Musik

Kontanter uden købekraft på Roskilde Festival

De mange tusind deltagere kan i år kun købe mad og drikkelse med et betalingskort eller en smartphone i hånden.

Publikum på Roskilde Festival kan i år kun betale med betalingskort eller smartphone. På billedet ses Malthe Moltrup, Frederik Pilegaard, Lucas Petroncini og Christian Paludan, som har siddet i kø siden onsdag. Foto: Tobias Nicolai

Roskilde Festivals omkring 130.000 deltagere behøver ikke fylde lommerne med mønter og krøllede halvtredsere.

Festivalen, der åbner lørdag kl. 16, går nemlig for første gang over til at være seddel- og møntfri zone.

I år skal man betale med sit betalingskort (kredit- eller debetkort) eller med mobilepay.

Hvis man ikke har været opmærksom på forandringen, kan man i fire forskellige boder på pladsen få sine penge sat ind på et særligt cash-card, som festivalen i samarbejde med Danske Bank har fået produceret.

Sådan ser Roskilde Festivals betalingskort ud - på den ene side. Det minder til forveksling om et kassettebånd. Foto: Roskilde Festival

»Størstedelen af vores publikum er ungt og benytter sig ikke af kontanter. I det hele taget fylder mønter og sedler marginalt ude i samfundet, og sidste år kom kun 17 pct. af omsætningen på Roskilde Festival ind ved hjælp af kontanter,« siger Lars Orlamundt, Roskilde Festivals chef for sponsorater og partnerskaber.

Han lægger ikke skjul på, at mange ting bliver nemmere for Roskilde Festival, når den gør sig fri af kontanter.

Lars Orlamundt oplyser, at der hidtil har været 200-300 personer, især frivillige, involveret i at bringe kontantbeløb sikkert til og fra festivalen.

Denne opgave kan der nu sættes en streg over, hvis man ser bort fra de fire cash-card-boder.

»Vi vil uden en handel med kontanter også komme svind i boderne til livs. Der er ikke længere mønter og sedler, som kan blive tabt eller forsvinde på anden måde,« siger Lars Orlamundt.

Festivalen ser helst, at deltagerne bruger deres egne hævekort. Cash-card’et skal betragtes som et nødvendigt alternativ for dem, som ikke har nogen form for betalingskort eller en smartphone med mobilepay med sig.

»Det koster 4 kr. at producere et cash-card, så selvfølgelig var vi helst det foruden. Omvendt skal alle selvfølgelig have mulighed for at betale for noget at drikke og spise,« siger han.

Lars Orlamundt oplyser, at der for de mange flaskesamlere er produceret et særligt kort, som de kan få sat penge ind på og til sidst hæve.

Sådan ser kortet til danske og udenlandske flaskesamlere ud. Foto: Roskilde Festival.

Mens man skal betale 20 kr. i pant for et cash-card, er der ikke pant på flaskesamler-kortet.

Den samlede omsætning for flaskesamlere på Roskilde Festival ligger på omkring 5 mio. kr.

Roskilde Festivals campingområde åbner lørdag kl. 16.

Fra onsdag sidst på eftermiddagen til og med lørdag foregår de store musikdage med internationale stjernenavne som bl.a. The Weeknd, Foo Fighters, Lorde og Arcade Fire.

Det samlede musikprogram byder på omkring 170 koncerter.

De 80.000 partoutbilletter, der blev sat til salg, er købt.

Desuden er størsteparten af de 20.000 endagsbilletter til de fire store musikdage væk.

Ydermere arbejder der omkring 30.000 frivillige på Roskilde Festival, og så er der musikere, presse og inviterede gæster.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med Jyllands-Posten til Nordeuropas største musikfestival og få stemningsreportager, nyheder og anmeldelser af de store koncerter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her