Lægeformand advarer mod ukritisk brug af blodtryksmålere
Hjemmeblodtryksmålere er langtfra lige præcise, viser en test, og de skaber unødig bekymring, mener formanden for de Praktiserende Lægers Organisation.
Supermarkeder, netbutikker og apoteker har masser af tilbud på blodtryksmålere, som man kan bruge derhjemme til hurtigt at tjekke, om den er gal med blodtrykket. Butikkerne melder om stigende salg, men langt de fleste danskere har ikke brug for at købe en blodtryksmåler.
Det giver ikke mening, at alle går og måler blodtryk på sig selv og hinanden hele tiden. Undersøgelse af forhøjet blodtryk skal måles af personale, der har forstand på det.
"Problemet er, at det skaber unødig bekymring, når folk sidder derhjemme på et skævt tidspunkt og måler blodtrykket og finder ud af, at det er for højt. Så kommer de ned til lægen og fylder op i venteværelset, selv om de intet fejler," siger lægeformanden.
Samarbejde med lægen
Han mener ikke, at almindelige, raske folk skal have et blodtryksapparat derhjemme.
"Det giver ikke mening, at alle går og måler blodtryk på sig selv og hinanden hele tiden. Undersøgelse af forhøjet blodtryk skal måles af personale, der har forstand på det," siger lægen.
"Det giver mening at måle blodtryk, når man har fået konstateret for højt blodtryk hos en læge og måler blodtrykket derhjemme i samarbejde med lægen. Så kan man købe et godt apparat eller låne et apparat med hjem, og målingen kan ske under standardiserede omstændigheder," siger Bruno Melgaard Jensen.
Upræcise målinger
Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en test fra sin britiske søsterorganisation Which?, som har testet 22 blodtryksmålere. Konklusionen er, at de langt fra er lige præcise. Blodtryksmålere, der anbringes på overarmen, er automatisk på højde med hjertet. Det giver en korrekt og mere præcis måling. Måler man i stedet på håndleddet, skal armen hæves, så måleren er på niveau med hjertet. Denne type måling øger risikoen for upræcise målinger.
Blodtryksmålerne er fundet i Danmark i til priser på mellem 349 kr. og 1.000 kr.
Næsten hver fjerde voksne dansker lider af forhøjet blodtryk – i de fleste tilfælde i lettere grad. Hyppigheden stiger med alderen. Blodtryk på mindst 140/90 regnes for forhøjede. Er blodtrykket for højt, er der øget risiko for blodpropper.
Læs mere om testen i Forbrugerrådet Tænks februar-nummer (eller på taenk.dk - kræver abonnement).