Det sker der, når du bruger en stegepande med ødelagt belægning

Er det sandt, at stegepander med teflon indeholder skadelige stoffer? Vi har spurgt Forbrugerrådet Tænk.

Artiklens øverste billede
Huller i stegepandens belægning opstår let, når du laver mad med metalredskaber. Arkivfoto: Rune Pedersen

Er du glad for at stå i køkkenet, så har du formentlig ofte fat i en stegepande.

Men har du også styr på, hvad det betyder for madlavningen, om stegepandens belægning er lavet af teflon (non-stick), støbejern eller rustfrit stål? Og hvad sker der, hvis der er skrammer i belægningen?

De billige teflonstegepander er efterhånden allemandseje i Danmark. De har den fordel, at maden kun sjældent brænder fast, og at de er lette at rengøre. Det samme kan man ikke sige om de tunge støbejernspander, der til gengæld er robuste og tåler høj varme og endda kan kommes i ovnen.

Er du hård ved din teflonstegepande, f.eks. fordi du ridser i den med metalredskaber i stedet for at bruge en spatel af træ eller kunststof, kan der snart opstå huller i belægningen.

Risiko for uønsket kemi

Tidligere er det blevet diskuteret, om en ødelagt teflonbelægning er sundhedsskadelig, men det har Fødevarestyrelsen afkræftet. Godt nok indeholder belægningen fluorstoffer, der normalt frarådes i produkter, da de er langsomme om at blive nedbrudt og kan ophobe sig i kroppen. Men ifølge myndighederne er disse så godt bundet til belægningen, at de ikke kan blive overført til maden.

»Hvis man bruger sin stegepande normalt og ikke overopheder den til et punkt, hvor den begynder at ryge, så viser vores test ikke grund til bekymring i forhold til afsmitning af fluorstoffer,« siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder ved Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Til gengæld kan man overveje at fravælge teflonstegepander ud fra et miljøhensyn. Problemet med fluorstoffer er nemlig, at de er utrolig langsomme om at blive nedbrudt både i naturen og kroppen. Ender de først i naturen, kan de også ende i ens mad.«

Christel Søgaard Kirkeby anbefaler, at man – ud fra et forsigtighedshensyn – skaffer sig af med teflonstegepander, hvor der er huller i belægningen.

»Hvis der går hul på belægningen, så blotlægger du materialet nedenunder. Og så taler vi pludselig om noget, du ikke har sikkerhed for, er beregnet til at være i kontakt med mad, og som potentielt kan frigive uønsket kemi.«

Prisskiltet kan lyve

Da Forbrugerrådet Tænk i 2018 testede teflonstegepander, var det med øje for problematiske fluorstoffer og stegeevne. Ingen af de testede produkter, der alle var nye, frigav uønsket kemi. Og da det kom til stegeevne, viste testen, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

»Det er ikke sådan, at man bare kan sige, at en stegepande er dårlig, fordi den er billig,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Ønsker du at passe godt på din stegepande og maksimere dens levetid, kan du med fordel lave mad med køkkenredskaber af træ frem for metal, undgå overophedning og for hurtig afkøling, der kan give belægningen et kuldechok.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.