Farcens karakterfulde fortolker

Skuespilleren Axel Strøbye er død. Han blev 77 år. Som den resignerede kriminalassistent Jensen i 10 Olsen-Banden-film og som den koleriske sagfører Skjold-Hansen i tv-serien "Matador" har skuespilleren Axel Strøbye placeret sig solidt i danskernes fælles hukommelse.

Fordi disse to præstationer, så forskellige de end var - den ene nærmest sagtmodig, den anden en jovial bulderbasse - rummede essensen af Axel Strøbyes overdådige, burleske talent for vital og velspillet komedie, der ikke lignede nogen anden skuespillers.

Risikoen for overspil og manér var naturligvis altid til stede, ikke mindst i hårdtpumpede filmkomedier som "Min søsters børn" og "Familien Gyldenkål". Til gengæld gjorde han sig kunstnerisk markant bemærket i film som "Hærværk", "Babettes Gæstebud" og "Pelle Erobreren".

I alt blev det til mere end 100 film lige fra debuten som indbrudstyv i filmen "Nålen" fra 1951 til den sidste Olsen-Banden-film i 1998.

Arkitekt-uddannet

Det er som komisk karakterskuespiller, at Axel Strøbye vil blive husket, men historien om hans karriere begyndte et helt andet sted.

Som ung ville han være kunstmaler. I stedet blev han arkitekt - det var mere solidt, mente faderen. Netop færdiguddannet droppede den 22-årige Axel Strøbye imidlertid mur- og rumkunsten - nu gjaldt det levende mennesker på scenen.

Han gik til optagelsesprøve på Det Kgl. Teaters elevskole og bestod. Derimod skulle der gå adskillige år, inden han blev en del af ensemblet på Kgs. Nytorv.

Hans første sæson som uddannet skuespiller blev således tilbragt på Aalborg Teater, senere kom han til Riddersalen og Det Ny Scala (i dag Nørrebros Teater), inden han på Allé-scenen (det nuværende Betty Nansen Teater) i 1960 fik det første af en lang række komiske gennembrud. Det skete som den evigt tissetrængende soldat i Brendan Behans "Gidslet".

Klassisk og moderne

Derpå fulgte gode roller på Det Ny Teater og Folketeatret, inden han i 1967 og frem til 1992 var fastansat på Det Kgl. Teater. Her spillede han både klassisk og moderne, drama af Shakespeare og komedie af Henrik Hertz, han var kongen i "Der var Engang" og lægen i Strindbergs "Til Damaskus", og ikke mindst fik han et galleri af Holbergs karakterroller til at leve og funkle, med Per Degn i Holbergs "Erasmus Montanus" som et af mange højdepunkter.

Desværre kom han hverken til at spille Jeppe eller Den politiske Kandestøber på Det Kgl. Teater. Til gengæld kunne hele landet glæde sig over sidstnævnte på turné med Blaksted-turneen. Ikke færre end 124 gange spillede Axel Strøbye rollen, så populær var han.

Løbende orlov

Derfor var det også glædeligt, at Det Kgl. Teater løbende gav ham orlov, så han kunne prøve kræfter andre steder både som skuespiller og som iscenesætter.

Det resulterede blandt andet i fem sæsoner som instruktør af årets Tivoli-revy, rollen som tjeneren Jean i Strindbergs "Frøken Julie" på Det Ny Teater i 1975, og en række roller og iscenesættelser af moderne engelske og amerikanske komedier og farcer på Aveny og ABC-Scenen.

Axel Strøbye drev desuden i nogle år sin egen turnévirksomhed sammen med sin kone, skuespilleren Hanne Borchsenius.

Sine sidste år holdt han sig fra scenen og var i stedet en hyppig premieregæst på de københavnske teatre, lige som han jævnligt udstillede nogle af de malerier, som han tog sig tid til at male ved siden af sin lange og festlige teater- og filmkarriere.

henrik.lyding@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.