»Hvis vi tager udgangspunkt i de 240 fodboldbaner, skal 140 baner for fremtiden udgraves«

Et stort og velkendt campingområde er tilbage. Men Roskilde Festivals gæster kan se frem til masser af grusgravninger.

Artiklens øverste billede
Det er igen muligt at slå telt op på et område, der i årevis har været præget af grusgravninger. Foto: Tobias Nicolai

Hvis man har en lang og indgående historie med Roskilde Festival, ved man, at der var engang (i 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne), hvor man kunne campere på et stort område tæt på selve festivalpladsen, også er kendt som musikpladsen, med Orange Scene og de forskellige store telte med koncerter – Arena, Avalon, Pavilion samt Gloria og Apollo.

Men siden 2008 har dette campingområde i større eller mindre grad været uindtageligt for festivalgængere, fordi der er blevet gravet dybt efter grus.

Roskilde Festival anno 1977. Nederst i billedet ses det campingområde, der i større og mindre grad har været udgravet. Foto: Roskilde Festival

Derfor vil der være mange tidligere eller nuværende festivalgængere, som kun kender dette område midt i det hele som et enormt hul i jorden - og i de senere år som et jordopfyldt område, hvor det ikke har været tilladt at campere. I de seneste tre år har arealet således ligget brak som et grønt areal. Jorden, der blev fyldt i hullet, skulle sætte sig.

Det har jorden nu, lyder meldingen fra Roskilde Festival, som derfor har inddraget området i det såkaldte Camping Øst. Selve ”hullet i jorden” kaldes for Camping F.

»Vi er nærmest tilbage ved udgangspunktet,« siger Henrik Bondo Nielsen, ansvarlig for festivalens sikkerhed og arealer.

I 2012 var størstedelen af det gammelkendte campingområde en grusgrav og en sø - og uindtageligt for festivalgængere. Foto: SH Luftfoto

Og mere til – kunne det tilføjes.

Festivalens areal er enormt, hvis man sammenligner med 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne.

2,5 mio. kvm er der i alt tale om.

Eller som Henrik Bondo Nielsen tegner billedet: Der er plads til 240 fodboldbaner.

I 2016 lå området (midt i billedet) brak, efter at der var fyldt jord i udgravningen. I år er det inddraget til camping. Foto: SH Luftfoto

Han forventer, at det samlede billede af campingpladsen, som den ser ud i år, vil have noget nær samme udseende i 2018. Men herefter vil der igen blive gravet løs efter det grus, som gemmer sig under overfladen.

»Hvis vi tager udgangspunkt i de 240 fodboldbaner, skal 140 baner for fremtiden udgraves,« siger Henrik Bondo Nielsen.

Det er campingområde F, til højre for Countdown City, der igen kan blive benyttet af festivalgængerne. I flere år var det et hul i jorden. Kortet viser hele festivalarealet. Foto: Roskilde Festival

Det afgøres - groft sagt - af efterspørgsel, som igen handler om konjunkturerne i samfundet: Hvis der er behov for grus til private og offentlige bygge- og anlægsopgaver, vil fokus være på de arealer, som festivalen benytter til camping én uge om året.

Roskilde Festival har ikke nogen vetoret. Men »vi har levet i god sameksistens med grusindvinderne« i en årrække, understreger Henrik Bondo Nielsen.

»Det ønsker vi at blive ved med,« siger han.

En ting er, hvor der skal graves næste gang. Noget andet er, om det hul i jorden, som opstår, kan blive fyldt op igen. Det er ikke nogen selvfølge.

»Det er Region Sjælland, som skal give dispensation til, at et område, der er blevet gravet ud, kan blive fyldt op igen med jord,« påpeger Henrik Bondo Nielsen.

Jordopfyldning lyder måske logisk, men praksis i Danmark har i højere grad været, at et hul i jorden efter en grusgravning er blevet til en sø. Hvilket bl.a. har skyldtes en frygt for, at jorden, der blev kastet i hullet, ville vise sig at være forurenet.

»Vi håber, at hullerne som hidtil vil kunne blive fyldt med jord,« siger Henrik Bondo Nielsen.

Er det nye/gamle campingområde så godt at campere på? Henrik Bondo Nielsens svar er tvetydigt:

»Det ligger højt, hvilket er godt, hvis det regner. Men kommer det til at regne meget, kan det dog ende som et mudret område.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen