Muser og mænd - musik og masochisme

Anne Linnet slår porten op til sit indre univers og beskriver blandt andet sin voldsomme forelskelse i en kendt kvindelig skuespiller.

Artiklens øverste billede
Anne LInnet udgav i denne uge sin anden erindringsbog - der er formentlig en tredje på vej.

Don Juan var en mand. Jeg er en kvinde. Don Juan elskede med tusinde og tre kvinder i Spanien. Amatør. Jeg har elsket med langt flere - kvinder.

Anne Linnet i "Testamentet"

Sat sig godt og grundigt på tværs.

I Anne Kirstine Linnets indre univers.

Linjerne herover er hentet fra et af hendes mest kendte sange - "Venus"(1985)  - og den er skrevet til en meget kendt kvindelig skuespiller.

En skuespiller, som biseksuelle Anne Linnet hovedkulds tabte sit hjerte til - uden at den feterede skuespiller gengældte kærligheden, der i en lang periode for Linnet var på grænsen til en besættelse.

Testamentet

I denne uge udgav Anne Linnet andet bind af sine meget detaljerede, personlige og ofte intime erindringer.

"Testamentet" hedder bogen. Skrevet for flere år siden, men først nu har hun fundet tiden inde til at udgive den.

Sin første erindringsbog - "Hvor kommer drømmene fra" - udsendte hun i 1999 og den aktuelle fortsætter, hvor den første slap.

Shit & Chanel. Fra venstre: Lone Poulsen, Anne Linnet, Lis Sørensen, Ulla Tvede Eriksen og Astrid Elbæk.

"Testamentet" skildrer hendes kreative musikalske udvikling og hendes personlige kampe - sejrene og nederlagene. Savnet og smerten. Perioderne, hvor hun har svævet rundt i en lettet lykkerus. Og den handler i høj grad om hendes seksualitet.

Og det er jo lige der - i livet - at baggrunden for hendes mange ofte meget personlige sange, skal findes.

Anne Linnet tager denne gang afsæt i perioden lige efter, at hun havde fået sin første datter sammen med den 10 år ældre musiker Holger Laumann som hun var sammen med fra 1974 til 1985.

Med Aarhus som udgangspunkt

Dengang foregik alt med fødebyen Aarhus som udgangspunkt og sine første væsentlige erfaringer som medlem af et band høstede hun blandt andre sammen med Holger Laumann i bandet Tears, som hun i en alder af 17 år blev en del af.

Efter nogle år blev Tears for trang for hende. Hendes råderum for snævert. Hun ville selv og friheden til dette fandt hun i pigegruppen Shit & Chanel, som hun blandt andre dannede sammen med Lis Sørensen.

I siin bog skriver hun, at det egentlig ikke var hende, der valgte Tears fra - det var tiden, der valgte for hende. Ligesom så mange andre fulgte hun tiden - var en del af den - men hun var også siden med til at præge den.

Ramte plet

Med Shit & Chanel (1974-1982)  ramte hun plet, og med det band var hun - med udgangspunkt i det legendariske lokale spillested Trinbrædtet - med til at sætte Aarhus på det musikalske Danmarkskort.

Anne Linnet og Marquis De Sade i 1986.

Shit & Chanel blev til Anne Linnet Band, som også talte Sanne Salomonsen og herefter kastede hun sig ud i sit - set med eftertidens øjne - mest markante band: Marquis de Sade. Siden gik hun solo og spredte sit talent til både den klassiske musik og teaterscenen.

Så markant, at hun i dag stadig regnes for en af de største og mest alsidige kunstnere på den danske musikscene. Solo-albummet "Jeg er jo lige her" fra 1988 er med sine 500.000 solgte stadig et af de bedst solgte album i Danmark i alle tider.

Faserne og det hårde liv

I bogen beskriver hun de mange musikalske faser, hun har været igennem.

Hun tager gæstfrit læserne med i øvelokalerne, i pladestudierne og på scenen. Vi er med til de vilde nattefester på hotellerne. På rejser til blandt andet London og New York og mere jordnært blandt meget andet også med på et lynvist på kvindelejr på Femø.

Udover for alvor at opdage sig selv som musiker og sangskriver gjorde hun også en anden opdagelse i Tears-årene.

