En musikkens arbejdsmand er død

Flemming Bamse Jørgensen blev folkeeje. Konstant på farten og solgte 3,5 mio. plader. Nyrtårsnat sagde hjertet stop.

Artiklens øverste billede
Flemming Bamse Jørgensen, som døde nytårsnat. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Nytårsnat sagde hjertet stop.

Flemming Bamse Jørgensen er død 63 år gammel.

Han sov stille ind i sin seng kort efter årsskiftet i sit hjem i Egå ved Århus.

Dermed er en af dansk musiks flittigste og bredest favnende musikere ikke mere.

Danmark har mistet en sand musikkens arbejdsmand, der med sin store stemme og jordnære sangtekster rørte ved alle generationer, alle sociale lag. Et menneske, der altid fulgte sit hjerte.

På albummet "Tæt på" fra sidste år skrev Michael Falch sangen "Jeg følger mit hjerte" til ham. Den opleves som Bamses personlige rids over et liv med både smerte og dyb hengiven kærlighed.

SE VIDEO: Bamse synger "Jeg følger mit hjerte"

Flemming Bamse Jørgensen arbejde hele sit liv på kryds og tværs af snærende musikalske genrer, og han døde blot to måneder inden han skulle have realiseret endnu en af sine hjerte-drømme: Indspilningen af endnu et album i Nashville i USA.

Bamses Venner

Flemming Bamse Jørgensen fik sit store folkelige gennembrud som forsanger i musikgruppen Bamses Venner, som han dannede i 1973.

Flemming Bamse Jørgensen skrev selv sine tekster, men han var også flittig leverandør til andre. Dog var de fleste af sangene på hans seneste cd - "Tæt på", der udkom sidste år skrevet af kolleger som Michael Falch, Poul Krebs, Lars Lilholt, Anne Linnet, Lise Cabble og Kim Larsen.

Pladen var produceret af Chief 1.

Født i Randers

Flemming Duun Jørgensen blev født den 7. februar 1947 i Randers, men blev allerede to dage efter fødslen afleveret på en børnehjem i Hadsten af moren, der var prostitueret og ikke kunne tage sig af ham. Han blev siden adopteret af en velhavende grosserer-familie og voksede op på Ormslevvej i Viby.

Allerede som barn afslørede han store musikalske evner, og hans første instrument var trompeten. En af de første gange han optrådte offentligt var til en privat ungdomsfest som 16-årig.

Siden blev han trommeslager i Søværnets Tamburkorps, og det var her kammeraterne gav ham kælenavnet Bamse, der hang ved ham resten af livet.

Rockmusikken

I første halvdel af 1960'erne blev hans interesse for rockmusikken vakt. Han overtog bassen i pigtrådsorkesteret Les Marques og hurtigt fik han rollen som forsanger i gruppen, der siden kom til at hedde Lee Perkings.

For at have noget at falde tilbage på, hvis den musikalske karriere kiksede blev han udlært som maskinarbejder på Højbjerg Maskinfabrik. Den uddannelse fik han aldrig rigtig brug for. I 1973 dannede han Bamses Venner og var fra da at regne professionel musiker på fuld tid.

Gruppen, der debuterede med "Blodtud" blev kendt og elsket for en lang række danske udgaver af store internationale hits.

I flæng kan nævnes "Rend og Hop", der skaffede ham og bandet gennembrud, "Vimmersvej", "Spil whist igen", "Er du langsom i nat", "Jeg har kun tre tænder", "Venner kom og se", "Hvorfor går Louise til bal" og "I en lille båd der gynger".

På trods af, at Flemming Bamse Jørgensen i årevis dominerede dansktoppen, så favnede han langt bredere. Og han var dybt respekteret på den danske musikscene, og da holdet til Nannas "Afrika"-sang i 1985 skulle samles, var Bamse således selvskrevet.

SE VIDEO: "Afrika" (1985)Konstant på farten

Og Bamse og hans venner kom bestemt ikke sovende til det.

De gav koncerter stort set hver weekend, og der er ikke den havnefest, det hal- eller krobal eller den byfest, der ikke har haft Bamses Venner på plakaten.

Da det var slut med Bamses Venner i bandets oprindelige udgave fortsatte Flemming Bamse Jørgensen som skattet solist med skiftende band-besætninger bag sig. Han glædede fortsat i tusindvis af mennesker med sine jordnære sange og dansevenlige melodier, men plejede også mange andre sider af sit talent.

Blandt hans mange soloudgivelser står en plade som "Stand by Me" fra 1999 stærkt i erindringen. Den blev solgt i over 200.000 eksemplarer, og var mere end nogen anden udgivelse hans gennembrud som solist.

Skuespiller

Således har han flere gange optrådt som skuespiller. I 1986 modtog han en Robert for bedste birolle i filmen "Ofelia kommer til byen", i hvilken han spillede buschauffør. I 1998 havde han rollen som gennemgående fortæller og musikant i julekalenderen "Brødrene Mortensens Jul".

Han medvirkede desuden i filmene "Walter og Carlo - Yes det er far" (1986), "17 op - Sallys Bizniz (1989) og i "Flyvende Farmor" i 2001.

Fodboldsang og korkonkurrence

Sidste år skrev og indsang han Danmarks slagsang til VM-slutrunden i fodbold "Vi er på vej til Afrika". En opgave, der faldt ganske let for Flemming Bamse Jørgensen, der gennem hele livet var meget loyal og trofast AGF-fan.

Året forinden vandt Bamse og hans kor konkurrencen "Allstars" på TV2.

SE VIDEO: Bamse synger "Vimmervej" sammen med sit kor

Han modtog i løbet af sin karriere flere hæderspriser. Blandt disse Dansk Musikerforbunds Hæderspris i 1998.

Flemming Bamse Jørgensen blev i 1970 gift med sin Käte og levede ved siden af sin udadvendte karriere et stille varnt familieliv med kone og to børn. Dette i et meget tæt og hengivent ægteskab, der hører til absolutte sjældenheder i den hårde og omskiftelige musikbranche.

For tre år siden solgte parret villaen på Lyngmarksvej og flyttede til Egå.

Begravelsen er endnu ikke fastlagt, men efter ønske fra familien kommer den til at foregå i stilhed og kun med de nærmeste, der er tilknyttet familien.

Bog på vej

Journalisten og forfatteren Poul Blak har i de seneste måneder arbejdet på en bog om Flemming Bamse Jørgensens liv og karriere. De nåede så langt, at forfatteren i disse uger er i gang med at lægge sidste hånd på bogen.

En mindeside på Facebook havde ved 17-tiden søndag knap 14.000 medlemmer - kl. 19.30 over 40.000, og den vokser stadig voldsomt. Således var den kort før kl. 23.00 på knap 60.000 medlemmer.

___________

SE VIDEO: "Alting har sin pris" (2010)

__________

LÆS OGSÅ: Wammen: Århus er i chok

LÆS OGSÅ: Jacob Haugaard: En kæmpe er faldet

LÆS OGSÅ: Portræt: Vennernes Bamse

LÆS OGSÅ: Bamses agent: Han spredte glæde

___________________

Hvordan husker du Flemming Bamse Jørgensen?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.