Annonce
Kultur

Billedhuggeren Helen Schou død

Billedhuggeren Helen Schou, der udførte to af det 20. århundredes største skulpturer, "Den Jyske Hingst" i Randers og rytterstatuen af kong Christian X i Århus, er død, 100 år gammel.

Billedhuggeren Helen Schou var dansk billedhuggerkunst store gamle dame, og et af det 20. århundrede store kvindelige forbilleder.

Ikke blot formåede hun, der ville være fyldt 101 år om et par uger, gennem hele sit kunstneriske virke at gøre sig gældende i en mandsdomineret metier.

Trods mange datidige protester, illustreret af den daværende direktør for Statens Museum, Leo Swane, der i en kronik i Politiken afgjorde, at den slags arbejde ikke var for kvinder, skabte Helen Schou også to af det forrige århundredes største skulpturer, "Den Jyske Hingst" i Randers og rytterstatuen af kong Christian X i Århus.

Som dygtig rytterske nærede Helen Schou stor kærlighed til heste, hvilket betød, at hun tidligt sporede sig ind på at skildre dyr i sine skulpturer. Og den glæde kombineret med et kunstnerisk talent og en gedigen uddannelse i at udføre store opgaver, gjorde hende trods kritikernes fortrydelse til et oplagt valg.

At rytterstatuen stadig er en af verdens ganske få, der er skabt af en kvinde, understreger den håndværksmæssige perfektion, naturalistiske indsigt og nøjagtighed, som Helen Schous værker ofte blev fremhævet for.

Arbejdet med rytterstatuen, som hun betragtede som sit livs hovedværk, varede 12 år, og da Helen Schou få år senere fik bestillingen på "Den Jyske Hingst", måtte hun have en smule betænkningstid, før hun sagde ja tak til endnu en stor opgave med mange års hårdt slid. Men i 1959 skrev hun under på kontrakten med Randers, og siden 1969 har den over fem meter høje og seks meter lange fyrige hingst knejset på Østervold i Randers.

Helen Schou, der var født Reé, voksede op som den yngste i en velstillet Københavnerfamilie og fik lov til at forfølge sine interesse for ridning og tegning, maleri og siden skulptur.

Som 18-årig blev hun elev hos billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, hvor hun foruden at være i lære også forventedes at fungere som lynafleder i sin læremesters til tider temperamentsfyldt ægteskab med komponisten Carl Nielsen. Senere fortsatte hun sine studier hos professor Ejnar Utzon Frank på Kunstakademiet i København, og hun debuterede i 1927 på Charlottenborg. Året forinden var hun blevet gift med fabrikant Holger H. Schou. Han døde i 1977.

I 1985 blev Helen Schou udnævnt til æresmedlem af Zonta, der er en sammenslutning af kvinder i ledende stillinger, og hendes store betydning som rollemodel blev illustreret, da hun på sin 100 års fødselsdags sidste år blev fejret på behørig vis af en flok erhvervskvinder fra den århusianske del af Zonta. Kvinderne mødte op på Bispetorv i Århus på fødselsdagen den 19. april og skålede i champagne med Rytterstatuen og dens skaber.

helle.tougaard@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her