Radio Loud kæmper for sendetilladelsen - det skal være mere live, mere jysk og mere for de ældre

På torsdag tager tager Radio- og tv-nævnet stilling til Radio Louds plan for at overholde sendetilladelsens krav. Jyllands-Posten har fået aktindsigt i planen og har udvalgt de vigtigste punkter.

Artiklens øverste billede
I redegørelse løfter Radio Loud sløret for, hvordan man har tænkt sig at leve op til sendetilladelsen public-service krav. Foto: Jens Dresling

Nye »kendte« værter, nyt navn, mere brugerinddragelse og mere landsdækkende dækning. Det er blot nogle nogle af de ting, som Radio Loud vil forsøge at implementere for at leve op til sendetilladelsen.

På torsdag den 4. november skal Radio- og tv-nævnet mødes og tage stilling til Radio Louds plan for at overholde sendetilladelsens public-service krav. Noget kanalen i sidste måned fik kritik for ikke at gøre. På samme tid skal der tages stilling til radiokanalens plan for navneskift og omfordeling af ejerskabet.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt den redegørelse, hvori Radio Loud overfor nævnet argumenterer for sin plan. Her er de vigtigste punkter:

Nyt navn

I redegørelsen forklarer Radio Loud deres begrundelse for planen om at skifte navn fra Radio Loud til 24syv. Et skifte de beskriver som en »game changer«.

Ifølge redegørelsen havde Radio Loud tre muligheder i forhold til navnet: at beholde det nuværende, og håbe at den generelt negative opfattelse af brandet ville ændres, at opfinde et nyt eller at overtage et eksisterende brand.

Radio Loud forklarer, at sidstnævnte mulighed ville være mindst tidskrævende og på samme tid koste færrest penge til markedsføring - penge som, kanalen mener, vil gå fra produktionen af indhold.

»Bitterheden må have en ende, og det vigtige er, at danskerne får den public-service radio, som de var stillet i udsigt. Det er vores klare opfattelse, at vi under navnet 24syv kan levere original kulturradio af høj kvalitet, målrettet den yngste halvdel af befolkningen,« står der i redegørelsen.

»Kendte« værter

For at forbedre indholdet på kanalen har Radio Loud udviklet tre nye programmer, som ifølge redegørelsen skal være »kerneprogrammer« der skal øge live-lytningen. Informationer om de konkrete programmer er undtaget fra den aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Programmer skal ifølge redegørelsen ligge fra kl. 6-9 og kl. 15-18, samt morgener og formiddage i weekenden.

På samme tid vil man lancere en række formater med »kendte« værter. Også værternes navne er undtaget fra aktindsigten.

I et opslag på Radio Louds Facebook-side fra den 1. november løfter kanalen sløret for fire nye programmer, med blandt andre jurist og debattør Nima Zamani og journalist Gyrith Cecilie Ross som værter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere live-sending

Ét af de punkter, som Radio- og tv-nævnet kritiserede Radio Loud for, var, at kanalen ikke sendte nok live-programmer i forhold til sendeplanens krav. Ifølge nævnet skal Radio Loud sende live »det meste af døgnet«, og desuden skal kanalens debatprogrammer sendes live.

I redegørelsen skriver Radio Loud, at man beklager forløbet, og at kanalen »vil tage skridt til at sikre, at alle debatprogrammer sendes live, jf. kravene i sendetilladelsen. Det er derfor allerede nu indskærpet, at der uanset ferie, sygdom, personalemangel eller andre forhold ikke kan afspilles hele tidligere udsendelser, idet indholdet skal afvikles live. Det er endvidere indskærpet, at det rapporteres til ledelsen, hvis det af én eller anden grund er vanskeligt at afvikle udsendelser live, for eksempel ved mangel på gæster, pludselige afbud eller lignende kan tage de nødvendige beslutninger om live-sending.«

Det er kanalens håb, at man herved kan sende debatprogrammer live, og desuden sende live det meste af døgnet.

