Store mængder farlig kemi i klapvogne

Kemiske stoffer, der er forbudt i legetøj, findes i stor mængde i visse klapvogne.

Artiklens øverste billede
Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet otte forskellige klapvogne for skadelig kemi. Kun en var helt fri for problematiske stoffer.

Klapvogne med mistænkt hormonforstyrrende ftalater har i de seneste år været et relativt sjældent syn, når Forbrugerrådet Tænk har testet.

Men det kemiske billede ændrer kraftigt, når man undersøger for en række andre stoffer, som ikke er forbudt i klapvogne – men som alligevel har forskellige uønskede effekter.

I fire ud af otte vogne, som Forbrugerrådet Tænk Kemi testede, fandt man kemikalier, der er mistænkt for at være enten hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

 ”Vi ved, at børnene også vil møde disse stoffer andre steder i deres hverdag. Så selvom vi ikke ved, hvor stor risikoen er ved brug af de enkelte vogne, er vi af den overbevisning, at børnenes samlede udsættelse skal reduceres mest muligt. Derfor skal de problematiske stoffer ikke være i børnenes klapvogne,” siger Stine Müller, der er testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Særlig skidt står det til, hos Chicco Urban hvior man fandt den fosforholdige flammehæmmer og plastblødgører, TCPP, i materialet, der sidder omkring barnesædet i klapvognen.

Ny grænse i år

Samme stof blev fundet i den populære Silver Cross Pioneers håndtag. TCPP er for nylig blevet gjort forbudt i legetøj, fordi den kan skade forplantningsevnen og er mistænkt for at kunne give kræft - forbudet træder i kraft i december 2015. Stoffet er ikke forbudt i babyudstyr.

Den nye grænse for TCPP i legetøj bliver på fem milligram per kilo. Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt næsten 100 gange mere i materialerne omkring barnet på Chicco Urban-klapvognen. I håndtaget på Silver Cross fandt man 6.000 gange mere.

I håndtaget på to af klapvognene fandt man chlorparaffiner. Det var igen hos Chicco Urban, at der var problemer med kemien, samt hos vognen fra Concord Wanderer. I sidstnævnte var stofferne også i de undersøgte materialer omkring barnet.

Chlorparaffiner står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Stofgruppen er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan også være kræftfremkaldende.

 ”Når det nu sagtens kan lade sig gøre at  fremstille klapvogne uden disse problematiske kemikalier, er der i vores øjne ingen som helst grund til at løbe den risiko, at børnene udsættes for disse stoffer,” siger Stine Müller.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Silver Cross, men Forbrugerrådet Tænk Kemi oplyser i en pressemeddelelse at flere af producenterne har vendt tilbage og oplyst, at de overholder lovgivningen, men løbende arbejder på at forbedre sikkerheden.

En enkelt klapvogn var fri for kemi

Kun Stokkes klapvogn var fri for de undersøgte problematiske kemikalier, mens tre andre klapvogne, Bugaboo Bee, Nuna Ivvi og Mountain Buggy, kun indeholdt mindre mængder af PAH’er i håndtaget.

PAH’er eller tjærestoffer fandt man i håndtaget i mange af vognene. Flere af tjærestofferne kan være kræftfremkaldende, for eksempel naftalin, som man blandt andet fandt i håndtaget på en klapvogn fra Mamas & Papas. Men naftalin er ikke blandt de 8 PAH’er, der fra slutningen af året bliver forbudte i produkter med tæt og længerevarende kontakt.

Ftalater, organiske tin forbindelser, formaldehyd og nonylphenoler, som kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, fandt man kun meget små spor af i enkelte klapvogne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.