2009: Et musikår med mandehørm

Der er udsigt til, at en række af de største internationale skikkelser i rockmusikken giver lyd fra sig i år.

Artiklens øverste billede
U2 har efter sigende været i gang med indspilningerne af det nye album siden 2006. Den 2. marts udkommer "No line on the horizon". PR-foto

U2 har i årevis skullet levere varen.

Men forventningerne til verdens største rockbands nye album virker ikke desto mindre exceptionelt høje hos både band, pladeselskab og to toneangivende musikmagasiner, amerikanske Rolling Stone og britiske Q Magazine.

Det britiske magasin mener, at pladen er blevet skabt i en eksperimenterende atmosfære og på den måde kommer til at ligge i forlængelse af et af U2's hovedværker, det både eksperimenterende og iørefaldende ”Achtung Baby” fra 1991.

Q skriver også, at såvel en af albummets producere, Brian Eno, som guitaristen The Edge kredser om at udråbe det nye album til gruppens bedste plade. Det siger ikke så lidt for alle dem, der har enten ”Achtung Baby” eller ”The Joshua Tree” som irernes mesterværk.

I en gennemgang af en halv snes numre, der kandiderer til at blive en del af albummets sangpakke, peger Rolling Stone på både The Beatles' ”Come Together” og Led Zeppelins ”Heartbreaker” som inspirationskilder. Undervejs i analysen af numre som ”Get On Your Boots”, ”Crazy Tonight”, ”Unknown Caller”, ”Tripoli” og ”Moment Of Surrender” refererer magasinet til gengæld til så forskellige U2-plader som ”Zooropa”, ”The Joshua Tree” og ”All That You Can't Leave Behind”. Q Magazine citerer desuden Bono for at sige, at nummeret ”Every Breaking Wave” er påvirket af tidlig elektronisk musik, mens The Edge betegner albummets titelnummer som »rock & roll 2009«.

Store danske forventninger
Med andre ord er der mange opfattelser og følelser i spil, når det gælder U2's kommende plade, der helt automatisk vil fremstå som en kommerciel skuffelse, hvis den ikke lander på et salgstal omkring 10 mio. stk. Dér er mange af gruppens tidligere album. Hvis de da ikke har solgt endnu mere.

»Vi har meget store forventninger til pladen, bl.a. fordi det er de gamle producere Brian Eno, Daniel Lanois og Steve Lillywhite, der er med. Det er jo holdet, der har stået bag de største succeser. Så jeg vil blive skuffet, hvis vi ikke sælger i hvert fald 60.000 stk.,« siger Casper Bengtson, chef for den danske afdeling af U2's pladeselskab, Universal Music.

Den danske målsætning skal ses i sammenhæng med, at tidens bedst sælgende album herhjemme med et internationalt navn ligger omkring 60.000-70.000 stk.

En amerikansk solist, der nyder stor popularitet og anerkendelse i Danmark, når han udgiver musik og giver koncert, er Bruce Springsteen.

Han er i slutningen af januar aktuel med et nyt album, ”Working On A Dream”. Det skal forsøge at leve op til den store succes med forgængeren ”Magic”, der udkom i 2007 og på verdensplan har solgt omkring 3 mio. eksemplarer.

»Vi regner med et tilsvarende salg med den nye udgivelse. Efter det, som Springsteen har leveret på sine seneste plader, skal vi have store forventninger til et nyt album,« siger Claus Thune, marketingdirektør i den danske afdeling af Sony Music.

Mere politisk
Claus Thune har haft lejlighed til at høre pladen, og når det gælder musikken, mener han, at den er et godt billede på nogle venner - Springsteen og The E Street Band - der mødes og er glade for at spille sammen.

»Hvad angår teksterne, kommer pladen til at fremstå stadig mere politisk, efterhånden som jeg har fået hørt den,« siger Thune.

Den melding stemmer overens med, at Springsteen i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg engagerede sig i at få valgt Barack Obama som USA's præsident. Derfor virker både albumtitel og udgivelsesdatoen - få dage efter Obama er indsat som USA's politiske leder - meget logisk.

Hverken Springsteen eller U2 har annonceret store turneer i forlængelse af albumudgivelserne. For begge verdensnavne plejer det dog at være sådan, at de tager på landevejen med deres nye sange og gamle klassikere. Således bliver U2's turnéforretning som regel udnævnt til det års bedste.

Det britiske synthesizerband Depeche Mode har meldt ud, at det kommende album, der ventes til april, bliver fulgt op af en turné, der runder Parken i København den 30. juni. Mens turneen har fået en titel, ”Tour of The Universe 2009”, er albumtitlen ikke offentliggjort. Derimod er en række sangtitler sat i cirkulation, og gruppens primære sangskriver, Martin L. Gore, har i interviews sammenlignet lyden på det kommende album med den, som gruppen skabte omkring hovedværket fra 1990, ”Violator”. En forklaring på lydbilledet er, at Gore har investeret i en masse udstyr i stil med det musikgear, som Depeche Mode brugte i første del af karrieren.

