Dansk amatørarkæolog jubler: Står bag supersjældent fund

Museumsinspektør kalder fundet meget specielt.

Artiklens øverste billede
Lars Thygesens fund indeholder to meget store og sjældne bronzeringe, der sandsynligvis blev båret som overdimensionerede ankelringe. Konservatorer har senere kunne se rester af organisk materiale, der er blevet bevaret af kobbersaltene fra bronzen. Foto: Lars Thygesen

Lars Thygesen er jublende glad.

Det skyldes, at den 42-årige amatørarkæolog er manden bag et helt særligt fund, der fandt sted på en mark ved Skjold nær Juelsminde.

Lars Thygesen traskede i starten af marts rundt med sin metaldetektor, som han har gjort i »rigtig, rigtig lang tid« de seneste par måneder. Uden held.

Der vil med alt sandsynlighed gå flere år, før Lars Thygesen, der til dagligt arbejder som IT-udvikler, bliver forsødet af danefæ for fundet. Foto: Privatfoto

Men så begyndte hans detektor at bippe.

»Jeg fik et supersvagt signal fra et bronzefragment. Herefter fik jeg to signaler mere, hvorefter jeg kunne se en stor cirkel af bronze,« siger Lars Thygesen.

»I første omgang troede jeg, at jeg havde fundet et bronzekar eller en -krukke,« siger han.

Lars Thygesen tog nogle billeder af fundet, og sendte det til Vejle Museet. En uges tid efter blev en gravemaskine send ud til marken i Skjold, for at grave fundet ud.

Herefter blev fundet røntgenfotograteret, og resultatet var noget ud over det sædvanlige.

I samarbejde med museet blev bronzen, og den omkringliggende jord optaget i en stor jordklump – også kaldet et præparat. På den måde kan udgravningen foretages under kontrollerede forhold af konservatorerne på Konserveringscentret i Vejle. Foto: Privatfoto

Og det er noget, der vækker glæde hos amatørarkæologen: 

»Da min detektor bippede ude på marken, anede jeg ikke, hvad det var. Så da fundet blev identificeret som ankelringe, var det en vild oplevelse og en helt fantastisk følelse,« siger Lars Thygesen.

Hos Vejle Museerne, der har hjulpet med udgravningen, er man også glade for fundet:

»Det kan give os en guldgrube af viden om, hvilke planter, der groede i området, og hvordan miljøet har været i bronzealderen. Det er et meget specielt og særligt fund, forklarede museumsinspektør,« siger Christian Juel, der er museumsinspektør på Vejle Museerne, til Horsens Folkeblad.

Fundet bliver mere interessant af, at der er historisk set blot er fundet 15 af disse ringe. Men de er fundet i tørvegravninger, hvilket gør, at Lars Thygesens fund kan give nye informationer om vores historiske arv.

Bronzeringene skal efter udgravningen udstilles på Nationalmuseet, og til den tid vil behandlingen af danefæ til Lars Thygesen også begynde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.