Den kroniske ungkarl og alle rygterne...

73-årige Cliff Richard er i denne uge blevet hvirvlet ind i en alvorlig pædofili-sag.

Artiklens øverste billede
73-årige Cilff Richard er i denne uge officielt blevet involveret i en 29 år gammel sag om påstået seksuelt overgreb på en mindreårig dreng.

Fredag den 28. juni 1985.

Det er ikke en dato, som han sådan lige glemmer.

Harry Roger Webb - der er langt bedre kendt under sit kunstnernavn: Cliff Richard.

Af flere grunde.

Og i ugens løb har datoen fået endnu en betydning for den britiske sanger.

Men ikke ikke just for noget godt.

En mand i 40'erne hævder, at han - der dengang var mindreårig - den aften blev seksuelt misbrugt af Cliff Richard. Og i torsdags blev stjernens hjem i England ransaget af politiet.

Dermed er sangeren er igen blevet indhentet af de massive rygter, der i årevis har svirret om, at han er homoseksuel.

Dette skal kombineres med et dybfølt ønske i det britiske samfund om at få ryddet godt og grundigt op i flere kendte englænderes seksuelle misbrug af mindreårige drenge. Myndighederne har gentagne gange opfordret ofre til at stå frem - og dette uanset, hvornår et påstået overgreb angiveligt har fundet sted.

Øverst på den tvivlsomme skammel står den nu afdøde tv-personlighed Jimmy Saville, der er under mistanke for at have misbrugt flere hundrede drenge seksuelt.

Bølgen af sager mod de kendte briter kommer så i øvrigt i halen på års afsløringer af seksuelt misbrug af kordrenge i den britiske og i den katolske kirke.

Den famøse aften

Men tilbage til den 28. juni 1985.

Cliff Richard indledte sin karriere i begyndelsen af 1960'erne og er siden blevet en legende i showbusiness.

Den aften var den dengang 44-årige Cliff Richard gæst hos den amerikanske evangelist og prædikant Billy Graham, der holdt en af sine tordentaler på fodboldarenaen Bramall Lane i Sheffield. Sangeren, der er erklæret kristen, optrådte den aften for et begejstret publikum på 47.200 mennesker og begivenheden blev på tv overværet af over 200.000 mennesker over det meste af kloden.

Tidligere samme dag havde Cliff Richard, der på den tid var voldsomt i vælten for sin uvilje mod at støtte den globale boykot vendt mod apartheidstyret i Sydafrika, haft et møde med biskoppen i Sheffield.

Sortlistet af FN

På den tid blev styret i Sydafrika boykottet af alt og alle - officielt og uofficielt - men Cliff Richard insisterede på at gennemføre nogle gospel-koncerter i landet. Dette betød, at han kom på FN's sorte liste, og da han ankom til Bramall Lane blev han mødt af en større flok demonstranter, der krævede, at han aflyste koncerterne.

Alt dette er dokumenteret fakta, men dermed sluttede dagen angiveligt ikke.

I hvert fald ikke, hvis man kan fæstne lid til manden i 40'erne, der i 1985 aften var under den seksuelle lavalder.

Cliff har ikke gjort noget som helst forkert. Folk prøver bare at finde ting imod ham som ikke eksisterer fordi han aldrig har gjort noget de kan skrive om. Hans loyale fans står bag ham.

Fan på Cliff Richards officielle webside.

Han har henvendt sig til politiet og har fortalt, at han den aften for 29 år siden angiveligt blev seksuelt misbrugt af den populære britiske sanger.

Det førte til, at South Yorkshire Police torsdag formiddag skaffede sig adgang til den 73-årige Cliff Richards bolig i det eksklusive Charters-kompeks i Sunningdale i Berkshire med det formål at ransage ejendommen.

Der er indtil videre kun frigivet meget få oplysninger om anmeldelsens indhold og ransagningen. Og slet ingen om ransagningens resultat.

Men det vides, at anmeldelsen ikke er af nyere dato. Rygterne om samme har det meste af et år svirret på rygternes rummelige slagmark.

Og Cliff Richard har udtalt, at han længe har kendt til anmeldelsen.

Cliff Richard var ikke selv til stede under ransagningen, der skabte overskrifter over hele kloden.

Han opholder sig i øjeblikket på sin vingård på Algarve-kysten i Portugal, men har meddelt, at han agter sig tilbage til England, hvor han er indstillet på at lade sig afhøre.

Benægter ethvert kendskab

Han benægter ethvert kendskab til det påstående overgreb, og i en udtalelse i forbindelse med ransagningen har Cliff Richard blandt andet skrevet i en udtalelse gengivet i de britiske medier:

"I mange måneder har jeg været opmærksom på beskyldninger mod mig om historiske usømmeligheder, der har cirkuleret online. Beskyldningerne er komplet usande.

