- For abonnenter
Kan vi tillade os at spise caviar?
Caviar har i flere århundreder været symbol på luksus. Men støren, hvis æg betragtes som de fineste af de fineste, er truet. Caviar fra opdræt kan dog også være problematisk at spise, mener konsulent hos Dyrenes Beskyttelse.
Der skal som regel en række sociale, kulturelle og økonomiske komponenter i spil, før en spise kan betegnes som en luksus.
Hvis indholdet på tallerkenen serveres i små mængder, kan det understrege fortællingen om gastronomisk eksklusivitet. Ligeledes, hvis madvaren består af elementer fra en truet dyreart. Spisen må desuden gerne have en ældgammel og mytisk fortælling knyttet til sig. Og så skal maden selvfølgelig være dyr og ikke til at betale for hvem som helst. Alt sammen ingredienser i caviar.
Ifølge en bestemmelse fra EU skal delikatessen vel at mærke staves med ”c”, hvis der er tale om rogn fra støren, der betragtes som ægte caviar. Frem for kaviar med ”k” fra mere ”ufine” varianter af rogn fra eksempelvis