Homo-ikon bar på en pinlig hemmelighed

Han blev verdensberømt, da han officielt "giftede" sig med en mand, men denne havde en fortid.

Artiklens øverste billede
Axel Axgil med et foto af ham selv og hans partner gennem det meste af livet Eigil Eskildsen. Billedet blev taget, da Sex og Samfund fyldte 50 år i 2006.

Både Axel Lundahl Madsen og Eigil Eskildsen havde masser af tid til at bekende en alt anden end velset handling under nazisternes besættelse af Danmark.

Men begge tav de.

Og det var der flere grunde til.

Væsentligst, at de to mænd i mange år dannede par og i  maj 1989 som de første homoseksuelle i verden indgik registreret partnerskab ved en ceremoni på Københavns Rådhus.

Forud for denne var der gået en meget lang og ofte meget barsk kamp for at få omverdenen til at acceptere og respektere deres homoseksualitet.

I tysk uniform

Derfor forståeligt, at de ikke havde lyst til at afsløre, at Eigil Eskildsen i 1943 trak i tysk uniform og frem til befrielsen var en del af besættelsesmagtens uniformerede vagtværn.

Dette fortælles nu offentligt for første gang, og det sker i forfatteren Bjarne Henrik Lundis bog om Axel Axgil og hans livslange kamp for homoseksuelles rettigheder.

Anonym mail

Axel Axgil døde sidste år 96 år gammel og forbindelse med arbejdet med bogen havde forfatteren adskillige samtaler med Axgil.

"På et tidspunkt i forløbet modtog jeg en anonym mail, der opfordrede mig til at undersøge Eigil Eskildsens baggrund nærmere. Det gjorde jeg og fandt ud af, at han havde været i tysk tjeneste", siger Bjarne Henrik Lundis til jyllands-posten.dk.

"Axel var bestemt ikke meget for, at hemmeligheden blev afsløret i bogen, men han havde lovet mig at svare på alt, jeg spurgte ham om. Så derfor accepterede han det," siger forfatteren, der mener, at det i efterkrigsårene var endnu værre at blive afsløret som nazist end som homoseksuel.

Sammen i 51 år

Eigil Eskildsen døde i 1995. På det tidspunkt havde parret holdt sammen i 51 år og havde viet deres liv til kampen for homoseksuelles rettigheder.

Og deri ligger i følge forfatteren forklaringen på, at Axel Axgil vogtede på hemmeligheden om Eigil Eskildsens fortid.

"De det kom frem i medierne i 1949, at han var homoseksuel, fik det store personlige konsekvenser for ham. Han mistede både sit arbejde, måtte ikke længere spise på pensionatet og blev smidt ud af partiet Retsforbundet," siger Bjarne Henrik Lundis.

Udover at afsløre hemmeligheden skildrer bogen Axel Axgils livslange kamp for accept af og respekt for homoseksualitet.

SE VIDEO: Om Axel Axgil

Han blev forlovet med Eigil Eskildsen i 1950. De tog efternavnet Axgil - dannet af deres fornavne. Og herefter blev de under et altid omtalt som Axgil.

Efter næsten 40 års forlovelse indgik parret som det første homoseksuelle par i verden registreret partnerskab i 1989.

Stod tidligt frem

Axel Axgil stod tidligt frem med sin seksualitet og var medstifter og formand for Forbundet af 1948, der siden blev til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Efter at have indledt sit samliv med Eigil Eskildsen begyndte de blandt andet at forhandle homoseksuel litteratur og billeder via firmaet International Modelfoto Service.

Sideløbende hermed var han også aktiv internationalt og i 1954 medstifter af International Homosexual World Organisation.

Et års fængsel

Dette betød at han blev forfulgt af både myndigheder og private og i 1955 blev han idømt et års fængsel for distribution af erotisk materiale.

Men på trods af forfølgelse og dommen fortsatte Axgil aktiviteterne. Også salget af erotisk materiale. Dette opgav de dog i 1970'erne efter at konkurrencen i kølvandet på frigivelse af billedpornografien i 1969, var blevet for hård. Frigivelsen betød ganske vist en kortere opblomstring af firmaets aktiviteter, men den varede ikke ved.

I 2007 var Axel Axgil primus motor i oprettelse af fællesgraven "Regnbuen" for homoseksuelle på Assistens Kirkegård i København, og her ligger han i dag begravet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.