Annonce
Kultur

Den norske kunstner Thomas Knarviks bog med religionskritiske karikaturer destrueres af forlag

I Norge må "In His Name" ikke udkomme. Det må den godt på et dansk forlag.

Det er chefen for forlaget SpreDet, Håvard Mossige (billedet), som besluttede, at "In His Name" ikke skulle udkomme hos ham i Norge. PR-foto

Den norske billedkunstner Thomas Knarvik kan ikke, som det ellers var planlagt, få sin bog "In His Name" udgivet på forlaget SpreDet.

Det norske forlag har ifølge flere medier i Norge valgt at destruere de 2.000 - nogle steder nævnes 2.500 - stk. af bogen, som var blevet trykt.

Til det norske nyhedsbureau NTB siger Håvard Mossige, der driver SpreDet, at der var tre grunde til, at han valgte at standse og destruere bogen:

Dårlig kvalitetssikring, uenighed om strategien for lanceringen af bogen og "forskellige syn på aktører og personer inden for islamkritiske miljøer". Ifølge NTB ønsker Mossige ikke at uddybe det sidste af de tre punkter.

Til gengæld forklarer han til nyhedsbureauet, at bogen fik dårlige tilbagemeldinger fra personer, som så udgivelsen.

Han pointerer samtidig, at Thomas Knarvik "ville gå hårdest muligt ud for at skabe mest mulig blæst internationalt om bogen", som det formuleres.

"Jeg har et forlag med få ressourcer og er mere forsigtig af mig," siger Mossige til NTB.

Han siger også, "at det, at jeg og forfatteren havde forskellige syn på islamkritik og aktører, som praktiserer islamkritik, betød, at det blev vanskeligt at bakke ham (Knarvik, red.) op."

Mossige oplyser til NTB, at han ikke har modtaget trusler, men han erkender ifølge nyhedsbureauet, at frygten for repressalier har spillet ind.

"Dette er potentielt set et farligt landskab. Derfor skal det være et projekt, som jeg kan støtte 100 procent, ikke kun delvist," siger Mossige.

Vebjørn Selbekk, chefredaktør på det kristne norske avis Dagen og ivrig debattør om ytringsfrihed, skriver i en kommentar på Facebook til SpreDets beslutning om at destruere bogen:

"Det norske forlag havde oprindeligt trykt i op til 2.500 eksemplarer af Thomas Knarviks bog. Disse bliver nu brændt i det, som antageligt er Norges første islamistiske bogbål. Et forlag er tvunget i knæ af vold og terror. Og stadig er der nogen, som lurer på, om vi har problemer med selvcensur i vort land."

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra forfatter Kåre Bluitgen, som driver det danske forlag Tøkk, som vil udgive "In His Name" den 30. september - tiårs-dagen for Jyllands-Postens offentliggørelse af Muhammed-tegningerne.

Thomas Knarvik siger til dagbladet Information, at han har lavet karikaturtegningerne i sympati med det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der tidligere i år blev udsat for et attentat.

Knarvik henviser i interviewet med Information også til Charlie Chaplin:

"Jeg prøver at gøre det, som Chaplin gjorde i (sin film, red.) "Diktatoren" - at banalisere den absolutte autoritet."

I "In His Name" har Thomas Knarvik tegnet paver, profeter og kardinaler ind i forskellige karikatur-universer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her