*

Litteratur

Jesper Stein får De Gyldne Laurbær

Den tidligere journalist på Jyllands-Posten bliver belønnet med prisen, som boghandlerne står bag.

Jesper Stein blev overrasket på Det Kongelige Bibliotek i København. Her var han til møde med sit forlag, før han fik overbragt nyheden om, at han var vinder af De Gyldne Laurbær. Foto: Ida Munch

Forfatter Jesper Stein er vinder af De Gyldne Laurbær, boghandlernes litteraturpris.

Fakta

De Gyldne Laurbær er en dansk litterær pris.

Prisen er stiftet i 1949 af Boghandlerklubben og uddeles en gang årligt efter afstemning blandt landets boghandlere og medarbejdere i bogladerne. I 2010 skiftede klubben navn til Foreningen De Gyldne Laurbær.

De seneste fem års vindere:

  • 2015: Jesper Stein - "Aisha"
  • 2014: Sara Blædel - "Kvinden de meldte savnet"
  • 2013: Anne-Cathrine Riebnitzsky - "Forbandede yngel"
  • 2012 - Kim Leine - "Profeterne i Evighedsfjorden"
  • 2011 - Helle Helle - "Dette burde skrives i nutid"

Kilde: www.litteraturpriser.dk. Boghandlerklubben.dk

Omkring kl. 14.30 tirsdag blev den 50-årige forfatter, som tidligere var journalist på Jyllands-Posten, overrasket med prisen på Det Kongelige Bibliotek i København. Jesper Stein udgav i 2015 sin fjerde krimiroman, ”Aisha”.

»Det er helt vildt. Det er jo helt fantastisk. Tak skal du have. Tusind tak for det. Det er jeg virkelig glad for,« kom det fra Jesper Stein, da han blev overrasket på Det Kongelige Bibliotek.

»Jeg vidste godt, det skete (At prisen blev uddelt, red.). Men jeg tænkte, at der er mange gode forfattere i Danmark, og der var ret mange andre end mig, der kunne få den,« konstaterede Jesper Stein, mens tv- og pressefotografer stillede skarpt på ham.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er den pris, jeg helst vil have. Det er boghandlerne, som giver den. Det er folk, som lever og ånder for bøger og sælger dem til læsere. Og læsere vil jeg godt have. Hvad handler det om? Det handler om at blive læst. Jeg er helt vildt overrasket og virkelig, virkelig glad, ydmyg og taknemlig.«

De Gyldne Laurbær er uddelt flere end 60 gange. Prisen blev i fjor givet til Sara Blædel og er tidligere tildelt Martin A. Hansen, Karen Blixen, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, Frank Jæger, Thorkild Hansen, Klaus Rifbjerg, Inger Christensen, Leif Panduro, Benny Andersen, Vita Andersen og Suzanne Brøgger.

Vinderen af laurbærprisen findes ved en afstemning blandt omtrent 400 boghandlere. Kenneth F. Pedersen er formand for foreningen bag De Gyldne Laurbær. Han sagde forud for overrækkelsen af laurbærprisen:

»Jesper Stein har i flere år været blandt de mest populære forfattere i boghandlerne, og hans bøger har fået meget flotte anmeldelser.«

Jesper Stein debuterede med krimien ”Uro” og udgav efterfølgende ”Bye Bye Blackbird” og ”Akrash”. Hovedpersonen i krimierne er politimanden Alex Steen.

Jesper Stein har rødder til Aarhus, hvor han blev uddannet til journalist. Han har i en årrække boet på Nørrebro, men er i dag bosat på Amager.

Det kom for nylig frem, at SF Film har købt rettighederne til Jesper Steins krimier med fokus på at forvandle bøgerne til en tv-serie.

»Jesper Stein er en af Danmarks bedste krimiforfattere, og allerede solgt til ni lande. Hans bøger er umulige at lægge fra sig. Han og jeg har den samme glødende interesse for det store potentiale, har læst de samme krimi-bøger og tænder på de samme fortællemæssige valg, derfor er det for os et oplagt partnerskab,« udtalte Peter Bech, producer hos SF-Filmproduction.

Jesper Stein Larsen

Alder: 50 år - født 28. februar 1965

Fødested: Aarhus

Uddannelse: Journalist - Danmarks Journalisthøjskole 1996

Karriere: Rets- og kriminalreporter, madanmelder, kulturjournalist og forfatter

Bopæl: Nørrebro

Fagbog: Skrev "Man jager et bæst og fanger et menneske" med Bent Isager-Nielsen, tidligere drabschef i København - 2008.

Værker: Debuterede med krimiromanen "Uro" i 2012.

Litteraturpriser: Det Danske Kriminalakademis Debutantpris i 2012.

Inspiration: Den amerikanske krimiforfatter Michael Connely

Kilde: Forfatterweb.dk, Information

I et interview med Jyllands-Posten i november 2015 sagde Jesper Stein om krimigenrens popularitet blandt danskerne:

»Vi er udsat for en voldsomt accelererende teknologisk udvikling i disse år. Et komplekst og stjernekrigsagtigt bombardement af informationer, ting og sager, som man skal forholde sig til, ikke kan kapere eller finde rede i, og hvor man må spørge sig selv, hvad fanden man skal gøre. Så må man flygte, drømme eller læse sig ind i noget uhyggeligt. Det kan man gøre ved at sætte sig ned og læse en krimi. For der har forfatteren på forhånd indgået en kontrakt med dig som læser, som man ikke finder i den konventionelle skønlitteratur: Når krimien begynder, er der kaos - der er sket et drab eller en anden forbrydelse. Der er en hovedperson eller flere, der følger dig gennem dette kaos over 300-400 sider, og når de er læst til ende, er ordenen genoprettet, og tingene forklaret.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her