Annonce
Livsstil

Pas på trend med mad fra naturen: Hundreder af danskere forgiftet

Tusinder kontakter Giftlinjen med problemer efter at have spist planter eller svampe fra naturen.

Der er ikke nogen problemer forbundet med at spise ramsløg fra naturen, men flere giftige planter ligner ramsløget, advarer eksperter.

Solen lokker dig uden for, og det, der ligner ramsløg, eller umiddelbart uskyldige og indbydende svampe fra skovbunden, lokker dig hjem igen for at brillere i køkkenet.

Den sidste del af scenariet kan imidlertid være lige så farligt, som det kan være delikat.

Pas på ramsløgets giftige tvilling

2.511 danskere kontaktede sidste år Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, fordi de var blevet syge, dårlige eller forgiftet af planter eller svampe, de havde indsamlet og indtaget fra naturen. 1887 af henvendelserne drejede sig om planter, mens 624 henvendelser opstod på grund af svampe, skriver MetroXpress.

Fakta

Farlige planter

  • To planter ligner ramsløget: Liljekonval og høsttidløs.
  • Liljekonvallens klokkelignende blomster hænger i klaser, mens ramsløgets blomst ligner en tør mælkebøtteblomst.
  • Høsttidløs er farligere end liljekonvallen. Den kan give organskade og i sjældne tilfælde være dødbringende.
  • Om foråret ligner den ramsløget med grønne blade, mens den om efteråret har lilla krokuslignende blomster.

Kilde: Niels Ebbehøj, Giftlinjen

De mange episoder opstår bl.a., fordi danskerne er blevet inspireret af madprogrammer i tv og en gastronomisk bevægelse, der bruger råvarer fra den danske og nordiske natur, mener madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, Jon Fulgsang.

Det kan imidlertid være farligt, advarer han.

"Mange tænker ikke over, at den danske natur også byder på fare, og der kan være en umiddelbar begejstring, som man skal passe på med," siger Jon Fulgsang til MetroXpress.

Nogle af de giftige planter, som danskere kan komme galt afsted med, er grøn fluesvamp, bingelurt, skarntyde, linjekornval og høsttidløs. Den sidstnævnte udgør en særlig risiko for tiden, fordi den umiddelbart ligner ramsløg, som mange danskere i øjeblikket hjemtager fra naturen.

"Den (høsttidløs, red.) er rigtig giftig. I princippet kan man dø af den," siger overlæge fra Giftlinjen, Niels Ebbehøj, til MetroXpress.

Han slår fast, at der endnu ikke har været dødsfald i forbindelse med planten i Danmark, der imidlertid har dræbt mindst seks tyskere i løbet af de sidste ti år, ifølge DTU.

Der er ikke nogle risici forbundet med at spise ramsløg, der bl.a. kan blive plukket i danske skove. Der er sæson for ramsløg i Danmark fra marts til juli, og alle dele af planten er spiselige.

Problemet opstår, når planten bliver forvekslet med giftige planter som høsttidløs og liljekonval. Man kan bl.a. vurdere, om der er tale om ramsløg frem for de giftige planter, ved at gnubbe lidt på bladene, der skal afgive en let duft af hvidløg, hvis det er ramsløg.

"Forvekslinger af ramsløg med giftige planter som høsttidløs og liljekonval skyldes dårligt kendskab til planter hos mange mennesker, der selv indsamler planter. De fleste mennesker ved, at indsamling af svampe kræver en vis viden, så man kan identificere svampen korrekt. Indsamlingen af planter kræver tilsvarende botanisk viden, så man er sikker på, at man ikke har plukket en giftig plante," har Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstitut tidligere udtalt til dr.dk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her