Mænd dropper oftere solcremen end kvinder

7 af 10 mænd bruger aldrig eller sjældent solcreme, viser ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
70 pct. af mændene undlader altid eller ofte at tage solcreme på, viser ny undersøgelse. For kvinder er det 50 pct.

Varme temperaturer og høj sol har i de seneste dage lokket mange danskere uden for. Ikke alle har imidlertid mødt den bagende sol med et beskyttende lag af solcreme, viser en ny undersøgelse.

Særligt danske mænd går ofte solen i møde med ubevæbnet hud. 7 af 10 mænd svarer i en undersøgelse fra solcreme-mærket P20, der er foretaget af Kompas Kommunikation, at de altid eller ofte undlader at bruge solcreme om sommeren, når solen skinner. For kvinder er det hver anden, der sjældent eller aldrig bruger solcreme fra april til september, ifølge den repræsentative undersøgelse.

Forskellen på kvinder og mænds brug af solcreme overrasker ikke chef for Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens projekt "Skru ned for solen", Peter Dalum.

"Det er ofte sådan, at mænd er dårlige til at bruge cremer og kosmetiske produkter end kvinder. Derfor kommer det ikke rigtig bag på mig, at kvinder er bedre til at bruge solcreme end mænd," siger han til Jyllands-Posten.

Mændene har tilsyneladende også givet ansvaret for solcremen til deres kvindelige partnere. 70 pct. af de adspurgte mænd, der er i et forhold, svarer, at deres ægtefælle eller partner er bedre til at huske solcremen end dem selv. En tilsvarende andel kvinder mener, at de er bedst til at huske solcremen.

Mændenes problemer med solcremen er imidlertid ikke ensbetydende med, at flere mænd automatisk vil blive ramt af modermærkekræft, vurderer Peter Dalum.

En af årsagerne er bl.a., at kvinder ofte er større soldyrkere end mænd.

"Der er faktisk flere kvinder end mænd, der får modermærkekræft. Det skyldes bl.a., at kvinder i højere grad aktivt vælger at opholde sig i solen end mænd. Det afgørende er ikke kun, om man bruger solcreme eller ej, men hele ens soladfærd, herunder hvor meget man opholder sig i solen," siger projektchefen.

Når både mænd og kvinder ikke påfører sig solcremen, er det ofte på grund af en forglemmelse, viser undersøgelsen fra P20. Over halvdelen af mændene og kvinderne siger, at den hyppigste årsag til, at de ikke bruger solcreme, er, fordi de glemmer det. Et mønster, der ikke overrasker Peter Dalum.

"Jeg tror, at de fleste danskere ved, at det er vigtigt at solbeskytte sig og også ønsker at gøre det. Når folk ikke gør det, er det tit i situationer, hvor de glemmer det eller ikke har forudset, at de vil blive udsat for meget sol. Vi kan se i vores undersøgelser, at danskerne er bedre til at solbeskytte sig, når de ved at de skal i solen på eksempelvis stranden," siger han.

Hvert år får mere end 1.900 danskere konstateret modermærkekræft, heriblandt 1029 kvinder. I gennemsnit døde 266 danskere om året fra 2008-2012, heriblandt 158 mænd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen