Forskudsferie og indefrysning: Forstå den nye ferielov

Ny ferielov betyder ændret optjening og en ny feriekalender - og overgangsreglerne er allerede sat i spil. Her er, hvad de nye ferieregler betyder for dig.

Artiklens øverste billede
Fra 1. september 2020 får du mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du kan holde betalt ferie på forskud. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Vi optjener feriedage i ét kalenderår, afvikler ferien i næste år – og som en joker oveni kommer den sjette ferieuge.

Den nuværende ferielov kan være forvirrende i sig selv. Men 1. september 2020 bliver den byttet ud med en ny ferielov - og allerede nu er et sæt overgangsregler i spil.

Her er, hvad du skal vide om den nye ordning.

Overgangsreglerne betyder, at din ferie-optjeningsperiode bliver forkortet i år, forklarer Peter Salling Petersen, der er chefkonsulent hos fagforeningen Djøf.

- I år optjener vi kun ferie fra januar og indtil 31. august - altså i otte måneder, forklarer han.

Hvis du normalt optjener fem ugers ferie - altså 25 dage - på et år, betyder overgangsreglerne, at du kun optjener 16,7 feriedage eller lige knap 3,5 uge.

Derefter følger en indefrysningsperiode, som starter 1. september 2019 og varer et år. Og her træder den nye ferielov så i kraft.

Med den optjener du ferie, samtidig med at du kan bruge den, forklarer Helle Sønderskov Sørensen, der er juridisk konsulent hos fagforeningen 3F.

Det kaldes ”samtidighedsferie” og kommer især til at gavne dem, som er nyuddannede eller har været på dagpenge, og som derfor ikke har sparet ferie op.

Indefrysningsperioden - altså det år, hvor du ikke optjener ferie - er indført, for at vi ikke lige pludselig skal stå med alt for meget opsparet ferie, forklarer Helle Sønderskov Sørensen.

- Helt overordnet har man indført den, så man ikke lige pludselig på ét år har, hvad der svarer til 50 feriedage. Det har man løst ved, at man indefryser 25 feriedage, som så bliver udbetalt, når man går på pension, forklarer hun.

Med andre ord starter du fra 2020 hver september med nul feriedage i sparegrisen.

- Det er meget anderledes end i dag. Man skal vænne sig til, at man ikke bare har 25 dage og kan planlægge at tage til Bali i november, siger Peter Salling Petersen.

En undtagelse er dog, hvis du har overført opsparet ferie fra sidste år, forklarer han.

Eller hvis din arbejdsgiver lader dig udnytte den tredje markante ændring, som følger med den nye ferielov - at du får mulighed for at sælge skindet, før bjørnen er skudt.

Fra 1. september 2020 får du nemlig mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du kan holde betalt ferie på forskud, forklarer Peter Salling Petersen.

- Så hvis du ikke har nået at optjene nok feriedage til at holde ferien for, kan du spørge arbejdsgiveren, om du kan få ferien på forskud, siger han.

Arbejdsgiveren ender nemlig ikke med håret i postkassen, hvis du efterfølgende siger op. Så må arbejdsgiveren nemlig modregne de brugte feriedage i din løn, forklarer han.

/ritzau fokus/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.