Mere indragelse

I sendetilladelsen er der lagt særlig vægt på, at Radio Loud skal interagere med lytterne i liveudsendelser, bl.a. ved hjælp af hjemmeside, app, sms, telefon, e-mail. sociale medier og lyttermøder. Da kanalen fik tildelt sendetilladelsen, havde Radio- og tv-nævnet bl.a. lagt vægt på Radio Louds ambition om netop at opfylde denne forpligtigelse. Alligevel har kanalen fået kritik for netop lytterindragelsen.

I redegørelsen skriver Radio Loud, at man »er enig i, at det erklærede fokus på at skabe interaktion med lytterne, herunder særligt via hjemmeside og app, ikke er blevet efterlevet i tilstrækkelig grad, hvilket vi beklager og vil rette op på.«

Som løsning vil kanalen hurtigst muligt, og inden fristen den 4. februar, udvikle en chat-funktion på kanalens hjemmeside og i kanalens app, som skal gøre det muligt at kommentere og stille spørgsmål. Her skal det blandt andet være muligt for program-værterne at udsende spørgsmål, som lytterne kan svare på, hvorefter svarene bruges i programmerne.

Desuden vil man fremover kunne finde mailadresser på alle kanalens værter; noget som tidligere har været fjernet på grund af chikane.

Mere landsdækkende

Da Radio- og tv-nævnet vurderede de forskellige ansøgere til sendetilladelsen, konkluderede man at Radio Louds ambitioner om en landsdækkende nyhedsdækning »ligger på niveauet bedst opnåelige«. Det var blandt andet kanalens plan, at placere seks journalister fem forskellige steder udenfor hovedstaden, nærmere bestemt Svendborg, Kolding, Aarhus, Ringkøbing/Holstebro og Thy.

Siden 2019 har Radio Loud dog ikke lavet tiltag for at sikre journalister andre steder end København og Svendborg. Noget som kanalen beklager i redegørelsen.

Af redegørelsen fremgår det, at kanalen i stedet vil forsøge at oprette tre nye redaktioner uden for hovedstaden, nemlig i Aalborg, Aarhus og Odense, og at man desuden vil indgå aftaler med lokale medier i Nordjylland og Syddanmark for at få en journalist tilknyttet på deltid begge de to steder. Alt i alt skal seks årsværk, en fjerdedel af nyheds- og aktualitetsredaktionen placeres uden for hovedstaden.

»Dermed sikrer vi en stærk journalistisk dækning med udgangspunkt i landets fire største byer og en stabil dækning i Thy og Syddanmark,« skriver Radio Loud i redegørelsen.

Den nye plan med færre lokale redaktioner skyldes bl.a., at man ikke ønsker at placere journalister alene på de lokale redaktioner, da kanalens rekrutteringsgrundlag i høj grad består af unge og nyuddannede, som har brug for nære kollegaer at sparre med.

Ældre målgruppe

Ifølge sendeplanen skal Radio Loud producere indhold til danskere i alderen 15-32 år. Men i flere interview har chefredaktør Simon Andersen gjort det klart, at man ville arbejde for at ramme en ældre målgruppe end hidtil, og det har givet anledning til kritik fra Radio- og tv-nævnet, som ikke mente, at denne ændring i målgruppen kunne finde sted uden forudgående aftale med nævnet.

I redegørelsen forklarer Radio Loud dog, at det hele tiden har været kanalens mening at ramme alle danskere »født efter 1980«, da man mener, at der automatisk følger nogle lidt ældre lyttere med, når man laver indhold til en bestemt målgruppe.

Man har altså ifølge redegørelsen ikke ønsket at ændre målgruppen, men at ramme både de 15-32-årige og de lidt ældre. Forskellen er, at man ønsker at fokusere mere på de ældre lyttere i målgruppen i stedet for snævert at fokusere på de helt unge som hidtil.

Radio- og tv-nævnet vurderer Radio Louds redegørelse torsdag den 4. november, og ifølge Slots- og Kulturstyrelsen forventes en afgørelse at blive offentliggjort hurtigst derefter, formentlig fredag den 5. november.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.