Ungdomskæresten er kun et par klik væk

Blandt ældre er det blevet udbredt at gifte sig for anden gang.

Artiklens øverste billede
Ifølge parterapeut og sexolog Marianne Egense, som er indehaver af Center for Sex og Samliv, er det meget naturligt, at der blusser varme følelser op, når to gamle kærester møder hinanden igen efter mange år. Arkivfoto

Et stigende antal danskere finder senere i livet sammen med en gammel kæreste fra ungdomsårene, og det er i høj grad de sociale medier, som gør den tendens mulig.

Sådan lyder det fra en række forskere, parterapeuter og fra Ældre Sagen, som peger på, at især Facebook har gjort jagten på den gamle flamme lettere. Samtidig spiller det ind, at seniorer i dag er langt mere opsatte på at finde kærligheden igen efter eksempelvis en skilsmisse eller ægtefællens dødsfald.

»Det er blevet ret udbredt, at folk oppe i årene på et tidspunkt igen får lyst til at indgå i et nyt parforhold, og rigtig mange begiver sig ud i at søge tilbage til ungdomskæresten. Han eller hun repræsenterer tryghed og tillid, og det er nemmere at tage springet ud i et nyt parforhold sammen med ungdomskæresten end at kaste sig ud i noget med et helt fremmed menneske,« siger Margrethe Kähler, specialkonsulent i Ældre Sagen.

Hun forklarer, at mange med alderen får et ønske om at leve et mere autentisk liv i overensstemmelse med deres værdier. Og her kan ungdomskæresten poppe op i bevidstheden.

Søger fortidens optimisme

Samtidig er det ofte let at kommunikere med et menneske, som man har kendt i mange år, for man har en fælles erindringsskuffe, man kan trække ud.

Ifølge parterapeut og sexolog Marianne Egense, som er indehaver af Center for Sex og Samliv, er det meget naturligt, at der blusser varme følelser op, når to gamle kærester møder hinanden igen efter mange år. Ungdomskæresten står ofte for noget kendt og trygt, og når tiltrækningen engang har været der, kan den nemt komme igen. Men det kan også handle om, at man glemmer eller fortrænger:

»Hvis du ikke har set den anden i 30 eller 60 år, så husker du kun alt det gode og glemmer de negative sider, der måske også var,« siger Marianne Egense.

At Facebook er et særdeles populært og effektivt redskab til at opsøge gamle bekendtskaber, fastslår Jesper Tække, som på Aarhus Universitet forsker i brug af sociale medier.

»Facebook giver en ny kommunikationsinfrastruktur til at opsøge gamle klassekammerater og kærester. For de fleste virker det lidt for alvorligt at gå på folkeregistret for at finde adressen på en gammel kæreste. Med Facebook derimod kan man sidde hjemme med et glas rødvin og tjekke op på gamle kærester. De er kun nogle få klik væk,« siger han.

Men selvom det umiddelbart virker uskyldigt at sende en besked til den gamle flamme, skal man i følge Jesper Tække være bevidst om, at en hilsen til ungdomskæresten kan skabe ravage, hvis vedkommende f.eks. er gift.

»Barrieren for at henvende sig er meget mindre ved de sociale medier end ved at tage kontakt via et brev, men virkningen hos familien, som man kommer til at forstyrre, kan være lige så stor,« påpeger han.

Omvendt kan de sociale medier være et glimrende redskab til at knytte kontakt og føle sig ind på hinanden igen:

»Det er nemt gennem Facebook langsomt at skrive sig ind på hinanden igen.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.