Anne Linnet og Sanne Salomonsen i musicalen 'Berling 84'.

En opdagelse, der i høj grad har præget hendes liv siden.

Erkendte sin biseksualitet

Hun erkendte, at hun var biseksuel og indledte - sideløbende med sit meget tætte forhold til Holger Laumann - sit første af en meget, meget lang række intime forhold med andre kvinder.

Selvom hun siden hun definitivt forlod Holger Laumann udelukkende har levet sammen med kvinder, har hun i adskillige interviews gennem årene understreget, at hun ikke er lesbisk - og det samme gælder i øvrigt de fleste af hendes kvindelige partnere.

Op- og nedturene

I "Testamentet"  beskriver hun meget detaljeret sit forhold til Holger Laumann med hvem hun også fik en søn.

Hun beskriver deres op og nedture. Deres kærlighed. Deres voldsomme sammenstød.

Også begges hyppige utroskab. Perioderne, hvor de var fra hinanden og ikke mindst det meget tætte bånd, der uanset, hvor dybe kriser de gennemlevede, bandt dem sammen indtil den endelige adskillelse.

Begge levede de i overhalingsbanen. Passede hver deres karrierer. Var ofte af den grund adskilt, og når de var det, levede de begge det ofte barske musiker- og turnéliv i et tempo, som til tider overskred fartgrænsen.

Anne Linnet

Holger Laumann døde i november 2007 kort tid før sin 65 års fødselsdag.

Til bunden

Livet og de mange ekskapader - livet som hun delte mellem Aarhus og København - gjorde hende stærkere og modnede hende som kunstner, men førte hende også utallige gange helt ned på bunden af sig selv.

Ofte så langt ned, at hun havde svært ved at komme op igen.

Don Juan var amatør

Om sine mange skiftende partnere - mænd og kvinder - skriver hun i  "Testamentet":

"Don Juan var en mand. Jeg er en kvinde. Don Juan elskede med tusinde og tre kvinder i Spanien. Amatør. Jeg har elsket med langt flere - kvinder".

I sin bog beskriver hun meget åbenhjertigt mange af sin forelskelser i andre kvinder.

Forelskelser, der ikke altid førte til et intimt forhold, men ofte gjorde det.

Navngivne elskerinder

Mange af hendes partnere fandt hun i sin egen verden, men også i f.eks. teatrets verden og i sin meget åbenhjertige bog navngiver hun adskillige af dem.

Jeg gik ind til byen for at kigge efter dig,

pluds'lig stod du der i mængden, og smilede til mig.

Ja, alle folk ka' se det straks, du er så smuk og dejlig,

dine øjne skinner, du må hel're passe på,

Linjerne er hentet fra sangen "Smuk og dejlig" (1975).

Meget ofte inspirerede hendes kvinder hende til at skrive sange, og "Smuk og dejlig" skrev hun til skuespilleren Ulla Henningsen, som hun havde et forhold til i Aarhus.

Blandt de mange andre hun navngiver er også skuespilleren Ann-Mari Max Hansen og sangerinden Gitte Henning.

Susse Wold

Og så var der Susse Wold, som hun forelskede sig meget voldsomt i. Bogstavelig talt ved første øjekast og uden tanke for andet end sin enorme kærlighed til skuespillere forsøgte hun meget længe uden held at komme i kontakt med hende.

Fra venstre Sanne Salomonsen, Susse Wold og Anne Linnet i 1988 under en indsamling til fordel for aids-bekæmpelse. Foto: Bo Svane.

Til sidst lykkedes det ,og der opstod et meget nært venskab mellem dem. Men heller ikke mere, hvilket meget ofte pinte Anne Linnet.

Hun er en fantastisk muse - strømførende.

Anne Linnet om Susse Wold i "Testamentet"

Netop hendes forhold til de kendte kvinder har ikke uventet optaget formiddags- og ugepressen i denne uge.

I den forbindelse bekræfter blandt andre Susse Wold deres relation, men tilføjer, at de to var af forskellige seksuel observans og i øvrigt ikke har kontakt mere.

