Grav dig lykkelig

<p>Jord indeholder en bakterie, som får menneskets hjerneceller til at udskille humørstoffet serotonin</p>

Artiklens øverste billede

Der er en grund til, at børn elsker mudder, og at i hvert fald nogle af os bliver høje af havearbejde. Der findes nemlig en bakterie i jorden, som gør dig i godt humør.

Nyheden kommer fra et forskerhold fra Bristol University i England, der har fundet ud af, at jord indeholder bakterien mycobacterium vaccae.

Bakterien har med forsøg på mus vist sig at stimulere hjernens produktion af hormonet serotonin, som er det, der får os til at føle os glade og lykkelige.

Det videnskabelige tidsskrift Neuroscience, hvor nyheden først blev bragt, oplyser, at også eksperimenter med kræftpatienter har vist, at de føler sig gladere og oplever en bedre livskvalitet, når de udsættes for den lykkeskabende bakterie.

Heldigvis er det ikke nødvendigt at spise jord for at få glæde af Mycobacterium vaccae-bakterien. Graver man i jorden, udskilles bakterien i en flyvende form, som kan indåndes.

Desværre kan man ikke være helt sikker på effekten, fortæller seniorforsker Anders Johansen fra Danmarks Miljøundersøgelser.

"Der kan ikke gives en lodret klar forklaring på, hvad der sker. Kun at det kan konstateres, at hormonet i hjernen udskilles ved påvirkning fra bakteriet. Det er muligvis et protein i bakteriet, der giver effekten. Når det er sagt, så er det jo også sådan, at bakterier af denne type ikke findes i al jord. Det kan være høje koncentrationer et sted, og slet ingen et andet sted," siger Anders Johansen.

Uden at ville være lyseslukker, påpeger Anders Johansen også, at bakterien kan have forskellige former, hvor nogle måske slet ikke har det rigtige protein.

"Alligevel er det en stor opdagelse. Jeg tror dog, at et menneske skal have ret massive doser mycobacterium vaccae for at få en tilpas produktion af serotonin. Men kan man på et senere tidspunkt udskille bakteriet, er der muligheder i opdagelsen," siger han.

Andre sunde grunde til at få jord under neglene:

Fysisk kontakt med naturen, for eksempel i form af havearbejde, pileflet eller at klappe en kanin, øger produktionen af hormonet oxytocin, der blandt andet afhjælper stress.

Også sollys øger produktionen af serotonin, der også er kendt for at kunne forebygge stress, forbedre humøret og nedsætte appetitten. Af serotonin dannes stoffet melatonin, der forbedrer søvnen, styrker immunforsvaret og måske forebygger kræft.

En times almindeligt havearbejde forbrænder ca. 250 kalorier, og det er også værd at tage med her i juletiden.

Mange steder, også på hospitaler i udlandet, bruges havearbejde og havevandringer som terapi mod stress og depression.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.