Og han tilføjer:

"Indtil nu har jeg valgt ikke at værdige de falske beskyldninger svar, da det blot ville give dem mere ilt. Men politiet besøgte min lejlighed i Berkshire i dag uden varsel.

Jeg er ikke selv i Storbritannien i øjeblikket, men det siger sig selv, at jeg vil samarbejde fuldt ud, hvis politiet ønsker at tale med mig."

Hvornår Cliff Richard vender tilbage til England er uvist - og de nærmere omstændigheder omkring den anklage, der er rejst mod ham, er indtil videre totalt mørkelagt.

Har aldrig været gift

Sagen har for hvem ved hvilken gang igen sat gang i spekulationerne i sangerens seksuelle observans.

Det faktum, at Cliff Richard aldrig har været gift sammenholdt med, at han i årevis har boet og levet sammen med mandlige venner - de seneste år sammen med sin nære ven, den tidligere missionær John McElynn - har for mange været et tydeligt tegn på, at han i virkeligheden er homoseksuel.

Noget sangeren selv i årevis gang på gang har afvist.

Cliff Richard er en alder af 73 år stadig aktiv i pladestudie og på scenen. Og han bakkes op af en meget stor og loyal fanskare.

Og i april blev hans seksualitet igen et emne, da han blev interviewet af en australsk tv-station.

"Hvis jeg var bøsse, ville det så egentlig betyde noget?" sagde han blandt andet og tilføjede:

"Ville du ikke komme til mine koncerter, hvis jeg var bøsse.? Det håber jeg ikke. Ville det gøre en forskel, hvis jeg var bøsse? Men hvem bekymrer sig om det. For mig betyder det ikke noget mere. Jeg har homoseksuelle venner. Det har de fleste mennesker."

Utallige gange er den eftertragtede ungkarl blevet koblet med kvinder - både i overensstemmelse med virkeligheden og på rygtebørsen -  og han har da også levet i flere længere forhold med det modsatte køn.

Kan gøre hvad han vil

Men som han udtalte i nævnte australske tv-interview:

"Jeg blev bare ikke gift. Jeg følte aldrig, at tidspunktet var det rette. Jeg kan gøre det, jeg gerne vil. Jeg kan tage af sted og møde mine fans i hele verden.  Jeg har ikke noget ansvar, for jeg har altid følt, at et ægteskab ville være et enormt ansvar, og hvis man så også fik børn, ville det være et helt enormt ansvar."

Cliff Richard er selv aktiv tennisspiller og stamgæst under blandt andet Wimbledon-turneringen, hvor han her ses sammen med Steffi Graf.

Det mest kendte var hans forhold til tennisstjernen Sue Barker, som han mødte i 1982. De var sammen i nogle år, men forholdet endte med et brud. Forholdet mellem de to blev i øvrigt offentlig kendt, da han fløj til København for at overvære Sue Barker spille en kamp.

I årenes løb har han været koblet til en række kvinder - den umiddelbart mest kendte var den australske stjerne Olivia Newton-John til hvem han havde et kortere forhold.

Lever ikke i cølibat

At han ikke har ønsket - magtet - at knytte sig permanent til en livspartner, har så i øvrigt også ført til rygter om, at han bevidst har besluttet at leve i cølibat.

Også dette afviste Cliff Richard på et tidspunkt med denne bemærkning, der faldt i det det britiske radio-program Voman's Hour i 2002:

"Cølibat er en livsform. Et løfte. Jeg har aldrig afgivet et løfte om at leve i cølibat, så jeg oplever ikke, at jeg lever i cølibat".

Chokerede fans

Den aktuelle anmeldelse for seksuelt overgreb indgivet af en mand, der i dag er i 40erne, har sendt chokbølger gennem hans meget loyale fanskare.

Ikke så meget på grund af sagens indhold og alvorlige karakter.

Primært på grund af det faktum, at Cliff Richard overhovedet er blevet involveret i sådan en sag.

I tusindvis af fans fra hele verden har givet ham fuld støtte og opbakning på Twitter, på Facebook og på hans officielle webside.

9.000 kommentarer

Alene på Facebook har knap 9.000 fans kommenteret den udtalelse, sangeren selv publicerede den 14. august.

F.eks. skriver en Fiona Hoskins denne kommentar, der er meget betegnende for resten:

"Jeg tror heller ikke på et ord af dette. Vær stærk, Cliff. Vi står bag dig".

En anden fan beder dem, der tvivler på Cliff Richards uskyld, om straks at forsvinde fra hans side på Facebook.

Men dem er der stort set igen af....

Hvornår Cliff Richard, der i 1995 blev adlet af den britiske dronning, vender tilbage til England for at blive afhørt, er stadig uvist.

Og indtil da er detaljerne i anklagen rettet mod ham totalt mørkelagt af politiet i South Yorkshire.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.