Det stærke køn
Det kan måske virke påfaldende, at de tre udvalgte internationale musiknavne alle tilhører det stærke køn. På den anden side tegner det indtil videre til, at 2009 bliver et musikår præget af mandehørm inden for flere forskellige genrer.

Selv om der ikke er sat en dato på udgivelsen, skulle det således ligge fast, at rapmusikkens allerstørste verdensstjerne, amerikanske Eminem, bliver aktuel med en ny plade i år.

»Vi kender også rygterne - og håber, at der kommer et nyt album. Der er behov for den store rapplade i 2009. For selv om der udkommer mange rapplader, som opnår høje salgstal i USA, er det anderledes herhjemme og andre steder i verden. Eminem fremstår som den eneste, der virkelig kan sælge mange stk. af en plade,« mener Casper Bengtson fra Universal Music.

Eminem opnåede sit verdensomspændende gennembrud omkring årtusindskiftet med pladerne ”The Slim Shady LP” og ”The Marshall Mathers LP” samt ”The Eminem Show”. De tre album solgte tilsammen omkring 50 mio. eks., og den amerikanske rapper fremstod som en af de allerstørste skikkelser i popmusikken, da han kunne nå ud til de fleste aldre og typer af musikinteresserede. Siden faldt hans kommercielle værdi dog, og da det seneste album udkom tilbage i 2004, er det reelt umuligt at vide, om han stadig har dét.

Herhjemme er der uden tvivl mange, der håber, at han vil følge en ny albumudgivelse op med en turné i Europa. For den koncert, der blev annonceret i Parken i efteråret 2005, blev aflyst med henvisning til helbredsmæssige problemer.

To danske koncerter
Når det gælder salgstal, kan briten Morrissey slet ikke matche Eminem, U2 og Springsteen. Til gengæld har han en fanskare og et trofast følge som få andre. Hans status blev grundlagt i 1980'erne som frontfigur i rockbandet The Smiths, der i løbet af få år udgav en række album, der nu står som klassikere i britisk rock.

Hans solokarriere har ikke haft samme kunstneriske stabilitet, og i en periode var han langt væk fra rampelyset. Men i dette årti har han genfundet kommerciel og kunstnerisk styrke, og i midten af februar er han aktuel med pladen ”Years Of Refusal”, der i juni bliver fulgt op af to danske koncerter.

Maskulin musik kan man med stor sandsynlighed også få i årets løb fra Sheffields svar på The Beatles, Arctic Monkeys, The Strokes fra New York, Boston-koryfæerne Aerosmith og den evigt arbejdsomme amerikaner Jack White, der p.t. har base i Nashville. Han var i fjor aktuel med sin kvartet The Raconteurs. 2009 skulle stå i duoen The White Stripes' tegn, men der spekuleres også i, om han giver lyd fra sig i selskab med Thom Yorke fra Radiohead.

Fra den kvindelige front kommer der i den nærmeste fremtid album fra briterne Lily Allen og PJ Harvey, amerikanske Erykah Badu og svenske Nina Perssons band, A Camp. Længere ude i horisonten skimtes album med populære colombianske Shakira, og måske bliver 2009 året, hvor den tidligere pop- og souldiva Whitney Houston endelig formår at gøre comeback.

Sanne Salomonsen vender tilbage
Inden for Danmarks grænser ventes der spændt på, om Sanne Salomonsen kan komme tilbage for alvor efter en sygdomsperiode. Singlen ”Taxa” udkom i fjor, og et album var annonceret op til jul. Det blev udsat til i år, uden at der i skrivende stund er en udgivelsesdato for pladen. Sikkert er det, at landets tidligere rockmama ikke kan tage for givet, at hendes kommende dansksprogede album pr. automatik vil sælge.

De album, som de erfarne kolleger Anne Linnet og Hanne Boel udgav op til jul, blegnede fuldstændig i forhold til Sys Bjerres debutalbum, ”Gør Det Selv”.

Hendes succes, der begyndte med sangen ”Malene”, har givet pladeselskabet mod på flere debutanter. Casper Bengtson fra Universal Music oplyser, at man lancerer »tre-fire nye navne«. Men selskabet satser bl.a. også på at kunne relancere rapperen Jokeren. Han er pladeaktuel i februar.

Inden for den nærmeste fremtid er der også nye udgivelser fra kritikerroste Jens Unmack, Mikael Simpson og Outlandish samt The Broken Beats og Mellemblond.

Længere fremme venter nye plader med Mew, der igen samarbejder med den amerikanske producer Rich Costey, The Raveonettes, der i resten af januar turnerer i USA, og Nephew, der foretrækker danske omgivelser, samt formentlig Kashmir.

2009 skulle også blive året, hvor dj'en og den elektroniske musiker Trentemøller kommer med opfølgeren til succesalbummet ”The Last Resort”.

Den plade er formentlig i butikkerne i sidste del af året, hvor Thomas Helmig, TV-2 og Kim Larsen sandsynligvis vil placere deres kommende album. Hvis de når så langt i år.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.