Peter Aalbæk afviser Björk-anklager om sexchikane: »Vi var ofrene«

Filmproducent Peter Aalbæk Jensen anerkender Björks oplevelse af samarbejdet med Lars von Trier, men siger, at han og Triers virkelighed var en anden.

Artiklens øverste billede
Lars von Trier i selskab med sangerinden Björk ved filmfestivalen i Cannes. Arkivfoto: Morten Langkilde

»Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma til sammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 mio. kr.«

Peter Aalbæk Jensen lægger sig ikke ligefrem ned over for den islandske sangerinde og komponist Björks anklager om, at Lars von Trier skulle have udsat hende for sexchikane under optagelserne af "Dancer In The Dark", musicalfilmen, der vandt Den Gyldne Palme i Cannes i 2000.

»Hendes væsen var ved at smadre min registrerede partner. Hendes væsen var i fokus konstant. Det er mange 19 år siden, men jeg husker det stadig, som om hun var Commander in Chief. Jeg modtager derfor dette med åben mund og polypper. Og jeg siger det uden aggression. Hun gav os Den Gyldne Palme, hun vandt selv Den Gyldne Palme. Hun kyssede Lars forsonende foran kameraerne i Cannes, og hendes karakter er altså ikke, så hun ville undertrykke en animositet mod nogen for nogle billeder,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Han tilføjer, at han selv drak en flaske whisky dagligt i den periode, fordi han var bange for at filmen ville dø pga. Björks adfærd.

»Hun stak jo af et par dage midt i det hele. Pludselig rejste hun sig under en frokost i Avedøre og forsvandt efter at have bidt en skjorte i stykker. Der var 175-250 mennesker i gang med at holde pause, så det har været et meget subtilt spil, Lars har kørt, hvis det skete lige der.«

Kan det være sket på et andet tidspunkt?

»Det er så længe siden, og jeg kan kun sige: af hjertet tak til Björk. Hun har haft sine grunde til at agere, som hun gjorde. Det er altid en led proces at lave en film i et så tæt samarbejde med en instruktør. Og der er i den relation altid et element af kærlighed. Sådan er det. Men det rykker ikke ved, at hun har haft det sådan og føler sådan i dag.«

Peter Aalbæk Jensen kan ikke sige sig fri for at tænke, at det i lyset af Harvey Weinstein-affæren i Hollywood pludselig er blevet moderne at anklage magtfulde mænd i branchen for chikane.

»Men det er i orden. Det skal kunne siges, og man skal kunne blive modsagt. Der er en heksejagt i gang i øjeblikket, og der er det altid klogt lige at træde et skridt tilbage.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.