Det vilde liv

Om baggrunden for, at hun i sin bog har valgt at navngive så mange af sine elskere og elskerinden udtalte hun forleden til TV2:

"Det er så mange år siden. De fleste af os vil gerne stå ved det vilde liv, vi har levet. Det har været superfedt."

Hun har ganske ret, når hun bruger udtrykket de fleste - for det er ikke alle.

Flere anede det ikke

I løbet af denne uge Anne Linnet udtalt, at hun på forhånd havde orienteret dem, hun navngiver, og at de har sagt ja til at medvirke.

I lørdagens udgave af B.T. hævder ikke desto mindre flere af kvinderne, at de ikke anede, at de ville blive nævnt med navns nævnelse. Det gælder blandt andre Ulla Henningsen.

Til bladet siger Sanne Salomonsen blandt andet:

"... det der står i den bog, det er verden set med Annes øjne."

Musen Susse

Selvom hendes kærlighed til Susse Wold ikke blev gengældt i et omfang Linnet drømte om, så opfattede hun i mange år netop Susse Wold som sin største muse. Via sin kærlighed til hende - fortæller hun i bogen - fik hun åbnet helt nye veje i sit kunstneriske univers.

"Hun er en fantastisk muse - strømførende", skriver Linnet i bogen om Susse Wold.

S/M-universet

En anden side af Anne Linnet, som beskrives meget detaljeret i bogen, er hendes allerede kendte tiltrækning af den sado-masochistiske verden. En fascination, der i høj grad prægede især den første plade fra Marquee de Sade.

Marquis De Sade på scenen i 1985.

Hun beskriver perioden som en nødvendig, men for længst afsluttet periode af sit liv.

Savn og tab som hun måtte fordrive med smerte.

En verden hun blev introduceret til under en koncert på Hamburgs Reberbahn og siden for alvor i S/M-klubben Hellfire i New York.

I bogen beskriver hun dels et S/M-forhold til Lizzie - en ung prostitueret i København - og dels  et nok så væsentligt forhold til den dominante Valerie - en amerikansk kvinde, som en vild nat mødte på nævnte S/M-klub i New York.

Besat af Valerie

Her blev hun så besat af kvinden, at hun - da hun var tilbage i København - kontaktede hende og det endte med, at Valerie i flere perioder boede sammen med Linnet i dennes lejlighed i København.

For mig er S/M en kunst - ikke spor perverst

Anne Linnet i "Testamentet"

Hendes periode i det mange refererer til som det sorte univers, blev hun klogere på sig selv, og en dag indså hun, at hun måtte ud af den verden igen.

Allerede mens hun var i den stod hun - i høj grad via Marquis De Sade - åbent frem og fortalte om sin fascination. Dette gjorde, at mange fordømte hende.

I sin bog skriver hun i det meget lange og detaljerede afsnit om hendes tid i S/M-verdenen blandt andet:

"For mig er S/M en kunst - ikke spor perverst."

"Testamentet" er en bog skrevet af et søgende kreativt menneske, der stadig udgør en uomgængelig del af den danske musikscene.

Det er også et stykke væsentligt dansk musikhistorie fra en vild periode, hvor den fik på alle tangenter.

Også en meget åbenhjertig bog skrevet af et meget sårbart menneske, der ofte har følt sig ensom og forladt.

Et menneske der har båret på meget smerte - men bestemt også det modsatte.

Bogen spænder fra begyndelsen af 1970'erne til midten af 1980'erne.

Siden har hun udgivet adskillige album, har skrevet musicals og teatermusik og hun har udgivet en enkelt digtsamling og en erindringsbog.

Hun har udstillet egne malerier på egen udstilling i København og sammen med Jan Degner har hun også været pladeselskabsejer.

Mere på vej?

I dag har hun i alt seks børn med flere partnere.

Hun lever i dag i et registreret forhold med den 34 år yngre Tessa Franck, med hvem hun i 2010 fik en datter. Tidligere fik hun en søn med en ung mandlig musiker, og hun har adopteret to børn fra Rumænien.

Men på det tidspunkt "Testamentet" slutter, da er alt dette fremtid.

Anskuet her mod slutningen af 2012 er det fortid.

En fortid som Anne Linnet formentlig - hun antyder det i slutningen af bogen - siden vil skrive en erindringsbog nummer tre om.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.