Serr, det er slut med at se SKAM på NRK

NRK har lukket for adgangen til at se den ultrapopulære ungdomsserie uden for Norge.

Artiklens øverste billede
Isak fik sin Even i tredje sæson af den norske ungdomsserie SKAM, som har taget verden med storm. Men nu er der opstået bump på vejen. FOTO: DR /NRK/POLFOTO

Mange danske SKAM-fans har været flittige gæster på norske NRK's hjemmeside de seneste måneder. Her kunne man nemlig gratis streame den ultrapopulære ungdomsserie om Isak, Noora, Sana, Penetrator-Chris og alle de andre elever fra Hartvig Nissens videregående skole i Oslo.

Men nu er der dårligt nyt til de længselsfulde fans, der venter på 4. sæson. Fra og med i dag – fredag den 13. – er der nemlig lukket for streamingsignalet uden for Norge.

Serr?! tænker du måske. Og ja, NRK kødder altså ikke. Baggrunden for den såkaldte geoblokering er et krav fra pladeselskabernes brancheorganisation IFPI, skriver norske P3.no.

IFPI mener, at den oprindelig aftale om rettighederne til seriens musik ikke har taget højde for den ekstreme popularitet, som serien har oplevet i udlandet de seneste måneder.

»NRK har ret til at publicere indholdet til nordmænd i Norge og i udlandet. Pladebranchen reagerer nu på, at for mange andre ser med ude at NRK har betalt for internationale visningsrettigheder,« forklarer NRK’s advokat Kari Anne Lang-Ree om sagen.

Hvis man forsøger at se et afsnit af SKAM på NRK's hjemmeside bliver man nu mødt af en besked om, at »NRK har ikke rettigheder til at vise dette program uden for Norge.«

Denne meddelelse møder nu brugerne, hvis de prøver at se SKAM på nrk.no uden for Norge.

I en engelsksproget hilsen beklager det norske public service-mediehus over for de mange internationale fans og understreger, at der arbejdes på at finde en løsning:

»Vi er helt overvældede over jeres dedikation – det havde vi aldrig forestillet os. Det er også derfor, at det gør ondt at måtte fortælle jer, at på grund af en nødvendig afklaring med rettighedshaverne til musikken, vil SKAM indtil videre ikke være tilgængelig uden for Norge. Vi arbejder hårdt på at finde en løsning så fans fortsat kan nyde SKAM hvorend de befinder sig. Tak for jeres tålmodighed og dedikation. Alt er love. <3«

SKAM har indtil videre kørt i tre sæsoner, hvor hver sæson har sin egen hovedperson fra gruppen af unge gymnasieelever. En fjerde sæson er på vej.

I Danmark har SKAM-feberen været enorm, og der været arrangeret flere fællesvisninger af serien på storskærm. For nylig fortalte Radio24syv, at rektoren på Hartvig Nissens skole måtte bede danske fans om at holde sig væk. Gymnasiet blev nemlig invaderet af danske SKAM-turister, der ville se de virkelige kulisser og måske endda møde en af seriens unge stjerner. Tarjei Sand­vik Moe, der spil­ler karak­te­ren Isak, er nemlig selv elev på skolen.

SKAM begyndte for alvor at hitte i Danmark i sommeren 2016 og tog et nyt popularitetsspring, da DR viste sæson 1 og 2 på TV og net hen over julen.

Ud over at have udvidet danske unges ordforråd med udtryk som »kødde«, »føkkboy« og »drittsekk«, er serien nu også blevet solgt til USA og Canada, hvor den skal indspilles i en engelsksproget version med navnet SHAME.

Herhjemme kan man se sæson 1 og 2 på dr.dk frem til 2. februar. Sæson 3 bliver tilgængelig fra 18. februar.

DR3 forhandler i øjeblikket med NRK om også at få lov til at vise sæson 4, når den kommer til foråret.

»Vi vil meget gerne vise fjerde sæson, og vi håber på, at det falder på plads. Vi arbejder heftigt på sagen, så alle SKAM-fansene kan få deres fix - også uden for Norge,« siger DR3's kanalchef Steffen Raastrup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen