undersøger for det,« siger hun og anbefaler, at mændene bliver henvist til en af landets sexologiske centre eller klinikker for at blive udredt.

Behandlingen for præmatur ejakulation er desværre ikke noget, der er gjort med et snuptag, der findes ingen gylden pille, der kurerer. Øvelser og såkaldt start-stop-træning kan hjælpe nogen, andre har gavn af at onanere før samleje, ligesom bedøvende creme kan hjælpe med at nedsætte følsomheden. Problemet ved flere af de medicinske muligheder er, at de fleste har en del bivirkninger, lyder det fra Anette Højer Mikkelsen.

Men hvad end der har forårsaget problemet med for tidlig sædafgang, så ender det som regel – også – med at sætte sig mellem ørerne hos manden. Og måske også hos partneren. Derfor indgår samtaler med en psykolog og parterapi ofte i behandlingen, for at hjælpe parret ud af de uheldige mønstre, der er opstået som følge af eller har medvirket til at forårsage den hurtige udløsning. Men det er desværre ikke alle, som det lykkes at hjælpe helt ud af problemet med den bratte afslutning.

Lettere at tale om alkoholproblem

For Morten har det i hvert fald været sådan altid indtil nu. Men nu er han begyndt i behandling, og han håber, at det vil ændre noget for ham.

»Det er kun, når jeg er sammen med en, at det sker, og ikke når jeg bare onanerer. Det er nærmest provokerende. Jeg har prøvet forskellige hjælpemidler, Viagra og andre ting, jeg har købt på nettet. Men det er ikke holdbart i længden, der er en frygtelig masse bivirkninger. Det ville være så rart at kunne være sammen på en naturlig måde. Men om ikke andet, så er jeg i hvert fald glad for, at det er lykkedes mig at kunne få to børn,« siger han og bliver stille.

»Ved du hvad,« siger han så.

»Jeg håber sådan, at det, jeg har fortalt, kan gøre, at det bliver mindre tabuiseret. Der er jo mange, der har det sådan her, har jeg forstået. Men sådan som det er nu, er det meget nemmere for mig at tale om mit alkoholproblem, for det tør folk godt forholde sig til.«

 

Her er to teknikker mod for tidlig sædafgang

Start-stop-teknikken

Øvelsen går ud på, at du træner dig til at tåle en højere seksuel spænding og får en bedre kontrol over kroppen. Kan både udføres selv og med partner. Men hvis partneren medvirker i øvelsen, er det vigtigt, at fokus er på dig og øvelsen, og at samleje ikke er målet under øvelsen. Det kan det blive senere, når øvelsen har gjort mester:

  • Penis stimuleres til det punkt, hvor manden kan mærke ejakulationen. Hold inde med stimulering, til manden igen har kontrol, hvorefter den genoptages.
  • Gentag tre til fem gange uden at få udløsning.
  • Når du har godt styr på denne del, kan olie eller glidecreme bruges i stimuleringen og efter samme skabelon. Mange finder det lettest at øve sig alene og så inddrage partneren senere. Sidste skridt er at bruge samme teknik under samlejet.
  • Teknikken kan eventuelt suppleres med klemme- eller squeeze-teknikken.

Klemmeteknikken

  • Denne teknik går ud på, at manden standser al seksuel stimulering, så snart fornemmelsen af udløsning er på trapperne.

  • Manden eller hans partner klemmer penis lige bag glans, og seksuel stimulering kan først begynde igen, når følelsen af nær forestående ejakulation aftager.

  • Gentag teknikken i cirka 10 minutter, før manden får udløsning.

  • Det er også en generel anbefaling til mænd at træne bækkenbunden. Herved opnås større bevidsthed om underlivet og en større kontrol af musklerne her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.